Κόσμος

Αλλάζει το ημερολόγιο η Εκκλησία της Ουκρανίας – Κίνηση αποστασιοποίησης από τη Ρωσία

Οι Ουκρανοί χριστιανοί παραδοσιακά γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αλλάξει ημερολόγιο και να εορτάζει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, προβαίνοντας σε μια κίνηση αποστασιοποίησης από τη Ρωσία.

Οι Ουκρανοί χριστιανοί, η πλειοψηφία των οποίων είναι Ορθόδοξοι, παραδοσιακά γιόρταζαν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου μαζί με άλλες Ορθόδοξες χριστιανικές χώρες όπως η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι.

«Το ερώτημα αυτό προέκυψε με μια νέα ορμή ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας της Ρωσίας» έγραψε σε ανάρτηση της στο Facebook η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (ΟΕΟ) ανακοινώνοντας την αλλαγή από το Ιουλιανό ημερολόγιο.

«Στη σημερινή εποχή, το Ιουλιανό ημερολόγιο εκλαμβάνεται ως σχετιζόμενο με την κουλτούρα της Ρωσικής Εκκλησίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Καθολική Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία ακολουθεί ένας στους 10 Ουκρανούς πιστούς, είχε κάνει μια παρόμοια ανακοίνωση τον Φεβρουάριο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα κάνει χρήση του Αναθεωρημένου Ιουλιανού ημερολογίου από την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη του λειτουργικού έτους. Αναφέρει ακόμη ότι οι ενορίες θα έχουν την επιλογή να εορτάζουν ένα επιθυμούν σύμφωνα με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο.

Ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού είχε προηγουμένως εκφράσει την υποστήριξη του στην αλλαγή των ημερολογίων χαρακτηρίζοντας την ως «κατάλληλη για τις απαιτήσεις των καιρών μας και της κοινής γνώμης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Υπόθεση Μαντλίν: Το σήμα των σκύλων ανιχνευτών και οι έρευνες για βιολογικά ίχνη
Αυστραλία: Πέθανε η 95χρονη που δέχθηκε επίθεση με taser από αστυνομικό
Chevron Right