Θύμα άγριου λιντσαρίσματος με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του έπεσε ένας θρησκευτικός ηγέτης στο Πακιστάν, αμέσως μετά την ομιλία του σε συγκέντρωση η οποία κρίθηκε ως «βλάσφημη» από το εξαγριωμένο πλήθος που του επιτέθηκε.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Al-Jazeera, το φρικιαστικό περιστατικό σημειώθηκε στη βορειοδυτική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa, στο χωριό Sawaldher, με τον Nigar Alam να πέφτει νεκρός.
Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, ο Nigar Alam σκοτώθηκε από τον όχλο καθώς έκανε «κάποιες βλάσφημες δηλώσεις που εξόργισαν τον κόσμο».
Οι αστυνομικοί αρχικά κατάφεραν να φυγαδεύσουν τον Alam σε ένα κοντινό κατάστημα, αλλά το πλήθος διέρρηξε την πόρτα, τον έσυρε βίαια έξω και τον ξυλοκόπησε με ρόπαλα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει επί τόπου.
Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις περαιτέρω διαδικασίες και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο ίδιος αξιωματούχος. «Έχουμε καταθέσει μια πρώτη αναφορά όπου η ίδια η αστυνομία είναι ο καταγγέλλων», είπε.
Το βίντεο του λιντσαρίσματος κάνει τον γύρο των social media και δείχνει τη στιγμή που ο όχλος ξυλοκοπάει τον Alam:
A Muslim religious leader has been beaten to death in Pakistan for allegedly making ‘blasphemous remarks’ during a speech at a rally for Imran Khan’s opposition PTI party ⤵️ pic.twitter.com/KPi7opmvXt
— Al Jazeera English (@AJEnglish) May 7, 2023
Η βλασφημία είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στο Πακιστάν με μουσουλμανική πλειοψηφία, όπου ακόμη και απλοί ισχυρισμοί μπορούν να ξεσηκώσουν τέτοιου τύπου αντιδράσεις..
Διεθνείς και πακιστανικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι κατηγορίες για βλασφημία έχουν χρησιμοποιηθεί συχνά για εκφοβισμό θρησκευτικών μειονοτήτων και συμψηφισμό προσωπικών λογαριασμών. Η κυβέρνηση του Πακιστάν βρίσκεται υπό πίεση εδώ και καιρό να αλλάξει τους νόμους περί βλασφημίας της χώρας, αλλά άλλες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα αντιστέκονται σθεναρά.
Σύμφωνα με το Κέντρο Κοινωνικής Δικαιοσύνης, μια ανεξάρτητη ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για βλασφημία από το 1987 και τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από εξαγριωμένα πλήθη μετά από παρόμοιες καταγγελίες.