Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: «Ανέντιμος, άπιστος και ανίκανος» – Πυρά από πρώην συνεργάτη του

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει σήμερα – εκτός απροόπτου- την υποψηφιότητά του για το Λευκό Οίκο με πρώην σύμμαχό του να λέει τα… χειρότερα. 

Από πρώην ένθερμος υποστηρικτής και συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, ο Μο Μπρουκς σπεύδει να τον «γειώσει» λέγοντας πως η υποψηφιότητά του για το 2024 θα ήταν «κακό λάθος».

Ειδικότερα, ο βουλευτής από την Αλαμπάμα, κάποτε σημαντικός σύμμαχος του Τραμπ, επανήλθε μετά την αποτυχία του κόμματος να ανακτήσει το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές και δίνει συνέχεια στο blame game, δηλώνοντας ότι «θα ήταν κακό λάθος για τους Ρεπουμπλικάνους να έχουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιο το 2024».

Η αυστηρή κρίση του Μο Μπρουκς ήταν ενδεικτική του εντεινόμενου και σκληρού παιχνιδιού ευθυνών μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο συνεχίστηκε τη Δευτέρα, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου το κόμμα απέτυχε να ανακτήσει το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και μια ημέρα πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση του Τραμπ για μια νέα προεδρική εκστρατεία.

«Ανέντιμος, άπιστος, ανίκανος, άξεστος»

Μιλώντας στο AL.com, ο Μπρουκς , βουλευτής της Αλαμπάμα, πρόσθεσε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδείξει ότι είναι ανέντιμος, άπιστος, ανίκανος, άξεστος και πολλά άλλα πράγματα που αποξενώνουν τόσους πολλούς ανεξάρτητους και Ρεπουμπλικάνους. Ακόμη και ένας υποψήφιος που κάνει προεκλογική εκστρατεία από το υπόγειό του μπορεί να τον νικήσει».

Αυτό ήταν μια αναφορά στον Τζο Μπάιντεν και τις προφυλάξεις του έναντι του κορονοϊού στις εκλογές του 2020, τις οποίες ο Δημοκρατικός κέρδισε με περισσότερες από 7 εκατομμύρια ψήφους και 306-232 στο σώμα των εκλεκτόρων.

Ο Μο Μπρουκς δεν αποδέχθηκε αυτό το αποτέλεσμα. Στις 6 Ιανουαρίου 2021, φόρεσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και μίλησε σε υποστηρικτές του Τραμπ σε μια συγκέντρωση κοντά στον Λευκό Οίκο. Επαναλαμβάνοντας το ψέμα του Τραμπ περί εκλογικής απάτης, είπε: «Σήμερα είναι η μέρα που οι Αμερικανοί πατριώτες αρχίζουν να κατεβάζουν ονόματα και να κλωτσάνε κ@λους». Στη συνέχεια, ο όχλος επιτέθηκε στο Καπιτώλιο, μια εξέγερση που συνδέεται πλέον με εννέα θανάτους, συμπεριλαμβανομένων αυτοκτονιών μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων.

Η εκλογική ανατροπή που υποστήριξε ο Μο Μπρουκς ερευνάται από την επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων της 6ης Ιανουαρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις πολιτειακές αρχές. Αλλά ο Μο Μπρουκς ήρθε σε ρήξη με τον Τραμπ νωρίτερα φέτος, όταν ο πρώην πρόεδρος ανακάλεσε την υποστήριξή του για τη Γερουσία των ΗΠΑ, επειδή ο Μπρούκς τον προέτρεψε δημοσίως να σταματήσει να επαναφέρει το 2020.

Η τελική υποστηρίκτρια του Τραμπ στην Αλαμπάμα, η Κέιτι Μπριτ, κέρδισε μια θέση στη Γερουσία. Αλλά αλλού την περασμένη Τρίτη υποψήφιοι υψηλού προφίλ που υποστήριξε ο Τραμπ απέτυχαν, εξασφαλίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί κράτησαν τη Γερουσία και παρέμειναν σε πορεία να κρατήσουν τους Ρεπουμπλικάνους σε μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σήμερα το μεγάλο βήμα του Τραμπ

Ο Τραμπ είναι βέβαιο ότι θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το 2024 στο θέρετρό του Mar-a-Lago στη Φλόριντα σήμερα, Τρίτη. Αλλά τα πυρά από το ίδιο του το κόμμα συνεχίζονται, με τα πυρά να διευρύνονται και να περιλαμβάνουν βολές κατά των ηγετών και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Στη Γερουσία, ο Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα, ο οποίος διατήρησε την έδρα του απέναντι σε έναν Δημοκρατικό, τον Βαλ Ντέμινγκς, έγραψε στο Twitter: «Η ψηφοφορία για την ηγεσία του GOP στη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να αναβληθεί».

Ο Τζος Χόλι από το Μιζούρι, πιθανός διεκδικητής του Τραμπ το 2024, πρόσθεσε: «Ακριβώς σωστό. Δεν καταλαβαίνω γιατί το GOP (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) της Γερουσίας θα διεξαγάγει ψηφοφορία για την ηγεσία του επόμενου Κογκρέσου πριν τελειώσουν αυτές οι εκλογές».

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη απειλή από την ακροδεξιά του κόμματος, θέτοντας σε κίνδυνο τις ελπίδες του να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής.

Ο Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα, ένας άλλος βουλευτής που ερευνάται για την υποστήριξή του στην προσπάθεια του Τραμπ να ανατρέψει τις εκλογές του 2020, φέρεται να ετοιμάζει πρόκληση για τον Μακάρθι.

Ο Άνταμ Κίντσινγκερ από το Ιλινόις, όπως και η Χερέρα-Μπέτλερ ένας Ρεπουμπλικανός που ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Τραμπ, ανακοίνωσε την αποχώρησή του παρά να αντιμετωπίσει μια ήττα στις προκριματικές εκλογές και στη συνέχεια πήγε να συμμετάσχει στην επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων της 6ης Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Bloomberg: Η ρωσική «έκρηξη» του πετρελαίου - 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε Τουρκία, Κίνα και Ινδία
G20: Οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφωνούν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης του Συνόδου
Chevron Right