Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η απόπειρα δολοφονίας κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5) στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας, περίπου 180 χιλιόμετρα έξω από την Μπρατισλάβα.
Όπως μεταδίδουν τα σλοβακικά ΜΜΕ, ο Φίτσο ανέκτησε τις αισθήσεις του μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση.
Για το περιστατικό συνελήφθη ο 70χρονος συγγραφέας Γιούρι Τσιντούλα με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας, ο οποίος πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον Σλοβάκο πρωθυπουργό στην κοιλικακή χώρα.
Ωστόσο, ούτε το τηλεοπτικό δίκτυο TA3, ούτε η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Dennik έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάσταση του 59χρονου κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή πολιτικού.
Νωρίτερα, η ζωή του κ. Φίτσο διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Δεν έχει υπάρξει καμιά επίσημη ανακοίνωση ή διευκρίνιση έκτοτε.
Better quality footage of Slovakia's prime minister Robert Fico being shot.
The pro-Putin prime minister of Slovakia is recovering in hospital after being shot in an assassination bid that triggered alarm bells across Europe.
Overnight there was confusion over the premier's… pic.twitter.com/5p8cWn7ffn
— Ericssen (@EricssenWen) May 16, 2024
Ο φερόμενος ως δράστης παραμένει υπό κράτηση και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας του σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν «πολιτικό».
«Το έκανα γιατί διαφωνούσα με την πολιτική του» φέρεται να δήλωσε ο δράστης της αιματηρής επίθεσης που συνελήφθη από αστυνομικούς.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι TV JOJ, η αστυνομία ανακρίνει και τη σύζυγο του υπόπτου.
Μιλά ο άνθρωπος που επιχείρησε να σκοτώσει τον Φίτσο: «Το έκανα γιατί διαφωνούσα με την πολιτική του» pic.twitter.com/4UMInKgDVL
— iEidiseis.gr (@iEidiseisGR) May 15, 2024
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τομάς Ταράμπα δήλωσε στο BBC σοκαρισμένος για την επίθεση κατά του Φίτσο.
«Ευτυχώς, εξ όσων γνωρίζω, η χειρουργική επέμβαση πήγε καλά. Εκτιμώ ότι τελικά θα επιζήσει… Δεν είναι απειλητική για τη ζωή του η κατάσταση αυτήν τη στιγμή», τόνισε.
Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης
Το πρόσωπο που έχει συλληφθεί και κατηγορείται πως πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής τον σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο είναι o 71χρονος συγγραφέας, Γιούρι Τσιντούλα, με καταγωγή από το κεντρικό τμήμα της χώρας.
«Νομίζω πως μπορώ να το επιβεβαιώσω, ναι», είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Ματούς Σουτάι Εστόκ, ερωτηθείς σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο») στην πόλη Λεβίτσε.
Δημοσιεύματα του σλοβακικού Τύπου αναφέρουν πως ο λογοτέχνης έχει κυκλοφορήσει ιδίως τρεις ποιητικές συλλογές και είναι μέλος της ένωσης σλοβάκων συγγραφέων.
Ο φορέας επιβεβαίωσε μέσω Facebook ότι είναι μέλος της ένωσης από το 2015, προσθέτοντας πως εάν επιβεβαιωθεί ότι είναι ο δράστης της επίθεσης «η ιδιότητα του μέλους αυτού του αξιοκαταφρόνητου προσώπου θα ανακληθεί αμέσως».
Ο γιος του υπόπτου δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aktuality.sk ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας.
Ερωτηθείς για τα συναισθήματα του πατέρα του έναντι του κ. Φίτσο, απάντησε «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».
Είναι διαθέσιμες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διάφορες δηλώσεις του συγγραφέα.
Σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν από οκτώ χρόνια, δήλωνε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί».
Πρόσθετε πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».
Η στιγμή των πυροβολισμών:
https://twitter.com/RussSpetz/status/1790764639099220478
Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Φίτσο
Γεννημένος σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στις 15 Σεπτεμβρίου 1964, ο Ρόμπερτ Φίτσο – δικηγόρος στο επάγγελμα – άρχισε την πολιτική του καριέρα με το Κομμουνιστικό Κόμμα λίγο πριν από τη «βελούδινη επανάσταση» του 1989 που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Τσεχοσλοβακίας.
Υπήρξε εκπρόσωπος της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το 1994 έως το 2000 και ίδρυσε το κεντροαριστερό κόμμα του Smer-SD το 1999, αφού δεν έγινε υπουργός από τη Δημοκρατική Αριστερά, τους πολιτικούς κληρονόμους των Κομμουνιστών.
Το Smer σημείωσε μία σαρωτική νίκη το 2006 και έτσι ο Ρόμπερτ Φίτσο ανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού, δύο χρόνια μετά την ένταξη της Σλοβακίας στην Ε.Ε.. Το 2009 έβαλε τη χώρα του στην Ευρωζώνη, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει συνασπισμό, το επόμενο έτος, παρά τη νίκη του στις εκλογές. Πέτυχε άλλη μία συντριπτική νίκη, το 2012, μετά την πτώση ενός κεντροδεξιού συνασπισμού λόγω καταγγελιών για διαφθορά και κέρδισε ξανά το 2016, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί δύο χρόνια αργότερα εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων για τη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου και της συντρόφου του. Τον περασμένο Οκτώβριο, επέστρεψε για τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός, επικεφαλής ενός λαϊκιστικού – εθνικιστικού συνασπισμού.
Εμπλεκόμενος σε καταγγελίες για διαφθορά που πάντα αρνιόταν, ο Ρόμπερτ Φίτσο είναι θρασύς και ευθύς, με προτίμηση στο bodybuilding, στο ποδόσφαιρο και στα γρήγορα αυτοκίνητα, όπως επισημαίνει ο Guardian.
Ποιες είναι οι πολιτικές του πεποιθήσεις
Ο Ρόμπερτ Φίτσο θαυμάζει τόσο τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχοντας δηλώσει ότι δεν θα επέτρεπε τη σύλληψη του Ρώσου Προέδρου βάσει διεθνούς εντάλματος αν ερχόταν στη Σλοβακία, όσο και τον ηγέτη της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, «ο οποίος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και του λαού του», σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό.
Επίσης, ο ίδιος έχει κινηθεί με επιτυχία μεταξύ των κυρίαρχων, φιλοευρωπαϊκών θέσεων και μιας έντονα εθνικιστικής, αντιδυτικής ρητορικής που προορίζεται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, αποδεικνύοντας ότι είναι περισσότερο από πρόθυμος να αλλάξει ρότα ανάλογα με την κοινή γνώμη ή την πολιτική πραγματικότητα. Λέγοντας ότι έχει μόνο τα σλοβακικά συμφέροντα στο μυαλό του, ο Ρόμπερτ Φίτσο έχει μιλήσει ανοιχτά για πολλά θέματα, κατακεραυνώνοντας την Ε.Ε. και τις διεθνείς ΜΚΟ, προσβάλλοντας τους αντιπάλους του, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι υπάρχει σχέδιο πραξικοπήματος και υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές θα ήταν στημένες.
Αντιτίθεται, επίσης, σθεναρά στη μετανάστευση – βασικός παράγοντας για την εκλογική του νίκη το 2016 – και απορρίπτει «μια ξεχωριστή μουσουλμανική κοινότητα στη Σλοβακία». Πιο πρόσφατα, επέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και χαρακτήρισε την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ως «διαστροφή». Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, έγινε η πιο εξέχουσα φωνή της χώρας κατά των μασκών, του lockdown και του εμβολιασμού. Πριν αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο, εκμεταλλεύτηκε τα υψηλά επίπεδα φιλορωσικού συναισθήματος στη Σλοβακία για να υπονομεύσει τη φιλοδυτική πορεία της κυβέρνησης.