Κόσμος

Η «επιστροφή» του Οσάμα Μπιν Λάντεν – Το λάθος των ΜΜΕ που τον έφεραν στο προσκήνιο

Γιατί το Politico γράφει ότι «ο Οσάμα Μπιν Λάντεν επέστρεψε».

Είκοσι δύο χρόνια αφότου οργάνωσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και 12 χρόνια αφότου σκοτώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ ενώ κρυβόταν στο πακιστανικό του καταφύγιο, ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται και πάλι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Οι λόγοι: TikTok + Gen Z + Guardian + πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς = μεγάλη επιστροφή του βασιλιά της τρομοκρατίας.

Μπερδεμένοι, σωστά; Μην ανησυχείτε το Politico ξεδιαλύνει τα πράγματα. Αναφέρει συγκεκριμένα:

Μιλάτε σοβαρά;

Δυστυχώς, ναι.

Εντάξει, πείτε μου περισσότερα. (Και εξήγησέ το μου σαν να είμαι πέντε χρονών.)

Το «Γράμμα του Μπιν Λάντεν προς την Αμερική» είναι ένα ανατριχιαστικό κείμενο 4.000 λέξεων, γραμμένο πριν από δεκαετίες, από τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων με επιβατικά αεροσκάφη της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιστολή και η μετάφρασή της άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001, ιδίως μεταξύ εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στον Guardian το 2002.

Στην επιστολή, που απευθύνεται στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς, ο Μπιν Λάντεν επικρίνει έντονα την αμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής της στη δημιουργία του Ισραήλ, την οποία αποκαλεί «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα».

Εντάξει, καταλαβαίνω πού πάει αυτό. Αλλά τι σχέση έχουν το TikTok και η Gen Z με αυτό;
Μετά την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους σε μια βίαιη αιφνιδιαστική επίθεση και τα αντίποινα του Ισραήλ έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, η επιστολή του Μπιν Λάντεν άρχισε να κυκλοφορεί και πάλι στο διαδίκτυο.

Στην κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, δεκάδες χρήστες -μεταξύ των οποίων πολλοί Gen Z, που αποτελούν την πλειοψηφία των χρηστών της εφαρμογής- άρχισαν να δημοσιεύουν βίντεο που παραθέτουν αποσπάσματα από την επιστολή και μιλούν για το πώς υποτίθεται ότι τους έδωσε μια νέα προοπτική για το ιστορικό πλαίσιο πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου.

Πλάκα κάνεις;

Όχι. Τμήματα της επιστολής που επικρίνουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ βρήκαν απήχηση σε ορισμένους χρήστες, σε μια εποχή που οι άνθρωποι σε όλες τις δυτικές χώρες γίνονται όλο και πιο επικριτικοί απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι TikTokers χαρακτήρισαν την επιστολή ως κείμενο που «ανοίγει τα μάτια», ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να πουν ότι η μαζική δολοφονία του Μπιν Λάντεν «ήταν σωστή».

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι μοιράστηκαν τις αντιδράσεις τους όταν διάβασαν για πρώτη φορά την επιστολή, οι αναρτήσεις άρχισαν να γίνονται viral. Το CNN ανέφερε ότι τα βίντεο που συζητούσαν την επιστολή είχαν συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια προβολές μέχρι την Πέμπτη.

Θεέ μου. Το TikTok κάνει κάτι γι’ αυτό;

Το TikTok δεσμεύτηκε να σταματήσει την τάση, η οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «παραβιάζει τους κανόνες μας σχετικά με την υποστήριξη οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας».

Η εφαρμογή πρόσθεσε την Πέμπτη ότι εργάζεται για την «προληπτική και επιθετική αφαίρεση αυτού του περιεχομένου και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο έφτασε στην πλατφόρμα μας».

Αφαίρεσε επίσης το hashtag #lettertoamerica από τη λειτουργία αναζήτησης.

Αλλά απέφυγε επίσης να αναλάβει την ευθύνη, λέγοντας ότι το φαινόμενο των ανθρώπων που αναρτούν περιεχόμενο που δείχνει συμπάθεια τον Μπιν Λάντεν «δεν είναι μοναδικό στο TikTok και έχει εμφανιστεί σε πολλές πλατφόρμες και στα μέσα ενημέρωσης».

Μισό λεπτό. Είπες ότι και ο Guardian είχε κάποια σχέση με αυτό;

Την Πέμπτη, ο Guardian αφαίρεσε το πλήρες αντίγραφο της επιστολής του Μπιν Λάντεν, το οποίο η αριστερή βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2002, αντικαθιστώντας το με μια σύντομη δήλωση στην οποία ισχυριζόταν ότι είχε «διαμοιραστεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς το πλήρες πλαίσιο».

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να το κατεβάσουμε και να κατευθύνουμε τους αναγνώστες αντ’ αυτού στο ειδησεογραφικό άρθρο που αρχικά το περιέγραφε σε πλαίσιο», αναφέρει η δήλωση.

Αυτό δεν είναι ένα παράδειγμα του φαινομένου Streisand;

Αυτό ακριβώς είναι. Αφαιρώντας την επιστολή από τον ιστότοπό της – μια λανθασμένη προσπάθεια να περιορίσει τη διανομή της – ο Guardian προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου και συνέβαλε στο να γίνει (ακόμη περισσότερο) viral. Πρόκειται για ένα τέλειο παράδειγμα του λεγόμενου Streisand Effect, όπου η προσπάθεια λογοκρισίας ή απόκρυψης κάτι από το διαδίκτυο γυρίζει μπούμερανγκ και αυξάνει μαζικά το ενδιαφέρον γι’ αυτό.

Ποιες είναι οι επίσημες αντιδράσεις; Ο κόσμος είναι θυμωμένος, σωστά;
Πολύ.
Οι πολιτικοί στις ΗΠΑ ήταν καυστικοί. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει ποτέ να προσβάλει τις 2.977 αμερικανικές οικογένειες που εξακολουθούν να θρηνούν αγαπημένους τους ανθρώπους, συνδέοντας τους εαυτούς τους με τα άθλια λόγια του Οσάμα Μπιν Λάντεν».

«Ιδιαίτερα τώρα, σε μια εποχή αύξησης της αντισημιτικής βίας στον κόσμο, και μόλις οι τρομοκράτες της Χαμάς πραγματοποίησαν τη χειρότερη σφαγή του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα στο όνομα των ίδιων θεωριών συνωμοσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αρκετοί νομοθέτες από όλο το πολιτικό φάσμα κατηγόρησαν την κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή ότι διαδίδει αντιαμερικανική προπαγάνδα και ζήτησαν να μπλοκαριστεί.

Ο Δημοκρατικός αντιπρόσωπος Josh Gottheimer δήλωσε ότι το TikTok «προωθεί φιλοτρομοκρατική προπαγάνδα για να επηρεάσει τους Αμερικανούς» και ζήτησε να «απαγορευτεί ή να πωληθεί σε αμερικανική εταιρεία», ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Josh Hawley περιέγραψε το TikTok ως «έναν θερμοπίδακα τρομοκρατικής προπαγάνδας – και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο παρακολούθησης για μια ξένη κυβέρνηση που έχει εφευρεθεί ποτέ».

Οπότε … πού μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή τώρα; Ρωτήστε έναν φίλο.

Ο Guardian αφαίρεσε την επιστολή, αλλά αποσπάσματα και το πλήρες κείμενο μπορούν ακόμη να βρεθούν σε διάφορες γωνιές του διαδικτύου, μεταξύ άλλων εδώ.

Απλά μη μιλάτε γι’ αυτό στο TikTok».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ψηφιακός φάκελος ακινήτων: Ξεκινά πιλοτικά από 1/1/2024 - Πώς θα γίνονται οι μεταβιβάσεις
Παναθηναϊκός – Μπολόνια: Ολοκληρώνεται η «διαβολοβδομάδα» της Euroleague
Chevron Right