Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία στηρίζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας πως η Μόσχα θεωρεί την πρόταση του Πεκίνου ρεαλιστική και εποικοδομητική, αποκαλύπτει το Reuters.
Ο Πούτιν, μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ενόψει της επίσκεψής του στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, είπε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε διάλογο και συνομιλίες για την επίλυση της σύγκρουσης που διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, το Πεκίνο έχει πλήρη επίγνωση και αντιλαμβάνεται πλήρως τι κρύβεται πίσω από την ουκρανική κρίση.
«Είμαστε θετικοί στην εκτίμησή μας για την προσέγγιση της Κίνας για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης», είπε ο Πούτιν. «Στο Πεκίνο, κατανοούν πραγματικά τις βαθύτερες αιτίες του και το παγκόσμιο γεωπολιτικό νόημα της κατάστασης αυτής».
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι «πρόσθετες Αρχές» που ανέπτυξε ο Σι Τζινπίνγκ κατά τις συνομιλίες που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς είναι «ρεαλιστικά και εποικοδομητικά βήμα που αναπτύσσουν την ιδέα της ανάγκης να ξεπεραστεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου».
Το σχέδιο 12 σημείων
Πριν από περίπου έναν χρόνο η Κίνα παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την επίλυση του ουκρανικού.
Το σχέδιο καθόριζε γενικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το σχέδιο αυτό καλούσε και τα δύο μέρη σε αυτοσυγκράτηση, ζητούσε την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, επισήμανε την ανάγκη να μπει τέλος στην ψυχροπολεμική νοοτροπία και να προστατευθούν οι άμαχοι, τασσόταν υπέρ της ανταλλαγής αιχμαλώτων και της διασφάλισης της εξαγωγής των σιτηρών και υπογράμμιζε πως πρέπει να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση, διατυπώνοντας παράλληλα την αντίθεση της στην επιβολή μονομερών κυρώσεων και την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.
Το σχέδιο αυτό το είχαν απορρίψει οι ΗΠΑ, κατηγορώντας το Πεκίνο πως δεν καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πως το σχέδιο του «αντικατοπτρίζει το ψευδές αφήγημα της Μόσχας».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τον περασμένο μήνα χαρακτήρισε την πρόταση «λογικό σχέδιο που έθεσε σε συζήτηση ο μεγάλος κινέζικος πολιτισμός».
Όσον αφορά τις πρόσθετες Αρχές που διατύπωσε ο Σι Τζινπίνγκ – και στις οποίες αναφέρθηκε ο Πούτιν -, αυτές έχουν να κάνουν με το «πάγωμα» της σύγκρουσης και με τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Η Ρωσία «βλέπει» τη σύγκρουση ως έναν αγώνα απέναντι στο σύνολο της Δύσης, η οποία δεν έλαβε υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια, όταν προωθούσε προς τα ανατολικά της το ΝΑΤΟ και φέρνοντας την στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορά της.
Αναφερόμενος στην Κίνα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει λόγο για έναν καλό γείτονα και αξιόπιστο φίλο.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο τους ενώ αποκαλεί τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σοφό και διορατικό ηγέτη, «χάρη στον οποίο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται ενεργά».
«Η Κίνα είναι ο στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας -αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξαν ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο ηγέτης της Κίνας -και τίποτε δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό ό,τι κι αν προσπαθεί να πει ή να κάνει η Δύση», δήλωσε στο Reuters Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η Ρωσία και η Κίνα διακήρυξαν μια σχέση «χωρίς όρια» λίγες μέρες πριν η Μόσχα ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά το Πεκίνο μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να παράσχει όπλα και πυρομαχικά για την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.
Το σχέδιο του Ζελένσκι
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι από την άλλη πλευρά, απαιτεί απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, αποκατάσταση των συνόρων στην εποχή του 1991 και να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις πράξεις της.
Υπενθυμίζεται πως μια «σύσκεψη κορυφής ειρήνης» έχει προγραμματιστεί για την Ελβετία τον Ιούνιο. Όμως η Ρωσία δεν είναι προσκεκλημένη και απορρίπτει την πρωτοβουλία ως ανούσια και λέγοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να λάβουν υπόψη τις «νέες πραγματικότητες».