Μια ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα στην Ιταλία έριξε «ένα μαύρο υγρό με βάση τον άνθρακα» στο διάσημο συντριβάνι Fontana dei Quattro Fiumi (Συντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών), στη Ρώμη, για να «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μαύρο μέλλον που περιμένει την ανθρωπότητα».
«Το μέλλον μας είναι τόσο μαύρο όσο αυτό το νερό» ανέφερε η ομάδα που ονομάζεται «Ultima Generazione» («Τελευταία Γενιά») στην ιστοσελίδα της, όπως επισημαίνει το CNN. «Χωρίς νερό, δεν υπάρχει ζωή και με την άνοδο της θερμοκρασίας, είμαστε εκτεθειμένοι στην ξηρασία από τη μία πλευρά και στις πλημμύρες από την άλλη. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια, αλλά αν δεν φτάσουμε άμεσα σε μηδενικές εκπομπές, θα είναι τρομερά» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους.
Μάλιστα, θεωρείται ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα που ηγήθηκε διαμαρτυριών σε άλλους ιστορικούς χώρους της Ιταλίας, όπως το σιντριβάνι Barcaccia, στη Ρώμη, καθώς έριξαν μαύρο υγρό στο σιντριβάνι την 1η Απριλίου.
A group of climate activists have poured what they described as "a charcoal-based black liquid" into the water of Rome's famous Fontana dei Quattro Fiumi to "sound the alarm about the black future that awaits humanity." https://t.co/lXwe1A5gVW
— CNN International (@cnni) May 7, 2023
Ένα έργο τέχνης
Το διάσημο συντριβάνι Fontana dei Quattro Fiumi (Σιντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών) βρίσκεται στην Πιάτσα Ναβόνα της Ρώμης και σχεδιάστηκε από τον Ιταλό γλύπτη, Τζιαν Λορέντσο Μπερνίνι, το 1651. Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, καταδίκασε τη διαμαρτυρία των ακτιβιστών και δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να «πληρώσουν από την τσέπη τους».
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Πρέπει να καταγράψουμε ακόμα μία βεβήλωση που θέτει σε κίνδυνο την ομορφιά ενός από τα εμβληματικά έργα τέχνης του έθνους μας. Όπως έχω εξηγήσει πολλές φορές, πρόκειται για πράξεις κατά του περιβάλλοντος, το οποίο ισχυρίζονται ότι θέλουν να υπερασπιστούν, διότι η έννοια του τοπίου περιλαμβάνει ό,τι όμορφο έχει παραγάγει κατά τη διάρκεια αιώνων ιστορίας η ανθρώπινη ιδιοφυΐα».