Επίσημα η Βρετανία δηλώνει πως υποστηρίζει την Ουκρανία για έναν πόλεμο μέχρι την τελική νίκη. Ωστόσο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Sunday Times αναφέρει πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο κτήμα του στο Μαρ-α-Λάγκο τον Απρίλιο τάχθηκε υπέρ μια ειρηνευτικής συμφωνίας με τις δύο πλευρές να διατηρούν τις παρούσες θέσεις τους.
Υπενθυμίζεται πως ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια να τον πείσει να υποστηρίξει ο ίδιος και οι βουλευτές που απηχούν τις θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων την έγκριση περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων είχαν μπλοκάρει για μήνες το οικονομικό πακέτο για το Κίεβο ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο τελικά εγκρίθηκε στα τέλη Απριλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, σύμφωνα με ανώτερη πηγή που μίλησε στους Sunday Times, στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία θα του προσφέρει τις «καλύτερες δυνατές συνθήκες» για να εξασφαλίσει μια συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος.
Η νέα βοήθεια, του επισήμανε, θα βοηθήσει την Ουκρανία να κρατήσει την πρώτη γραμμή. «Ποιες είναι οι καλύτερες συνθήκες υπό τις οποίες εσείς ως πρόεδρος μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία τον Ιανουάριο; Είναι και οι δύο πλευρές να κρατούν τις γραμμές τους και πληρώνουν ένα τίμημα για αυτό», φέρεται να τόνισε ο Κάμερον στον Τραμπ.
Αυτή η προσέγγιση απέχει κατά πολύ από την επίσημη γραμμή του Ηνωμένου Βασιλείου και η έκθεση έχει προκαλέσει σάλο και σωρεία ερωτημάτων για τη βρετανική κυβέρνηση. Το Λονδίνο εδώ και καιρό υποστηρίζει πως μια ειρηνευτική συμφωνία είναι αποκλειστικά θέμα της Ουκρανίας, ενώ και ο ίδιος ο Κάμερον επίσημα έχει απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία βάσει του σχεδίου που φέρεται να υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Απριλίου, την ίδια περίοδο δηλαδή που ο Κάμερον επισκεπτόταν τον Ντόναλντ Τραμπ, η Washington Post είχε αποκαλύψει πως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία σχεδιάζει εάν κερδίσει τις εκλογές να προωθήσει άμεσα μια συμφωνία για το τερματισμό του πολέμου που θα προβλέπει οι δύο πλευρές να διατηρήσουν τις παρούσες θέσεις τους. Επί της ουσίας δηλαδή να αποδεχτεί η Ουκρανία πως μεγάλο μέρος του Ντονμπάς και η Κριμαία θα ανήκουν στη Ρωσία.
Δεν είναι τυχαίο πως το νέο σχέδιο του Κρεμλίνου φαίνεται να είναι η πλήρης κατάληψη της ανατολικής περιφέρειας της Ουκρανίας, που περιλαμβάνει το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ. Το Κίεβο απορρίπτει το εν λόγω σχέδιο ως ταπεινωτική συνθηκολόγηση. Ωστόσο όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η εξέλιξη – με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί – όχι μόνο δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί, αλλά θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αρκετά πιθανό σενάριο εάν δεν υπάρξει μια ριζική ανατροπή στα πεδία των μαχών, όπου οι ρωσικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα σημειώνουν νέες επιτυχίες.
Συνεχίζει να διαψεύδει η βρετανική κυβέρνηση
Μετά από πιέσεις, εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είπε ότι η θέση της Βρετανίας για τον πόλεμο δεν έχει αλλάξει. «Δεν αναγνωρίζω αυτές τις αναφορές… η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Ο Πούτιν πρέπει να αποτύχει», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι κρίσιμο, τώρα περισσότερο από ποτέ σε αυτή τη σύγκρουση, να σταλεί στον Πούτιν ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί». «Μιλάει μια ανώνυμη πηγή, δεν γνωρίζουμε τίποτα», επανέλαβε σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Sunday Times.
Από την πλευρά του ο Ρίσι Σούνακ, λίγο αργότερα, δήλωσε: «Δεν έχω δει το δημοσίευμα, αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε ηγηθεί της υποστήριξης στην Ουκρανία και η επένδυση στην ασφάλεια της Ουκρανίας είναι επένδυση στην ασφάλειά μας. Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ ανησυχούν ήδη για την προοπτική εάν ο Πούτιν τα καταφέρει, ότι θα είναι οι επόμενοι — με όλες τις συνέπειες που θα είχαν».