Μια ηφαιστειακή έκρηξη άρχισε σήμερα το απόγευμα στην Ισλανδία, σε ακατοικητη περιοχή, σχεδόν 30 χιλιόμετρα από την πρωτεουσα Ρέικιαβικ όπου η λάβα αναβλύζει για τρίτη φορά σε δύο χρόνια.
Η εκρηξη σημειώθηκε γύρω στς 16.40 τοπική ώρα (19.40 ώρα Ελλάδας κοντά σε ένα μικρό βουνό που ονομάζεται Λίτλι Χρούτουρ και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα σημεία των δύο προηγούμενων εκρήξεων που εγιναν το 2021 και το 2022 στη χερσόνησο Ρέικιανες, νοτιοδυτικά του Ρέικιαβικ, ανακοινωσε το ισλανδικό μετεωρολογικό ινστιτούτο (IMO).
Οι εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τα τοπικά μέσα ενημερωσης, τα οποία ήταν επί ποδός έπειτα από τους χιλιάδες μικροσεισμούς στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν μια σημαντική ροή της λάβας που φαίνεται να διαφεύγει από ένα ρήγμα, καθώς και καπνό να βγαίνει από το Λίτλι Χρούτουρ.
«Η εκρηξη σημειώθηκε σε ένα μικρό κοίλωμα ακριβώς βορείως του Λίτλι Χρούτουρ, απ’ όπου βγαίνει καπνός με κατεύθυνση προς βορειοδυτικά», εξηγησε το IMO.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ισλανδίας προετρεψε τους πολίτες να μην πάνε στο σημείο αυτό επί του παρόντος, και για όσο χρόνο χρειάζεται για να εκτιμηθεί η κατάσταση.
Οι διαχυτικές εκρήξεις που έχουν σημειωθεί έως τώρα σε αυτήν την περιοχή αποδείχθηκαν όχι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς δεν προκάλεσαν υλικές ζημιές ούτε επηρέασαν την εναέρια κυκλοφορία.
Αντίθετα, οι εκρήξεις αυτές εντυπωσίασαν τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και περαστικούς που πήγαν να δουν τις ροές της λάβας κατά τις δύο προηγούμενες εκρήξεις, οι οποίες διήρκεσαν έξι μήνες και τρεις εβδομάδες αντίστοιχα.
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την έκρηξη
Right now, Iceland is experiencing a new volcanic eruption!
The scene is like a gateway to another world… 🤯
Credit: shots(dot)am on IG
Source: IG#volcano pic.twitter.com/Hk853glr1K— Nicolas Neubert (@iamneubert) July 10, 2023
Lava pouring out #iceland #volcano #eruption
(pictures from @RUVfrettir) pic.twitter.com/sanBmaIm8G
— Rock Man Ethan (@rockman_ethan) July 10, 2023
🇮🇸ISLANDIA | Más imágenes de la erupción del monte Litli Hrutur, cerca de #Reikiavik. #RochexRB27#Fagradalsfjall #LitliHrutur #Volcano #Iceland #Reykjanes #Volcán pic.twitter.com/gtqEPG8zti
— Rochex R. Robinson Bonilla (@RochexRB27) July 10, 2023
Okay: here’s everything you need to know about the new eruption in Iceland, including what is certain, what is uncertain, and all that jazz.
(I’ve got a few weeks of book leave left, but couldn’t leave y’all hanging.)
THREAD
🧵🌋
credit: @Vedurstofan pic.twitter.com/oXWxP7You8
— Dr Robin George Andrews 🌋☄️ (@SquigglyVolcano) July 10, 2023
Boom #Iceland #volcano pic.twitter.com/x0FcuydY3O
— Duncan (@shaksper) July 10, 2023