Κόσμος

Το παρασκήνιο για την επανεκλογή της Ούρσουλα – Οι πιθανές συμμαχίες και τα ανταλλάγματα

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συγκεντρώνει θεωρητικά τον «μαγικό» αριθμό, αλλά οι διαρροές δυσκολεύουν το «παιχνίδι». 

Οι ευρωεκλογές είχαν νικητές και χαμένους. Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αλλά και η ακροδεξιά, η ενίσχυση της οποίας δημιουργεί νέα δεδομένα στη Ευρώπη.

Πλέον για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και το ΕΛΚ ξεκινάει ο αγώνας για την επανεκλογή της. Με τις 185 έδρες η κεντροδεξιά διατήρησε τα σκήπτρα στο ευρωκοινοβούλιο, ενισχύοντας μάλιστα τη δύναμή της κατά 9 έδρες.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δίνουν τη δυνατότητα στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να παραμείνει στο τιμόνι της Κομισίον για τα επόμενα πέντε χρόνια αναζητώντας τις απαραίτητες συμμαχίες ώστε να εξασφαλίσει τον «μαγικό» αριθμό των 361 ευρωβουλευτών. Πριν από αυτό θα πρέπει οι ηγέτες της ΕΕ να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να την προτείνουν για μια δεύτερη θητεία.

Οι κινήσεις στο παρασκήνιο ήταν ήδη πολλές και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Το θετικό για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είναι πως σε αντίθεση με τις προεκλογικές εκτιμήσεις, τελικά φαίνεται πως της  αρκεί – τουλάχιστον θεωρητικά – η συμμαχία με τους ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες (137 έδρες) και τους Φιλελεύθερους – Renew (80 έδρες).

Η εν λόγω συμμαχία ήταν αυτή που την οδήγησε στην προεδρία της Κομισιόν και το 2019. Αν και το κλίμα δεν είναι το ίδιο σήμερα, καθώς αρκετοί από τις δύο παρατάξεις έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με την επανεκλογή της στην ηγεσία της Ευρώπης, εν τούτοις αποτελεί μια καλή αρχή για διαπραγματεύσεις. Εξάλλου η ίδια ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής πως θα επιδιώξει την υποστήριξη από τις δύο εν λόγω ευρωομάδες.

Σημειώνεται πως η θητεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημαδεύτηκε από μια σειρά «σκοτεινών» υποθέσεων που σχετίζονται με διαφθορά, νεποτισμό και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Κορυφαία όλων το σκάνδαλο με τα εμβόλια της Pfizer. Με ανάλογες κατηγορίες είχε εξάλλου σημαδευτεί και η θητεία της ως υπουργός Άμυνας στη Γερμανία. Η μη επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν, όπως έγραφε το Politico, ήταν «talk of the town» στις Βρυξέλλες και πολλοί προεκλογικά προέβλεπαν πως δεν θα έχει μια δεύτερη θητεία.

Το πρόβλημα των διαρροών και ο γρίφος

Αυτό που ανατρέπει τα θετικά αποτελέσματα για το ΕΛΚ είναι οι εκτιμήσεις πως από τους δύο πιθανούς «εταίρους» ενδεχομένως να υπάρξουν διαρροές, ενώ και στο ΕΛΚ υπάρχουν ευρωβουλευτές που έχουν δηλώσει πως δεν θα την υποστηρίξουν, για παράδειγμα οι εκπρόσωποι της γαλλικής κεντροδεξιάς. Εμπειρογνώμονες και στελέχη κομμάτων δεν αποκλείουν το 10% ή και το 15% των ευρωβουλευτών από κάθε μια από τις τρεις παρατάξεις να τις γυρίσουν την πλάτη, είτε με καταψήφιση, είτε με αποχή.  

Εάν αυτό συμβεί τότε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη πέρα από τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες και τους φιλελεύθερους. Και εδώ ξεκινούν τα δύσκολα…

Όπως αναφέρει το Politico, η συμμαχία με τους Πράσινους θα προκαλέσει αντιδράσεις σε κάποιους από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ εάν στραφεί προς την ακροδεξιά των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών» της Τζόρτζια Μελόνι, οι αντιδράσεις θα έρθουν από την άλλη πλευρά. Η πρόεδρος της Κομισιόν «φλέρταρε» προεκλογικά με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, ωστόσο η εν λόγω συνεργασία αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους.

«Το κέντρο κρατάει. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη μεγάλη ευθύνη των κομμάτων στο κέντρο», είπε την Κυριακή η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δείχνοντας τον προσανατολισμό της σε αυτή τη φάση και ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. 

Δούναι και λαβείν…

Στο παρασκήνιο, στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα ανταλλάγματα. Επικοινωνιακά η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προβάλλει το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας. Πίσω από τις κλειστές πόρτες όμως αυτό που μετράει είναι τί θα προσφέρει για να κερδίσει την υποστήριξη… αρχικά στους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών.

Παραμένει ασαφές ποιον θα υποστηρίξουν οι 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την κορυφαία θέση της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο ευρωκοινοβούλιο, στο ΕΛΚ ανήκουν μόνο 12 εξ αυτών και κανένας από τις ισχυρές παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Ήδη για παράδειγμα ο Εμανουέλ Μακρόν, παρά τη συντριβή του στις ευρωεκλογές που τον ανάγκασε να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, έχει ταχθεί υπέρ της αντικατάστασης της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσολα, η οποία είναι επίσης μέλος του ΕΛΚ.

Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Μάριο Ντράγκι, ενώ άλλα πρόσωπα που έχουν γραφτεί είναι ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, η Κριστίν Λαγκάρντ, ακόμη και ο Τιερί Μπρετόν. 

«Πρέπει να σηκώσει τα μανίκια της και να τηλεφωνήσει σε όλους. Να πιέσει σκληρά για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη. Χρειάζεται σχεδιασμός», είχε υποστηρίξει πριν από μερικές ημέρες ανώτατο στέλεχος του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση στα τρόφιμα τον Μάιο - «Μαζεύει» ο ρυθμός αύξησης των τιμών
Έκτακτη σύσκεψη για τον καύσωνα - LIVE ο χάρτης με τις θερμοκρασίες
Chevron Right