Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σχεδιάζει να ευθυγραμμιστεί με τη Δύση, αναφορικά με την επέτειο της 8ης Μαΐου για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως «χτύπημα» στη Μόσχα, όπως δήλωσε τη Δευτέρα 8/5.
«Είναι στις 8 Μαΐου που τα περισσότερα έθνη του κόσμου θυμούνται το μεγαλείο της νίκης επί των Ναζί», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι στο Twitter.
«Σήμερα, υπέβαλα ένα νομοσχέδιο στη Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας (το ουκρανικό κοινοβούλιο) προτείνοντας η 8η Μαΐου να είναι Ημέρα Μνήμης και Νίκης επί του Ναζισμού στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο του 1939-1945», πρόσθεσε.
Σημειώνεται, ότι η Ρωσία, μαζί με ορισμένα πρώην σοβιετικά κράτη, γιορτάζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 9 Μαΐου – μια μέρα αργότερα από τη Δύση.
Η συμφωνία για τη συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας υπογράφηκε αργά το βράδυ στις 8 Μαΐου 1945 στο Βερολίνο. Όμως, με τη διαφορά ώρας, ήταν ήδη μια μέρα αργότερα στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Σοβιετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη στα ξημερώματα της 9ης Μαΐου και, μέχρι τώρα, η Ουκρανία γιόρταζε τη νίκη εναντίον του ναζισμού στις 9 Μαΐου, όπως η Ρωσία.
Unfortunately, evil has returned. Like 80 years ago evil rushed to our cities and villages, so it is doing now, like back then it killed our people, so it is doing it now. Although now it is another aggressor, the goal is the same – enslavement or destruction. And like in the… pic.twitter.com/NeKcRH7XKx
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 8, 2023
Αλλά από εδώ και στο εξής, η 9η Μαΐου θα γίνει αντίθετα μια «Ημέρα της Ευρώπης» στην Ουκρανία, γιορτάζοντας την επέτειο της δήλωσης Schuman, της ιδρυτικής πράξης της Ευρωπαϊκής Ενότητας, για την «ενίσχυση της ενότητας των λαών της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι σε διάταγμα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Politico.
Και οι δύο κινήσεις φέρνουν συμβολικά το Κίεβο πιο κοντά στην ΕΕ και πιο μακριά από τη Μόσχα, η οποία ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πάνω από έναν χρόνο πριν.
Η Ουκρανία, η οποία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ σε χρόνο ρεκόρ τον περασμένο Ιούνιο, πίεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της να την ενσωματώσουν γρήγορα στο μπλοκ – μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί χρόνια – αλλά οι Βρυξέλλες μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει προσεκτικά τη δέσμευση σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.