Την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας επιβεβαίωσαν σήμερα, Παρασκευή (30/12) ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπινγκ μέσω τηλεδιάσκεψης, στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα.
Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες συμφωνήσαν στο ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά, υπογραμμίζοντας ότι αντέχουν σε όλες τις δοκιμασίες.
Ο ρώσος πρόεδρος και ο κινέζος ομόλογός του μίλησαν για σταθεροποίηση της εταιρικής σχέσης σε φόντο γεωπολιτικών εντάσεων και πιέσεων.
Μάλιστα, ο Πούτιν δήλωσε ότι αναμένει από τον «φίλο» του, Σι Τζινπίνγκ, να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα την άνοιξη του 2023, προσθέτοντας ότι αυτό «θα δείξει στον κόσμο τη σύσφιξη των ρωσο-κινεζικών σχέσεων». «Σας περιμένουμε, αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα», είπε.
Ο ρώσος ηγέτης υπογράμμισε ότι ο ρόλος των σχέσεων Μόσχας – Πεκίνου ως σταθεροποιητικού παράγοντα αυξάνεται και ότι στόχος του είναι να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συντονισμός ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο στη διεθνή σκηνή (…) χρησιμεύει στη δημιουργία μιας δίκαιης και βασισμένης στο διεθνές δίκαιο παγκόσμιας τάξης».
«Η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, που συμβάλλουν στην ασφάλεια των χωρών μας, και η διατήρηση της σταθερότητας στις περιφέρειες κλειδιά έχουν ξεχωριστή θέση» στη ρωσοκινεζική συνεργασία, υπογράμμισε.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για αύξηση ρεκόρ στο εμπόριο ακόμη και με δυσμενείς συνθήκες αγοράς. Επίσης, σημείωσαν ότι οι δύο χώρες θα επιτύχουν τον στόχο της αύξησης του εμπορικού τζίρου στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Στην απάντησή του, που διήρκεσε περίπου το ένα τέταρτο της δήλωσης του Πούτιν, ο Σι ανέφερε πως η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία με φόντο αυτό που αποκάλεσε «δύσκολη» κατάσταση ευρύτερα στον κόσμο.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι η Ρωσία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου (μέσω αγωγών) της Κίνας και τον τέταρτο σε LNG, ενώ τονίστηκε ότι το επόμενο έτος οι προμήθειες θα είναι αυξημένες.
https://twitter.com/TobiAyodele/status/1608753040630362112
Οι ρωσικές επιδιώξεις
Σημειώνεται ότι η Μόσχα επιδιώκει να εμβαθύνει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις καθώς και τις σχέσεις ασφαλείας με το Πεκίνο αφότου έστειλε τις ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια «χωρίς όρια» στρατηγική σύμπραξη λίγες ημέρες προτού η Ρωσία εξαπολύσει την εκστρατεία της.
Το Πεκίνο αύξησε επίσης τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και αερίου αφότου οι ευρωπαϊκές χώρες διέκοψαν τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα υποστήριξε δημόσια τη θέση του Σι για την Ταϊβάν και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να προκαλέσει σύγκρουση για το καθεστώς του αυτοδιοικούμενου νησιού, το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως δικό της.
Όμως ο Σι εμφανίστηκε κατά καιρούς ψυχρός για τη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία: ο Πούτιν παραδέχθηκε δημόσια τον Σεπτέμβριο πως ο κινέζος ομόλογός του έχει «ανησυχίες» για τις ενέργειες της Ρωσίας.