Ο Ρίσι Σούνακ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασίλειου και ηγέτης των Συντηρητικών, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (03/07), εκμυστηρεύτηκε σε μέλη του στενού του κύκλου ότι φοβάται μήπως χάσει την εκλογική του περιφέρεια στο Γιορκσάιρ στις γενικές εκλογές που θα γίνουν την Πέμπτη (04/07).
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Ρίσι Σούνακ μπορεί να γίνει ο πρώτος εν ενεργεία ηγέτης της χώρας που θα χάσει την έδρα του, σύμφωνα με τα όσα είπε την Τρίτη (03/07) σε έμπιστους πριν από μια συγκέντρωση των Συντηρητικών, καθώς πιστεύει ότι η ψηφοφορία στο Ρίτσμοντ και στο Νορθάλερτον θα είναι αμφίρροπες. Υπενθυμίζεται πως, το 2019, ο Ρίσι Σούνακ κέρδισε την έδρα, έχοντας διαφορά άνω των 27.000 ψήφων και με ποσοστό 63%.
Μια πηγή δήλωσε: «Φοβάται [σ.σ. ο Ρίσι Σούνακ] ειλικρινά μια ήττα στο Ρίτσμοντ». Μια άλλη πηγή πρόσθεσε για τον Βρετανό πρωθυπουργό: «Έχει δεχτεί τόσα πολλά φιλικά πυρά από την ίδια του την πλευρά που απορώ πώς είχε τη δύναμη να συνεχίσει». Ωστόσο, μια πηγή των Συντηρητικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο Ρίσι Σούνακ φοβάται ότι θα χάσει στην εκλογική του περιφέρεια, λέγοντας: «Ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι θα κρατήσει την έδρα του». Από την πλευρά του, ο Μελ Στράιντ, στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού, την Τετάρτη (03/07) δήλωσε ότι οι Εργατικοί είναι πιθανό να κερδίσουν «τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει επιτύχει ποτέ οποιοδήποτε κόμμα».
Κανένας εν ενεργεία πρωθυπουργός δεν έχει χάσει ποτέ την έδρα του και μόνο 12 εν ενεργεία υπουργοί έχουν χάσει την έδρα τους από το 1974, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τον Ρίσι Σούνακ
Οι δημοσκοπήσεις ποικίλλουν, με τις περισσότερες να δείχνουν ότι ο Ρίσι Σουνάκ λογικά θα διατηρήσει την έδρα του, ακόμη και εν μέσω μιας συντριπτικής νίκης των Εργατικών σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, η ανάλυση της Savanta και της Electoral Calculus για την «Telegraph» υποστηρίζει ότι, όντως, θα μπορούσε να τη χάσει.
Επισημαίνεται ότι οι ακτιβιστές των Συντηρητικών που εργάζονται στην εκλογική περιφέρεια του Ρίσι Σούνακ είχαν ανησυχήσει ιδιαίτερα από την πτώση της υποστήριξης μεταξύ της αγροτικής κοινότητας, ορισμένοι από τους οποίους είχαν επικαλεστεί τις προκλήσεις που προκύπτουν από το Brexit για τις επιχειρήσεις τους και την αποτυχία ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης, όπως ανέφεραν διάφορες πηγές. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίσι Σούνακ ήταν υποστηρικτής της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και η κυβέρνησή του δυσκολεύτηκε στις προσπάθειές της να αποθαρρύνει τις διελεύσεις μικρών σκαφών στο Κανάλι της Μάγχης.
Προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις
Μάλιστα, οι κεντροδεξιοί Συντηρητικοί ανέλαβαν την εξουσία κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση και έκτοτε έχουν επικρατήσει σε άλλες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, αυτά τα χρόνια σημαδεύτηκαν από την υποτονική οικονομία, τις φθίνουσες δημόσιες υπηρεσίες και μια σειρά από σκάνδαλα, καθιστώντας τους Συντηρητικούς εύκολους στόχους για επικριτές από την Αριστερά και τη Δεξιά. Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο κλίνει προς τα Αριστερά, προηγείται κατά πολύ στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αφού επικέντρωσε την εκστρατεία του σε μία και μόνη λέξη: «Αλλαγή».
Πάντως, όπως αναφέρει το AP, οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν και άλλες προκλήσεις: Το νέο Μεταρρυθμιστικό Κόμμα απομυζά ψήφους από τη δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών, αφού επέκρινε την ηγεσία των Τόρις για την αποτυχία της να ελέγξει τη μετανάστευση.
Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα εκλέξουν και τα 650 μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, ένα για κάθε τοπική εκλογική περιφέρεια. Δεν υπάρχουν προκριματικές ή επαναληπτικές εκλογές, παρά μόνο ένας μόνο γύρος ψηφοφορίας, που θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου. Η Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί το σύστημα «first past the post», το οποίο σημαίνει ότι ο υποψήφιος που θα βγει πρώτος σε κάθε εκλογική περιφέρεια, θα εκλεγεί, ακόμη και αν δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων. Αυτό έχει γενικά εδραιώσει την κυριαρχία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, των Συντηρητικών και των Εργατικών, επειδή είναι δύσκολο για τα μικρότερα κόμματα να κερδίσουν έδρες, εκτός αν έχουν συγκεντρωμένη υποστήριξη σε συγκεκριμένες περιοχές.