Κόσμος

Εκλογές στην Τουρκία: Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρη νίκη του Ερντογάν

Σε νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο β’ γύρο των εκλογών στην Τουρκία συγκλίνουν νέες δημοσκοπήσεις. 

 

 

 

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau δημοσίευσε τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων που έγιναν από τουρκικές εταιρείες για το δεύτερο γύρο των εκλογών, δίνοντας ως νικητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια κούρσα με σχετικά κοντινά ποσοστά μεταξύ των δυο μονομάχων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου αν και ο Ερντογάν φαίνεται να απομακρύνεται λίγο σταδιακά.

Έτσι σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρεία Özdemir ο Ερντογάν λαμβάνει στον δεύτερο γύρο ποσοστό 54,12% των ψήφων ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 45,88%. Η εταιρεία ερευνών Areda δίνει στον Ερντογάν 52,4% ενώ στον Κιλιτσντάρογλου 47,6% και η εταιρεία TAG δίνει μικρότερη διαφορά μεταξύ του Ερντογάν που λαμβάνει 51,6% με τον Κιλιτσντάρογλου να είναι στο 48,4%. 

Δημοσκόπος βλέπει νίκη Ερντογάν με 535

Ο Hilmi Daşdemir, γενικός διευθυντής της Optimar Research, δήλωσε πως σύμφωνα με νέα έρευνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει τον δεύτερο γύρο με μεγάλη διαφορά.

Όπως δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα λάβει τουλάχιστον το 53% των ψήφων. Ειδικότερα ανέφερε πως «Ο Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει με διαφορά. Θα πάρει πάνω από το 53 τοις εκατό των ψήφων. Γνωρίζω πολύ καλά την τουρκική κοινωνία. Η αντιπολίτευση δεν διάβασε την κοινωνία. Ο Ερντογάν κέρδισε με μεγάλη διαφορά».

Σημειώνεται πως και το Politico δίνει νικητή τον Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία.

Εκλογες Τουρκια, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν, Κεμαλ Κιλιτσνταρογλου, Τουρκια

«Περιμένω ότι η πλειοψηφία των ψήφων του Ογκάν θα πάει στον Ερντογάν»

Μετά τη στήριξη του Σινάν Ογκάν ο Hilmi Daşdemir δήλωσε: «Κάναμε μια έρευνα αμέσως μετά τις εκλογές. Στην έρευνα, το 25% όσων ψήφισαν τον Σινάν Ογκάν ψήφισαν τον Ερντογάν, το 25% τον Κιλιτσντάρογλου, ενώ το 7-8% δήλωσε ότι ήταν αναποφάσιστος.

Το 20% δήλωσε ότι δεν θα πάει στις κάλπες. Με αυτή τη δήλωση, περιμένω η πλειοψηφία των αναποφάσιστων να στραφεί στον Ερντογάν. Τουλάχιστον το 3,5% από το 5,17% θα πάνε στον Ερντογάν».

ogan toyrkia 1

Το πλεονέκτημα του Ερντογάν

Το κόμμα του ΑΚP βρίσκεται στην εξουσία από τον Νοέμβριο του 2002 και κυβερνά την Τουρκία από το 2003. Αν και τα 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι της Τουρκίας είναι βαθιά πολωμένοι, ο 69χρονος ηγέτης έχει ένα ενσωματωμένο πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του.

Σύμφωνα με το BBC οι σύμμαχοι του κ. Ερντογάν ελέγχουν τα περισσότερα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, σε βαθμό που η κρατική τηλεόραση έδωσε στον πρόεδρο 32 ώρες και 42 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου και στον αντίπαλό του μόλις 32 λεπτά, στο αποκορύφωμα της προεκλογικής εκστρατείας τον Απρίλιο.

Οι παρατηρητές της διεθνούς ομάδας παρατηρητών ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι υπήρξε άνισος αγωνιστικός χώρος και μεροληπτική κάλυψη στην ψηφοφορία στην Τουρκία, ακόμη και αν οι ψηφοφόροι είχαν πραγματικές πολιτικές εναλλακτικές λύσεις.

Αρχικά ο κ. Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, αλλά στη συνέχεια έγινε πρόεδρος το 2014, διοικώντας τη χώρα από ένα τεράστιο παλάτι στην Άγκυρα. Ανταποκρίθηκε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αυξάνοντας δραματικά τις εξουσίες του και καταπνίγοντας τις διαφωνίες.

Κορυφαίοι Κούρδοι πολιτικοί φυλακίστηκαν και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης απειλήθηκαν με πολιτική απαγόρευση. Αλλά αυτές οι εκλογές ήταν η μεγαλύτερη ελπίδα της αντιπολίτευσης να ανατρέψει τον πρόεδρο. Όλο και περισσότεροι Τούρκοι τον κατηγορούν για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό του 44%, ενώ ακαδημαϊκοί λένε ότι το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από αυτό.

Ο ίδιος και το κυβερνών κόμμα του AKP επικρίθηκαν ευρέως για την αντίδρασή τους στους διπλούς σεισμούς του Φεβρουαρίου που άφησαν εκατομμύρια Τούρκους άστεγους σε 11 επαρχίες. Και όμως οι περισσότερες από τις πόλεις που θεωρούνται προπύργια του Ερντογάν εξακολουθούν να του δίνουν το 60% των ψήφων.

Το κόμμα του έχει τις ρίζες του στο πολιτικό Ισλάμ, αλλά έχει συνάψει συμμαχία με το υπερεθνικιστικό MHP.

Ο ηγέτης του Zafer στηρίζει Κιλιτσντάρογλου

Ο ηγέτης του τουρκικού αντιμεταναστευτικού κόμματος Zafer τάχθηκε σήμερα υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής 28 Μαΐου με αντίπαλο τον νυν πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ουμίτ Οζντάγ, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Zafer, που εξασφάλισε το 2,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, κάλεσε τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν τον Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου, στις οποίες ο Ερντογάν επιδιώκει να παρατείνει τη διακυβέρνησή του πέρα από τα 20 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

“Αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τον κ. Κιλιτσντάρολου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών”, δήλωσε ο Οζντάγ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα δίπλα στον Κιλιτσντάρογλου.

Η στήριξη του Οζντάγ στον Κιλιτσντάρογλου θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη στήριξη που έλαβε ο Ερντογάν προχθές Δευτέρα από τον Σινάν Ογάν, τον προεδρικό υποψήφιο της ακροδεξιάς συμμαχίας υπό την ηγεσία του κόμματος Zafer.

Ο Ογάν ήρθε τρίτος με 5,2% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, πίσω από τον Ερντογάν, που συγκέντρωσε το 49,5% και τον Κιλιτσντάρογλου που εξασφάλισε το 44,9% των ψήφων.

Η κούρσα για την εξασφάλιση στήριξης από τα δεξιά αντανακλά τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο στήριξη που έλαβαν οι εθνικιστές στις 14 Μαΐου. Αναλυτές λένε πως πολλοί παραμένουν αναποφάσιστοι, κρατώντας πιθανόν το ‘κλειδί’ της νίκης στον δεύτερο γύρο.

Ο Οζντάγ είπε πως το κόμμα του και ο Κιλιτσντάρογλου συμφώνησαν σε ένα σχέδιο να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους οι μετανάστες μέσα σε ένα χρόνο “σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Ο Οζντάγ είπε πως είχε παρόμοιες συνομιλίες και με το κόμμα του Ερντογάν (AKP), αλλά αποφάσισε να μην τον υποστηρίξει επειδή τα σχέδια του κόμματος δεν περιελάμβαναν τον επαναπατρισμό μεταναστών.

Η ισχυρή επίδοση του Ερντογάν στον πρώτο γύρο μπέρδεψε τους δημοσκόπους οι οποίοι είχαν πει πως ο Κλιλιτσντάρογλου προηγείτο στις έρευνες της κοινής γνώμης.

Ο κυβερνών συνασπισμός του υπό το AKP κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, δίνοντας στον Ερντογάν άλλο ένα πλεονέκτημα σε μία από τις πιο σημαντικές εκλογές μέχρι τώρα στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει πει πως η ψήφος υπέρ του στον δεύτερο γύρο είναι ψήφος για τη σταθερότητα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και υποψήφιος συμμαχίας έξι κομμάτων, ανέβασε τους τόνους και δεσμεύθηκε να επαναπατρίσει όλους τους μετανάστες εφόσον εκλεγεί.

Η Τουρκία είναι η χώρα που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο.

Ο Κιλιτσντάρογλου δεσμεύθηκε επίσης να ανατρέψει πολλές από τις σαρωτικές αλλαγές που επέφερε ο Ερντογάν στην εσωτερική, εξωτερική και οικονομική πολιτική, περιλαμβανομένης της αντιστροφής ενός ανορθόδοξου οικονομικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους διαβίωσης.

Ο Οζντάγ ήταν πρώην αναπληρωτής ηγέτης του εθνικιστικού MHP, το οποίο είναι μέλος της συμμαχίας του Ερντογάν. Αργότερα εντάχθηκε στο κόμμα IYI, που συμμετέχει στη συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, προτού απομακρυνθεί από αυτό και ιδρύσει το κόμμα Zafer το 2021.

Ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να προσελκύσει τις νοικοκυρές

Καθώς πλησιάζει ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, η αντιπολίτευση προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει τις γυναίκες ψηφοφόρους, κυρίως τις νοικοκυρές, που παραδοσιακά προτιμούν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις εκλογές οι νοικοκυρές προτιμούν τον Ερντογάν, υπό την κυβέρνηση του οποίου ήρθη η απαγόρευση να φορούν μαντίλα οι γυναίκες στα πανεπιστήμια και τον δημόσιο τομέα. Στις εκλογές του 2018, σύμφωνα με έκθεση, το 69% των νοικοκυρών ψήφισε τον Τούρκο πρόεδρο.

Όμως με τα πορτοφόλια τους γεμάτα υποτιμημένα χαρτονομίσματα, όλες γνωρίζουν την αυξημένη τιμή των κρεμμυδιών και ζουν υπό το βάρος του υψηλού πληθωρισμού.

«Πρέπει να τις συναντήσουμε, να τους υπενθυμίσουμε ότι, αν και (ο Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του AKP) κυβερνούν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια τη χώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν όλα τα εργαλεία προπαγάνδας, περιλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, δεν κέρδισαν», εξηγεί η Ροϊντά Ακσόι, φεμινίστρια που στηρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όμως ο επικεφαλής του CHP και υπέρμαχος του κοσμικού κράτους με τα προεκλογικά του βίντεο που τον έδειχναν στην κουζίνα του δεν κατάφερε να προσελκύσει παρά το 44,9% των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 14 Μαΐου.

Η 50χρονη Τσιγκντέμ Ενέρ δεν ήταν μία από αυτές: στον πρώτο γύρο επέλεξε έναν τρίτο άνδρα, τον υπερεθνικιστή Σινάν Ογκάν.

«Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος, έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» ήδη από τη δεκαετία του 1930, υπενθυμίζει. «Και δείτε το θλιβερό σημείο στο οποίο μας έφερε ο Ερντογάν επιτρέποντας να μπουν στο κοινοβούλιο οι φίλοι του του Huda-Par», ένα κουρδικό ισλαμιστικό κόμμα, καταγγέλλει.

Στον δεύτερο γύρο η Ενέρ θα ψηφίσει τον Κιλιτσντάρογλου.

Η Τιγιέν Αλπανλί θα κάνει το ίδιο, αλλά επειδή συμφωνεί με τις απόψεις του. «Γυναίκες δολοφονούνται, σχεδόν κανένας από τους δολοφόνους δεν τιμωρείται», τονίζει η 60χρονη γυναίκα, η οποία ανησυχεί και για την παρουσία ισλαμιστών στον συνασπισμό του Ερντογάν.

Αντιθέτως, η Ραζιγέ Κουσκαγιά, 50 ετών, και η κόρη της θα στηρίξουν «τον Ταγίπ μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας». «Ίσως να μην μπορούμε να αγοράσουμε όλα όσα θέλουμε, αλλά δεν είναι σοβαρό», δηλώνει αυτή η υποστηρίκτρια της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Πόρτα πόρτα η μάχη

Από το Βαν ως το Εσκισεχίρ υποστηρικτές και υποστηρίκτριες του Κιλιτσντάρογλου προσπαθούν να πείσουν τις βαθιά πολωμένες ψηφοφόρους.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ομάδες στις οποίες δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε, κυρίως οι νοικοκυρές», παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που ανήκει επίσης στο CHP.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στέλνει εδώ και δύο δεκαετίες γυναίκες να χτυπούν τις πόρτες των νοικοκυριών. Η σύζυγός του, Εμινέ Ερντογάν, υπήρξε μία από τις επικεφαλής αυτού του κινήματος.

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι «οι γυναίκες μπορούν να επισκεφθούν άλλες γυναίκες, να συζητήσουν μαζί τους και να τις πείσουν, διότι μεταξύ των ακτιβιστριών του AKP και των νοικοκυρών υπάρχουν κοινά λόγω του φύλου, των αξιών και της τάξης τους», εξηγεί η Προυνέλ Αϊμέ διδάκτορας πολιτικών επιστημών στο CERI-Sciences Po στο Παρίσι.

Πλέον οι ακτιβίστριες του AKP ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια.

Στο πλαίσιο των καθηκόντων τους επισκέπτονται τα νοικοκυριά με αφορμή γεννήσεις, γάμους ή θανάτους, κάτι που τους επιτρέπει να δημιουργούν δεσμούς με τις νοικοκυρές και να συλλέγουν στοιχεία, προσθέτει η Αϊμέ.

Εξάλλου τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν ωφεληθεί κυρίως από τα δημοτικά οικογενειακά και κοινωνικά κέντρα, τα οποία έχουν κάνει δημοφιλές το AKP σε τοπικό επίπεδο, υπενθυμίζει.

Αλλά το AKP έχασε περίπου 20 έδρες στις εκλογές της 14ης Μαΐου, «οπότε μπορούμε να αισιοδοξούμε», καταλήγει η Ακσόι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πανελλήνιες 2023: Πώς αξιοποιούνται οι διακρίσεις σε σχολικούς αγώνες για την εισαγωγή σε ΑΕΙ
«Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου» Νατσιού
Chevron Right