Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που συνετρίβησαν πάνω από το Κρεμλίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πιθανότατα απέφυγαν έναν εκτεταμένο αριθμό αμυντικών συστημάτων μέσα και γύρω από τη Μόσχα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν εκτοξευθεί από το εσωτερικό της Ρωσίας, δήλωσαν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Πλάνα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη οδηγούν κυβερνήσεις και αναλυτές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα σε ένα κυνήγι για να ανακαλύψουν την προέλευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν σχεδιαστεί για να πετούν σε έναν προορισμό και να εκρήγνυνται.
https://twitter.com/spectatorindex/status/1653736246370512896
Η Μόσχα ανησυχεί πολύ για την προστασία του Κρεμλίνου από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουλάχιστον από το 2015, όταν άρχισε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά αντίμετρα για να τα κατευθύνει αυτόματα μακριά, «παραποιώντας» τις θέσεις GPS, δήλωσε Ο Dana Goward, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Resilient Navigation and Timing Foundation.
Η «εξαπάτηση» συμβαίνει όταν ένα πλαστό σήμα GPS αποστέλλεται για να αντικαταστήσει ένα άλλο, ξεγελώντας ηλεκτρονικά τα συστήματα καθοδήγησης σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή άλλες συσκευές.
Ο Goward δήλωσε ότι οι εξελιγμένες αμυντικές συσκευές θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο τύπος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που χρησιμοποιήθηκε, το οποίο πίστευε ότι ήταν μεσαίου μεγέθους, «πιθανότατα δεν χρησιμοποιούσε GPS, αλλά είτε ελεγχόταν χειροκίνητα – γεγονός που υποδηλώνει μια κοντινή εκτόξευση – είτε απλά σημάδευε και έθετε σε μια πορεία, σε στυλ καμικάζι».
https://twitter.com/MarioNawfal/status/1653732375568736259
Δύο από τα πολυάριθμα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δύο αντικείμενα να πετούν με την ίδια τροχιά προς ένα από τα υψηλότερα σημεία του συγκροτήματος του Κρεμλίνου, τον θόλο της Γερουσίας. Το πρώτο φαίνεται να καταστρέφεται με λίγο περισσότερο από μια πνοή καπνού, ενώ το δεύτερο φαίνεται να αφήνει φλεγόμενα συντρίμμια στον τρούλο.
Video of the second drone strike on the Kremlin
16 minutes elapsed between the strikes of the two UAVs. pic.twitter.com/kawTNtxPVx
— Sprinter Observer (@SprinterObserve) May 3, 2023
Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ενορχήστρωσε μια επίθεση με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.
Σύμφωνα με το Reuters η αποφυγή εντοπισμού των drone ενώ πετούν σε μεγάλες αποστάσεις είναι δύσκολη.
Πώς έφτασαν στο Κρεμλίνο;
«Είναι εκπληκτικό ότι αυτό το drone μπόρεσε να πετάξει μέσα από όλη τη Μόσχα μέχρι το Κρεμλίνο χωρίς να εντοπιστεί και να καταστραφεί», δήλωσε ο Blake Resnick, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής drone BRINC.
«Το σχετικά μικρό μέγεθος και το χαμηλό υψόμετρο θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Εάν το drone δεν χρησιμοποιούσε GPS και δεν επικοινωνούσε με επίγειο σταθμό ελέγχου, αυτό θα το δυσκόλευε επίσης τεχνικές παρεμβολής ή αλλοίωσης», δήλωσε ο Resnick.
Το Κρεμλίνο διαθέτει αριθμό συστημάτων εγγύς άμυνας που βασίζονται σε ραντάρ και οπτικό εντοπισμό, είπε ο Goward, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν σφαίρες και εκρηκτικά βλήματα για να το προστατεύσουν από τα drones, ακόμη και από πυραύλους.
«Από όλους τους τύπους των επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να ήταν αεροσκάφος σταθερών πτερύγων και μεταξύ των μεγαλύτερων επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται ή αναπτύσσονται σήμερα» δήλωσε ο ειδικός σε θέματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Νταν Γκέτινγκερ της Vertical Flight Society.
Αν επρόκειτο για στρατιωτικού τύπου drone με δυνατότητες μεγαλύτερης εμβέλειας – πτήση από την Ουκρανία για παράδειγμα – μόνο λίγες χώρες θα είχαν διαθέσιμο αυτό το μέγεθος drone.
Περίπου μισή ντουζίνα μεγαλύτερα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αναπτύσσονται ή χρησιμοποιούνται σήμερα παγκοσμίως έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν την απόσταση των 400 και πλέον χιλιομέτρων. Η Κίνα, η Ινδία, η Ταϊβάν και η Ουκρανία συγκαταλέγονται σε μια ομάδα εθνών που παράγουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτού του μεγέθους και αυτής της ικανότητας, δήλωσε ο Γκέτινγκερ.
Ο Γκέτινγκερ, ο οποίος δημοσίευσε την Πέμπτη μια εργασία σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης, δήλωσε ότι εάν το αεροσκάφος εκτοξευόταν από το εσωτερικό της Ρωσίας, υπήρχε ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών ικανών να πραγματοποιήσουν αυτή την επίθεση.