Στην αποκάλυψη ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν στις 29 Ιουνίου -μόλις 5 ημέρες μετά τη σύντομη ανταρσία της Wagner- προχώρησε σήμερα, Δευτέρα (10/7) το Κρεμλίνο.
Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν προσκάλεσε 35 πρόσωπα στη συνάντηση, συμπεριλαμβανομένων διοικητών μονάδων, και ότι διήρκησε τρεις ώρες. Οι διοικητές της Wagner δήλωσαν στον Πούτιν ότι είναι δικοί του στρατιώτες και πως θα συνεχίσουν να πολεμούν γι’ αυτόν, δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο πρόεδρος έδωσε την αποτίμησή του για τις ενέργειες της εταιρίας (Wagner) στο μέτωπο κατά την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (στην Ουκρανία) και έδωσε επίσης την αποτίμησή του για τα γεγονότα της 24 Ιουνίου (την ημέρα της ανταρσίας)», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Πούτιν άκουσε τις εξηγήσεις των διοικητών για το τι συνέβη και τους προσέφερε περαιτέρω εναλλακτικές για την απασχόλησή και για τη μάχη.
«Οι διοικητές έδωσαν τη δική τους εκδοχή για το τι συνέβη (στις 24 Ιουνίου). Τόνισαν ότι είναι πιστοί υποστηρικτές και στρατιώτες του αρχηγού του κράτους και του ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων. Δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να πολεμούν για την Πατρίδα», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Υπενθυμίζεται ότι η σύντομη ανταρσία υπό τον Πριγκόζιν, κατά την οποία οι μαχητές της Wagner πήραν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ροστόφ στο νότιο τμήμα της χώρας, έφερε τον Πούτιν αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Ρωσία.
Η ανταρσία τους έληξε με συμφωνία στην οποία μεσολάβησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο Πούτιν ευχαρίστησε έκτοτε τον στρατό του και τις δυνάμεις ασφαλείας του για την αποτροπή χάους και εμφύλιου πολέμου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πάντως, σύμφωνα με τη γαλλική Liberation, που επικαλείται πηγές μυστικών υπηρεσιών, ο επικεφαλής της Wagner, φαίνεται πως παραμένει στη Ρωσία μετά τη συνάντηση και δεν έχει επιστρέψει στη Λευκορωσία.
Το σενάριο για «μεγάλη θηριωδία» προκειμένου ο Πριγκόζιν να «κερδίσει» ξανά τον Πούτιν
Την ίδια ώρα, ο νομπελίστας Ντμίτρι Μουράτοφ τονίζει ότι ο Πριγκόζιν μπορεί να επιδιώξει να πραγματοποιήσει «μια μεγάλη θηριωδία προς όφελος της Ρωσίας» για να επιστρέψει στο καθεστώς Πούτιν μετά την ένοπλη εξέγερσή του.
«Πιστεύω ότι (σ.σ ο Πριγκόζιν) μπορεί να μη ζητήσει συγχώρεση (σ.σ από τον Πούτιν)», είπε ο Μουράτοφ, ο οποίος διευθύνει το ερευνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Novaya Gazeta, στην εκπομπή του YouTube Zhivoy Gvozd.
«Αλλά μπορεί να διαπράξει κάποια μεγάλη θηριωδία προς όφελος της Ρωσίας. Μπορεί να προσπαθήσει να οργανώσει μια απόπειρα δολοφονίας του Zelensky και να φέρει το κεφάλι του Προέδρου της Ουκρανίας στο Κρεμλίνο. Πρέπει να κάνει κάτι που θα αφαιρέσει τη γεύση αυτού που ο Πούτιν αποκάλεσε ‘μαχαίρι στην πλάτη της Ρωσίας’», συμπλήρωσε.