Κόσμος

Αποφυγή κλιμάκωσης ή αλήθεια ότι δεν ήταν ρωσικός ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία;

Το χρονικό του χτυπήματος στην Πολωνία και τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τον πύραυλο. Ποιον εξυπηρετεί το περιστατικό αυτό.

Συναγερμός χτύπησε χτες, Τρίτη (15/11) μετά από την έκρηξη πυραύλου σε πολωνικό χωριό στα ουκρανο-πολωνικά σύνορα με δυο νεκρούς.

Στην Πολωνία συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, πολλοί ηγέτες μίλησαν για κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας που χτύπησε ΝΑΤΟϊκό έδαφος και ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε άμεση δράση και απάντηση στο «ρωσικό χτύπημα».

Ενώ τις πρώτες ώρες από το χτύπημα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μιλούσαν για ρωσικό πύραυλο, άρα και ρωσικό χτύπημα, η συνέχεια δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος.

Πρώτο το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, δεν επιβεβαίωσε ότι η προέλευση του πυραύλου ήταν από την πλευρά της Ρωσίας εκθέτοντας τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί από τη Ρωσία. 

Από το Μπαλί ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τη Ρωσία με το χτύπημα στο πολωνικό χωριό κι ότι ο πύραυλος ήταν της ουκρανικής αεράμυνας.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, είναι σχετικά ξεκάθαρο ότι το να έπεσε ρωσικός πύραυλος σε πολωνικό χωριό μοιάζει απίθανο. Αν και παλιάς τεχνολογίας οι πύραυλοι που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία είναι απίθανο να ξέφυγε κατά λάθος ο πύραυλος πάνω από 100 χιλιόμετρα από τη Λβιβ που ήταν ενδεχομένως ο στόχος του καθώς τόση είναι περίπου η απόσταση του χωριού στην Πολωνία από τη Λβιβ. Το να υπάρξει αστοχία μερικών εκατοντάδων μέτρων ή λίγων χιλιομέτρων θα ήταν αποδεκτό, όμως 100 χιλιόμετρα είναι μεγάλη η απόσταση για λάθος.

Αν και λεκτικά η Ρωσία λέει πως ουσιαστικά πολεμά με το ΝΑΤΟ, λόγω της βοήθειας στρατιωτικού υλικού που στέλνει στην Ουκρανία, θα ήταν «τρελό» να χτυπήσει ΝΑΤΟϊκή χώρα τη δεδομένη στιγμή, ενεργοποιώντας το άρθρο 5 της συμμαχίας.

Βέβαια, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ήταν ρωσικό χτύπημα, κάτι πολύ δύσκολο σύμφωνα με τα προηγούμενα, τόσο ο Μπάιντεν όσο και η ΕΕ δεν επιθυμεί μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση με την Ρωσία στο πεδίο των μαχών. Ίσως και γι’ αυτόν τον λόγο, αρχής γενομένης με τον αμερικανό Πρόεδρο, να υπήρξε και αυτή η δήλωση ώστε να μην ξεπεραστούν τα όρια και να μην βρεθεί στη δύσκολη θέση να αποφασίσει ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Τη δεδομένη στιγμή η εσκεμμένη ή κατά λάθος ρίψη του πυραύλου στο πολωνικό χωριό εξυπηρετεί μόνο τον Ζελένσκι και τις επιδιώξεις του στον πόλεμο με τη Ρωσία και την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο πλευρό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γεροβασίλη: Από τον ρόλο του ανήξερου στον ρόλο του θύματος ο κ. Μητσοτάκης με στόχο τη συγκάλυψη
Πανελλήνια κακοκαιρία προ των πυλών – Πολύ νερό και στην Αθήνα
Chevron Right