Χτισμένο πριν από 1.700 χρόνια από τον προϊσπανικό λαό Νάζκα του Περού, ένα έξυπνο σύστημα υδραγωγείων φτιαγμένο από ξύλο και πέτρα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τους αγρότες με νερό μέχρι και σήμερα.
Ο πολύπλοκος λαβύρινθος από κανάλια και λάκκους βάθους έως και 15 μέτρων, φέρνει πόσιμο και αρδευτικό νερό από μακρινά βουνά και ποτάμια σε περίπου 900 οικογένειες βιοποριστικών αγροτών στην έρημο Νάζκα στο νότιο Περού.
Σε ένα κατά τα άλλα άνυδρο τοπίο, καλλιεργούνται πατάτες, βαμβάκι, λαχανικά και φρουτόδεντρα.
«Μας βοηθά να αρδεύουμε», δήλωσε στο AFP ο αγρότης Νίκολας Κίσπε ο οποίος ποτίζει τις πατάτες του από το σύστημα υδραγωγείου της Νάζκα «χάρη στους αρχαίους αγρότες που είχαν αυτή την προηγμένη τεχνολογία».
Οικογένειες πληρώνουν ένα ετήσιο τέλος που ισοδυναμεί με περίπου 32 δολάρια για την παροχή.
Used to this day, these are the Cantalloc Aquaducts in the deserts of Peru constructed over '1500' years ago.
Their distinctive shape allows WIND to enter and propel WATER from underground AQUIFERS through a network of underground canals delivering water where it was needed… pic.twitter.com/JE67PR61oe— WhatdoIknow (@Earstohearyou) May 8, 2023
Έχουν χαρακτηριστεί ως θαύμα της αρχαίας υδραυλικής μηχανικής, αυτά τα υδραγωγεία έχουν υποβληθεί από το Περού στην UNESCO για να καταχωρηθούν ως πολιτιστική κληρονομιά.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μέχρι να κατασκευαστούν τα υδραγωγεία, η έλλειψη νερού στην έρημο του Περού εμπόδιζε την ανθρώπινη εγκατάσταση σε μια περιοχή όπου τα ποτάμια στερεύουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.
«Οι κάτοικοι του πολιτισμού Νάζκα κατάφεραν να χρησιμοποιούν το νερό από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα μέσω μιας τεχνολογικής καινοτομίας, που διαμορφώθηκε από υπόγεια υδραγωγεία που λειτουργούσαν μέσω ενός συστήματος φιλτραρισμένων στοών», εξηγεί ο ιστότοπος της UNESCO.
Quite similar to the aquaducts of Cantalloc in Peru, build by the Nazca Culture people around 2000 years ago https://t.co/HgX0hViDZq pic.twitter.com/xwazVGoRDk
— Jean Lafitte (@JeanLaf52297299) June 4, 2022
«Πρόκειται για ένα σύστημα φαινομενικά απλό, αλλά ταυτόχρονα εξελιγμένο»
Το σύστημα μπορεί να μεταφέρει περίπου 18 – 20 λίτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με τις αρχές του Περού.
Τα υδραγωγεία, 42 στο σύνολο, πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από τους ίδιους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τις περίφημες γραμμές Νάζκα του Περού – μια σειρά από γεωμετρικά σχήματα και σχήματα ζώων που είναι χαραγμένα στην έρημο και μπορούν να εκτιμηθούν μόνο από ψηλά.
Η λειτουργία ή το νόημα των γραμμών που αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1994, παραμένουν άγνωστες. Ορισμένοι πιστεύουν ότι προορίζονταν για αστρονομική παρατήρηση, άλλοι ότι αποτελούσαν μέρος ενός ημερολογίου.
Wow…#Peru aquaducts. https://t.co/fc36GlzWV9
— RGM – #ukraine + #Joementum (@TechMk_RGM) May 17, 2017
Όσον αφορά τα υδραγωγεία, «εκτιμούμε ότι 29 είναι ακόμη σε λειτουργία και χάρη σε αυτό το υδραυλικό σύστημα, όπως μπορείτε να δείτε, ολόκληρη η κοιλάδα είναι πράσινη», δήλωσε στο AFP ο δημόσιος αρχαιολόγος Αμπντούλ Γάλι.
«Πρόκειται για ένα έργο τέχνης, αρχιτεκτονικής και μηχανικής», δήλωσε ο Χόρχε Λόπεζ-Ντορίγκα, εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας AJE Group που υποστηρίζει τις τοπικές αρχές στη συντήρηση των υδραγωγείων.
«Αυτά τα πέτρινα κανάλια, για την κατασκευή των οποίων χρειάστηκε να αφαιρεθούν εκατομμύρια τόνοι άμμου, συνεχίζουν να λειτουργούν», πρόσθεσε.