Κόσμος

Coronation Chicken: Η ιστορία πίσω από τη βασιλική συνταγή

Υπάρχει, και ένα βασιλικό πιάτο, αφιερωμένο στην στέψη του εκάστοτε μονάρχη.

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ είναι το πιο σημαντικό βασιλικό γεγονός όχι μόνο της χρονιάς αλλά και των τελευταίων 70 χρόνων, από την στέψη της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

Η τελετή αναμένεται να είναι φαντασμαγορική, με πολλά εθιμοτυπικά, που απεικονίζουν την ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Εκτός όμως, από όλα τα τελετουργικά,  υπάρχει, και ένα βασιλικό πιάτο, αφιερωμένο στην στέψη του εκάστοτε μονάρχη.

Η ιστορία πίσω από τη βασιλική συνταγή

Το βασιλικό πιάτο λέγεται «Coronation chicken» και επινοήθηκε για τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953.

Πρόκειται για τη συνταγή με το γαλλικό όνομα «Poulet Reine Elizabeth» που είναι πλέον γνωστή ως «Coronation Chicken» και δημιουργήθηκε από τη σχολή γαστρονομίας «Le Cordon Bleu London» στο Marylebone για να σερβιριστεί στο γεύμα της στέψης το 1953.

Είκοσι χρόνια αφότου η σχολή γαστρονομίας άνοιξε τις πύλες της, η επιτυχία της επιβεβαιώθηκε όταν ετοίμασε το γεύμα της στέψης για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ τον Ιανουάριο του 1953, για το οποίο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η συνταγή «Coronation Chicken«.

Ο Υπουργός Έργων Sir David Eccles, ζήτησε αποκλειστικά από τη Rosemary Hume και τους μαθητές της να αναλάβουν το γεύμα για τους εκλεκτούς καλεσμένους της Αυτού Μεγαλειότητας, οι οποίοι ήταν κυρίως εκπρόσωποι άλλων κρατών. Η σχολή είχε την τιμή να συμμετάσχει σε μια τέτοια περίσταση και παρέθεσε το γεύμα για την Ημέρα της Στέψης σε 350 άτομα στη Μεγάλη Αίθουσα του Σχολείου του Γουέστμινστερ, τη μεγαλύτερη δεξίωση που είχε διοργανωθεί ποτέ εκεί.

Η Διευθύντρια του Le Cordon Bleu London σχολίασε την ιδιαίτερη στιγμή για το σχολείο: «Ήταν μοναδικό για ένα γαστρονομικό ίδρυμα που επιλέχθηκε για να εξυπηρετήσει μια τέτοια περίφημη περίσταση και αντανακλά την υψηλή εκτίμηση για το Le Cordon Bleu London πριν από 60 χρόνια. Περισσότερες προσκλήσεις για να μαγειρέψουμε για γαλαζοαίματους προήλθαν από την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης».

Το αρχικό πιάτο που σερβίρεται βρίσκεται στο μενού ως Poulet Reine Elizabeth, το οποίο στον σημερινό κόσμο μεταφράζεται σε Coronation Chicken. Περιγράφεται ως κοτόπουλο, χωρίς κόκκαλα και επικαλυμμένο με σάλτσα κρέμας κάρυ, μια καλοφτιαγμένη σαλάτα με ρύζι, αρακά και πιμέντο (γλυκιά πιπεριά).

54110.png

Μέσα από το προσεκτικά καρυκευμένο κοτόπουλο και τις λεπτές γεύσεις που μοιάζουν με ξηρούς καρπούς που διαπερνούν τη σάλτσα, σημειώθηκε τεράστια επιτυχία.

Τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αξιοσημείωτα για την εποχή τους, με πολλά από αυτά να γίνονται μόλις διαθέσιμα, ενώ η πλειονότητα της χώρας βρισκόταν ακόμη υπό τους περιορισμούς του μεταπολεμικού δελτίου. Η αρχική συνταγή αποτελούνταν από ψημένο κοτόπουλο, νερό και λίγο κρασί για να επικαλυφθεί το καρότο, ένα μπουκέτο garni, αλάτι, κόκκους πιπεριού και μια κρέμα από σάλτσα κάρυ.

Μια ελαφρώς πιο εξελιγμενη έκδοση της συνταγής εξακολουθεί να είναι η αγαπημένη του έθνους μέχρι σήμερα. Το Le Cordon Bleu London γιορτάζει τη στέψη του βασιλιά Καρόλου με ένα γκουρμέ Coronation Chicken Bun και τάρτα φρούτων. Στο CORD by Le Cordon Bleu θα υπάρχει ένα μενού τριών πιάτων που θα περιλαμβάνει μερικά από τα αγαπημένα φαγητά του Βασιλιά Καρόλου και λαμβάνοντας υπόψη το ήθος της Μεγαλειότητάς του σχετικά με τη βιωσιμότητα, θα συμπεριλαμβάνεται ένα πιάτο Coronation Lamb.

Το «Coronation Chicken» μπορεί να γίνει σάντουιτς, κοτοσαλάτα κ.α.

Η συνταγή για το Coronation Chicken

Υλικά

  • 1 καπνιστό στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
  • 2 g (½ κουταλάκι του γλυκού) σκόνη κάρυ
  • 2 g (½ κουταλάκι του γλυκού) αλεσμένος κουρκουμάς
  • 60 γραμμάρια (¾ φλιτζάνι) μαγιονέζα
  • 15 γραμμάρια (¼ φλιτζάνι) crème fraîche
  • 5 g (1 κουταλάκι του γλυκού) κέτσαπ ντομάτας
  • 15 γραμμάρια (¼ φλιτζάνι) βερίκοκο μαρμελάδα
  • χυμό από 1 λάιμ
  • αλατοπίπερο
  • μικρό ματσάκι φύλλα κόλιανδρου, συν επιπλέον φύλλα για το σερβίρισμα
  • 50 γραμμάρια (½ φλιτζάνι) mangetout (μπιζέλια)
  • 2 ψωμάκια μπριός
  • 20 γραμμάρια (περίπου ¼ φλιτζάνι) νιφάδες καρύδας

Εκτέλεση

Τοποθετήστε το στήθος κοτόπουλου και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ένα μεγάλο μπολ. Πασπαλίστε από πάνω τη σκόνη κάρυ και τον αλεσμένο κουρκουμά. Προσθέστε τη μαγιονέζα, την crème fraîche, την κέτσαπ ντομάτας, το βερίκοκο και το χυμό λάιμ και ανακατέψτε να ενωθούν. Αλατοπιπερώστε

Ψιλοκόψτε τα φύλλα κόλιανδρου. Προσθέστε στο μείγμα του κοτόπουλου και ανακατέψτε να πασπαλίσει με τη σάλτσα.

Αφαιρέστε τις κορυφές και τις ουρές από τα μπιζέλια και κόψτε τις σε λεπτές φέτες.

Κόψτε τα ψωμάκια μπριός κατά μήκος και αφήστε τα στην άκρη. Αφαιρέστε το εσωτερικό, προσέχοντας να μην σπάσει η κρούστα του ψωμιού. Γεμίστε την τρύπα με το μείγμα του κοτόπουλου και από πάνω με μπιζέλια, νιφάδες καρύδας και φύλλα κόλιανδρου. Βάλτε το πάνω ψωμάκι και σερβίρετε αμέσως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ρόζαλιντ Φράνκλιν: Η αφανής και αδικημένη ηρωίδα της ανακάλυψης της διπλής έλικας του DNA
ΕΝΦΙΑ 2023: Οι 4 τρόποι πληρωμής - Εφάπαξ εξόφληση online
Chevron Right