Ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι Σλοβάκος πολιτικός που διανύει την τρίτη του θητεία ως πρωθυπουργός της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Την Τετάρτη (15/05), πυροβολήθηκε στην πόλη Χάντλοβα, όπου συναντούσε υποστηρικτές του και διακομίσθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.
Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο
Γεννημένος σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στις 15 Σεπτεμβρίου 1964, ο Ρόμπερτ Φίτσο – δικηγόρος στο επάγγελμα – άρχισε την πολιτική του καριέρα με το Κομμουνιστικό Κόμμα λίγο πριν από τη «βελούδινη επανάσταση» του 1989 που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Τσεχοσλοβακίας.
Υπήρξε εκπρόσωπος της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 1994 έως το 2000 και ίδρυσε το κεντροαριστερό κόμμα του Smer-SD το 1999, αφού δεν έγινε υπουργός από τη Δημοκρατική Αριστερά, τους πολιτικούς κληρονόμους των Κομμουνιστών.
Το Smer σημείωσε μία σαρωτική νίκη το 2006 και έτσι ο Ρόμπερτ Φίτσο ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού, δύο χρόνια μετά την ένταξη της Σλοβακίας στην Ε.Ε.. Το 2009 έβαλε τη χώρα του στην Ευρωζώνη, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει συνασπισμό, το επόμενο έτος, παρά τη νίκη του στις εκλογές. Πέτυχε άλλη μία συντριπτική νίκη, το 2012, μετά την πτώση ενός κεντροδεξιού συνασπισμού λόγω καταγγελιών για διαφθορά και κέρδισε ξανά το 2016, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί δύο χρόνια αργότερα εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου και της συντρόφου του. Τον περασμένο Οκτώβριο, επέστρεψε για τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός, επικεφαλής ενός λαϊκιστικού – εθνικιστικού συνασπισμού.
Εμπλεκόμενος σε καταγγελίες για διαφθορά που πάντα αρνιόταν, ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι θρασύς και ευθύς, με προτίμηση στο bodybuilding, στο ποδόσφαιρο και στα γρήγορα αυτοκίνητα, όπως επισημαίνει ο Guardian.
Ποιες είναι οι πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο Ρόμπερτ Φίτσο θαυμάζει τόσο τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχοντας δηλώσει ότι δεν θα επέτρεπε τη σύλληψη του Ρώσου Προέδρου βάσει διεθνούς εντάλματος αν ερχόταν στη Σλοβακία, όσο και τον ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, «ο οποίος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και του λαού του», σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό.
Με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν | Πηγή: AP • Geert Vanden Wijngaert
Επίσης, ο ίδιος έχει κινηθεί με επιτυχία μεταξύ των κυρίαρχων, φιλοευρωπαϊκών θέσεων και μιας έντονα εθνικιστικής, αντιδυτικής ρητορικής που προορίζεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, αποδεικνύοντας ότι είναι περισσότερο από πρόθυμος να αλλάξει ρότα ανάλογα με την κοινή γνώμη ή την πολιτική πραγματικότητα. Λέγοντας ότι έχει μόνο τα σλοβακικά συμφέροντα στο μυαλό του, ο Ρόμπερτ Φίτσο έχει μιλήσει ανοιχτά για πολλά θέματα, κατακεραυνώνοντας την Ε.Ε. και τις διεθνείς ΜΚΟ, προσβάλλοντας τους αντιπάλους του, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι υπάρχει σχέδιο πραξικοπήματος και υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές θα ήταν στημένες.
Αντιτίθεται, επίσης, σθεναρά στη μετανάστευση – βασικός παράγοντας για την εκλογική του νίκη το 2016 – και απορρίπτει «μια ξεχωριστή μουσουλμανική κοινότητα στη Σλοβακία». Πιο πρόσφατα, επέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και χαρακτήρισε την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ως «διαστροφή». Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, έγινε η πιο εξέχουσα φωνή της χώρας κατά των μασκών, του lockdown και του εμβολιασμού. Πριν αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο, εκμεταλλεύτηκε τα υψηλά επίπεδα φιλορωσικού συναισθήματος στη Σλοβακία για να υπονομεύσει τη φιλοδυτική πορεία της κυβέρνησης.
Η τρίτη θητεία του ως πρωθυπουργός της Σλοβακίας
Οι επικριτές ανησυχούν ότι ο Ρόμπερτ Φίτσο εγκαταλείπει τη φιλοδυτική πορεία της Σλοβακίας και ακολουθεί την κατεύθυνση της Ουγγαρίας υπό τον Βίκτορ Όρμπαν. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί, πολλές φορές, στην πρωτεύουσα της χώρας, στην Μπρατισλάβα, αλλά και σε ολόκληρη τη Σλοβακία για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές του.
Τον Φεβρουάριο, οι βουλευτές ενέκριναν νομικές αλλαγές που καταργούσαν ένα Ειδικό Γραφείο Εισαγγελέα που ασχολείται με τη διαφθορά υψηλού επιπέδου, μείωσαν τις ποινές για οικονομικά εγκλήματα και μείωσαν την παραγραφή των βιασμών. Ακόμα, τον Απρίλιο, η κυβέρνηση ενέκρινε πρόταση για την κατάργηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα (RTVS) και την αντικατάστασή του από νέο φορέα. Το σχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία λένε ότι θα δώσει στην κυβέρνηση τον πλήρη έλεγχο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
Επίσης, τον Απρίλιο, ο Πέτερ Πελεγκρίνι, σκεπτικιστής της Ουκρανίας και στενός σύμμαχος του Ρόμπερτ Φίτσο, κέρδισε στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών έναντι του φιλελεύθερου, φιλοδυτικού υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Ιβάν Κόρτσοκ. Ο Πέτερ Πελεγκρίνι πρόκειται να διαδεχθεί τη Ζουζάνα Τσαπούτοβα, την πρώτη γυναίκα αρχηγό του κράτους. Η ίδια, πιστή υποστηρίκτρια της γειτονικής Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της εισβολής της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή της τον περασμένο Ιούνιο, αφού δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της.