Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ψήφισε, την Τρίτη (14/05), έναν διχαστικό νόμο για τους «ξένους πράκτορες», ο οποίος προκάλεσε εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους. Ωστόσο, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τώρα ένα πιθανό βέτο από την Πρόεδρο της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, το οποίο το κοινοβούλιο μπορεί να παρακάμψει με μια πρόσθετη ψηφοφορία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, οι επικριτές λένε ότι το νομοσχέδιο – το οποίο αποκαλούν «νόμο της Ρωσίας» – θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει τις πολιτικές ελευθερίες. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο κοινοβούλιο, στην Τιφλίδα, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση.
Μάλιστα, τη Δευτέρα (13/05), ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ηρακλί Κομπαχίτζε, προειδοποίησε ότι εάν οι Αρχές υποχωρήσουν κατά την τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η Γεωργία θα χάσει την κυριαρχία της και «εύκολα θα μοιραστεί τη μοίρα της Ουκρανίας», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε. Οι διαδηλωτές παρενόχλησαν τους αστυνομικούς, που φρουρούσαν τις πλαϊνές εισόδους του κτηρίου. Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, με σωματικές και λεκτικές διαμάχες μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων βουλευτών.
Καθώς έμπαινε στο κτήριο του κοινοβουλίου, η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, αντίπαλος του Ηρακλί Κομπαχίτζε, δήλωσε στο BBC ότι θα ασκήσει βέτο στον νόμο. Ωστόσο, το πολιτικό κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» διαθέτει επαρκή αριθμό βουλευτών για να την υπερψηφίσει και έτσι δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι η νομοθεσία θα περάσει.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε την Τρίτη (14/05) κατά την τρίτη και τελική του ανάγνωση με 84 ψήφους έναντι 30, οι ΜΚΟ και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από ξένους δωρητές, θα πρέπει να εγγράφονται ως οργανώσεις που «φέρουν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης». Θα παρακολουθούνται, επίσης, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα μπορούσαν να αναγκαστούν να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες ή να αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα έως 9.400 δολαρίων.
Οι διαδηλωτές ανησυχούν ότι ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για την καταστολή των αντιπάλων της. Έχουν γίνει, επίσης, παραλληλισμοί με ένα αυταρχικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε ισχύ στη Ρωσία το 2012 και το οποίο το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί έκτοτε για να καταστείλει τους αντιφρονούντες.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι ο νόμος θα μπορούσε να βλάψει την προσπάθεια της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ε.Ε., η οποία της έχει δώσει καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Ε.Ε., από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την περαιτέρω πρόοδο εντός του μπλοκ.
Μαζικά συλλαλητήρια κατά του νομοσχεδίου έχουν συγκλονίσει τη χώρα του Καυκάσου εδώ και σχεδόν έναν μήνα. Φωτογραφίες και πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, τις τελευταίες ημέρες, έδειχναν βίαιες συμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας.