Κόσμος

Λαβρόφ: Η Ουκρανία αρνείται να διαπραγματευτεί, όχι η Ρωσία

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να παρέχει σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών, αλλά τα εμπόδια στις εξαγωγές παραμένουν.

Η Ουκρανία, όχι η Ρωσία, αρνείται να διαπραγματευτεί, και όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους την Τρίτη μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G20.

Η Ρωσία δεν αντιδρά επίσης στις φήμες ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν κάποιου είδους διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Μόσχα θέλει να δει συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες ενδιαφέρονται να εξηγήσουν στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι δεν είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού ή του ίδιου να συνεχιστεί η σύγκρουση.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνάντησης ότι η Ουκρανία και όχι η Ρωσία πρέπει να ερωτηθεί για τις διαπραγματεύσεις.

Η Ρωσία δεν αρνείται να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, όπως έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «αν κάποιος αρνείται, αυτός είναι η Ουκρανία. Και όσο περισσότερο αρνείται, τόσο πιο δύσκολη θα είναι τελικά η διαπραγμάτευση».

«Όσον αφορά τις αναφορές ότι οι Αμερικανοί φέρονται να προετοιμάζουν κάποιες διαπραγματεύσεις, αυτές οι φήμες εμφανίζονται συνεχώς και στη συνέχεια εξαφανίζονται με την ίδια επιτυχία. Δεν αντιδρούμε πια σε αυτό» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Επίσης είπε ότι η Ρωσία θέλει να δει συγκεκριμένες αποδείξεις ότι «η Δύση ενδιαφέρεται σοβαρά να πειθαρχήσει τον Ζελένσκι και να του εξηγήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, ότι δεν είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού και του ιδίου».

Συνεχίζοντας είπε ότι η Μόσχα καταγράφει διάφορες αναφορές που επικαλούνται ανώνυμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων φημών ότι «η αμερικανική κυβέρνηση λέει στον Ζελένσκι να είναι πιο διαλλακτικός». «Στη συνέχεια, διευκρινίζεται αμέσως ότι αυτό δεν γίνεται για να τον κάνει να συμπεριφερθεί πραγματικά εποικοδομητικά, αλλά για να απομακρυνθούν οι αντιρρήσεις από ένα μέρος του δυτικού κόσμου που αρχίζει να αμφισβητεί την ανάγκη προμήθειας πρόσθετων όπλων».

Σχετικά με την ομιλία του Ζελένσκι ο Λαβρόφ είπε ότι η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στη σύνοδο κορυφής της G20 «ήταν μαγνητοσκοπημένη και διήρκεσε 20 λεπτά, αν και σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκαν περίπου τρία λεπτά, έτσι ώστε όλοι να έχουν χρόνο να μιλήσουν».

«Έβγαλα μόνο ένα συμπέρασμα από την ομιλία του: ότι δεν έχει ακούσει καμία δυτική συμβουλή μέχρι στιγμής». Η ομιλία ήταν ρωσοφοβική και επιθετική. «Το περιεχόμενο της ομιλίας του και η κατάσταση αυτού του ανθρώπου χαρακτηρίζεται καλύτερα από μια φράση που έβαλε, όχι πολύ κατάλληλη, αλλά είπε. Είπε ότι η απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία το 1944 αποτέλεσε σημείο καμπής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

 Σε ότι αφορά την Δύση είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη σύνοδο κορυφής της G20 κατηγόρησαν τη Ρωσία για «απρόκλητη επίθεση» κατά της Ουκρανίας. Όσο περισσότερες δυτικές χώρες λένε «απρόκλητη επίθεση», τόσο περισσότερο όλοι καταλαβαίνουν ότι «η επίθεση προκλήθηκε από αυτές».

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι εδώ και καιρό υβριδικοί παράγοντες στη σύγκρουση στην Ουκρανία, για παράδειγμα παρέχοντας όπλα και πληροφορίες.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες «μιλούν για την ανάγκη να προχωρήσουμε προς μια ειρηνική διευθέτηση» και η ΕΕ αποφασίζει να ξεκινήσει μια εκπαιδευτική αποστολή για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών: «Κάποιο είδος πολιτικής διάσπασης της προσωπικότητας ή, όπως είπε ο [Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν, μια ειδικά αντισυμβατική μορφή διεθνών σχέσεων. Αλλά το συνηθίζουμε, τα πράγματα συμβαίνουν».

Όσον αφορά τα σιτηρά ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία έχει την ικανότητα να παρέχει σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών και λιπασμάτων, αλλά τα εμπόδια στις εξαγωγές παραμένουν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε τις υποσχέσεις επί χάρτου από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις για την άρση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και τροφίμων. «Εάν εφαρμοστούν, θα αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές των λιπασμάτων και των σιτηρών μας. Αλλά το θέμα δεν είναι τα χαρτιά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστούν στην πράξη. Ταυτόχρονα, ο Γκουτέρες «έχει ορκιστεί ότι αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για τον ίδιο» είπε.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ η Ρωσία ελπίζει ότι οι υποσχέσεις θα τηρηθούν. Ωστόσο, πέντε μήνες μετά τη συμφωνία για τα σιτηρά, το ρωσικό μέρος της δεν έχει ακόμη αποδώσει πρακτικά αποτελέσματα. «Αλλά πρέπει να δώσετε τα εύσημα στη γραμματεία του ΟΗΕ και στον γενικό γραμματέα προσωπικά που προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

Οι δυτικές χώρες και η Τουρκία κατανοούν ότι είναι απαραίτητο να αποτρέψουν το Κίεβο από το να χρησιμοποιήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εξαγωγή σιτηρών για στρατιωτικούς σκοπούς, συμπλήρωσε.

Στις επαφές του στη Σύνοδο των G20 o Λαβρόφ είχε σύντομες συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ο Μακρόν επανέλαβε την ετοιμότητά του για νέες επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «με σκοπό την εξεύρεση κάποιου είδους συμφωνίας που θα επιλύσει την όλη κατάσταση, όπως είπε. Αλλά του υπενθύμισα ότι όλα τα προβλήματα βρίσκονται στην ουκρανική πλευρά, η οποία αρνείται κατηγορηματικά κάθε διαπραγμάτευση και θέτει όρους που είναι συνειδητά μη ρεαλιστικοί και ανεπαρκείς για την κατάσταση». Ο Λαβρόφ είπε επίσης στον Μακρόν και τον Σολτς ότι το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία πρέπει να τεθεί στο Κίεβο και όχι στη Μόσχα.

Η τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής της G20 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. «Οι δυτικοί συνάδελφοί μας προσπάθησαν με κάθε τρόπο να πολιτικοποιήσουν αυτή τη δήλωση και προσπάθησαν να εισάγουν κρυφά μια γλώσσα που θα υπονοούσε την καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας εκ μέρους ολόκληρης της G20, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μας.

Το σχέδιο τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της G20 περιέχει τόσο ρωσικές όσο και δυτικές εκτιμήσεις για την ουκρανική κρίση. «Η Δύση πρόσθεσε τη φράση ότι «πολλές αντιπροσωπείες καταδίκασαν τη Ρωσία, έχουμε καταγράψει ότι παρουσιάστηκαν και εναλλακτικές απόψεις, πιστεύουμε ότι αυτό είναι αρκετό»».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άννα Φόνσου: Η γνωριμία με τον Μίχο και την 12χρονη – Τι θα γίνει αυτό το παιδί;
Η Σακελλαροπούλου μίλησε για τις υποκλοπές: Η επιστολή της
Chevron Right