Κόσμος

Αλεξέι Ναβάλνι: Οι φιλοδοξίες, ο φόβος και ο θάνατος – «Αν αποφασίσουν να με σκοτώσουν, τότε σημαίνει ότι είμαστε δυνατοί»

Η ιστορία του Αλεξέι Ναβάλνι που έγινε ηγετική φυσιογνωμία της διασπασμένης αντιπολίτευσης της Ρωσίας.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο σημαντικότερος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης, πέθανε την Παρασκευή αφού κατέρρευσε σε συγκρότημα φυλακών βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου εξέτιε μακρά ποινή φυλάκισης, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία φυλακών.

Ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης

Ο 47χρονος Ναβάλνι, έγινε η ηγετική φυσιογνωμία της διασπασμένης αντιπολίτευσης της Ρωσίας.

Οι υποστηρικτές του τον χαρακτήρισαν ως μια ρωσική εκδοχή του Νέλσον Μαντέλα της Νότιας Αφρικής, ο οποίος μια μέρα θα απελευθερωθεί από τη φυλακή για να ηγηθεί της χώρας.

Κέρδισε το θαυμασμό πολλών κύκλων της ρωσικής αντιπολίτευσης επειδή επέστρεψε οικειοθελώς στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία για την απόπειρα δηλητηρίασής του με νευροπαραλυτικό παράγοντα στη Σιβηρία, όπως έδειξαν οι δυτικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Η άνοδος

Πρώην δικηγόρος, ο Ναβάλνι έγινε γνωστός με τα ιστολόγια που αποκάλυπταν, όπως είπε, την τεράστια διαφθορά της ρωσικής ελίτ, περιγράφοντας ότι η Ρωσία κυβερνάται από «απατεώνες και κλέφτες».

Συμμετείχε σε ρωσικές εθνικιστικές πορείες τη δεκαετία του 2000. Οι εκκλήσεις για περιορισμούς στη μετανάστευση και οι επικρίσεις για τις υπερβολικά εθνικιστικές απόψεις του, που κάποιοι θεωρούσαν υπερβολικά εθνικιστικές, οδήγησαν στη διαγραφή του από το φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης Yabloko το 2007.

Διακωμώδησε την ελίτ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και αποκάλυψε τη χλιδή του τρόπου ζωής ανώτερων αξιωματούχων, χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, ακόμη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για να καταγράψει αυτό που περιέγραψε ως τεράστια περιουσία και πολυτελή ακίνητα.

Όταν οι διαδηλώσεις κατά του Πούτιν ξέσπασαν τον Δεκέμβριο του 2011, μετά από εκλογές που αμαυρώθηκαν από κατηγορίες για νοθεία, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που συνελήφθησαν.

Ο Ναβάλνι προέβλεψε από καιρό ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σεισμική πολιτική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένης της επανάστασης, επειδή, όπως είπε, ο Πούτιν είχε οικοδομήσει ένα εύθραυστο σύστημα προσωπικής διακυβέρνησης που βασιζόταν στη συκοφαντία και τη διαφθορά.

navalny2_1_452cf.jpg

Φωτογραφία: Αστυνομικοί συλλαμβάνουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι κατά τη διάρκεια μη εξουσιοδοτημένης συγκέντρωσης στην πλατεία Λουμπιάνκα στη Μόσχα, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012. [AP Photo/Pavel Golovkin]

Τι λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Πούτιν ενημερώθηκε για το θάνατό του.

Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι για τεράστια διαφθορά και τον προσωπικό πλούτο του Πούτιν. Το κίνημα του Ναβάλνι είναι εκτός νόμου και οι περισσότεροι από τους ανώτερους συμμάχους του έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία και ζουν τώρα στην Ευρώπη.

Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν τον Ναβάλνι εξτρεμιστή που ήταν μαριονέτα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, η οποία, όπως λένε, έχει σκοπό να σπείρει τους σπόρους της επανάστασης για να αποδυναμώσει τη Ρωσία και να την καταστήσει πελατειακό κράτος της Δύσης.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη αμέτρητες φορές για τη διοργάνωση δημόσιων συγκεντρώσεων και διώχθηκε επανειλημμένα με κατηγορίες όπως διαφθορά, υπεξαίρεση και απάτη. Είπε ότι οι κατηγορίες και οι καταδίκες είχαν πολιτικά κίνητρα.

Στον Ναβάλνι προστέθηκαν επιπλέον 19 χρόνια σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας στην ποινή φυλάκισής του το 2023 σε μια ποινική υπόθεση που, όπως είπε, είχε σχεδιαστεί για να τρομοκρατήσει τον ρωσικό λαό σε πολιτική υποταγή.

Δηλητηρίαση

Τον Αύγουστο του 2020, ο Ναβάλνι ασθένησε κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από το Τομσκ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα. Ο πιλότος έκανε αναγκαστική προσγείωση, σώζοντας τη ζωή του, και ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία για τις επιπτώσεις μιας νευροτοξίνης που οι γερμανικές στρατιωτικές δοκιμές έδειξαν ότι ήταν το Novichok, ένα δηλητήριο που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Ο Πούτιν απέρριψε μια κοινή έρευνα των μέσων ενημέρωσης που ανέφερε ότι είχε εντοπίσει μια ομάδα δολοφόνων από την υπηρεσία ασφαλείας FSB της Ρωσίας. «Αν κάποιος ήθελε να τον δηλητηριάσει, θα τον είχε αποτελειώσει», είπε.

Η σύζυγος του Ναβάλνι ονομάζεται Γιούλια, κόρη τους ονομάζεται Darya και ο γιος τους ονομάζεται Zakhar. Η γυναίκα του ξέσπασε κατά του Πούτιν μετά το θάνατό του όπως άλλωστε και η μητέρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

navalny_2_22dda.jpg

Φωτογραφία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι και η σύζυγός του Γιούλια περιτριγυρίζονται από δημοσιογράφους μετά την απελευθέρωσή του από κρατητήριο στα περίχωρα της Μόσχας νωρίς το πρωί της Τετάρτης, 21 Δεκεμβρίου 2011.[ AP Photo/Mikhail Metzel]

Αλεξέι Ναβάλνι: Διάσημες φράσεις του για Ουκρανία, Ρωσία, Πούτιν και τον θάνατο

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία:

«Πρόκειται για έναν ηλίθιο πόλεμο που ξεκίνησε ο Πούτιν σας», δήλωσε ο Ναβάλνι σε εφετείο της Μόσχας μέσω βιντεοκλήσης από σωφρονιστική αποικία του 2022. «Αυτός ο πόλεμος χτίστηκε πάνω σε ψέματα».
«Ένας τρελός έβαλε τα νύχια του στην Ουκρανία και δεν ξέρω τι θέλει να κάνει με αυτήν – αυτός ο τρελός κλέφτης».

Για τη Ρωσία:

«Κάποτε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι περιέγραψε τη δομή της εξουσίας στη Ρωσία: «οι κακοποιοί που λήστεψαν τον ίδιο τους το λαό, μαζεύτηκαν, στρατολόγησαν στρατιώτες και δικαστές για να φυλάξουν το όργιο τους, και τώρα κάνουν γιορτή». Αυτή η λαμπρή φράση περιγράφει ακριβώς αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας».
Το 2023, επέπληξε τη ρωσική ελίτ για την εξαγορά της, εκφράζοντας μίσος για εκείνους που, όπως είπε, σπατάλησαν μια ιστορική ευκαιρία για μεταρρύθμιση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Ανέλυσε τη μετασοβιετική ιστορία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της κληρονομιάς των πιο ισχυρών προσωπικοτήτων της δεκαετίας του 1990, οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως οι μεταρρυθμιστές που προσπάθησαν να θέσουν τα θεμέλια του καπιταλισμού και οι ολιγάρχες που κέρδισαν μυθικές περιουσίες.

«Δεν μπορώ να σταματήσω τον εαυτό μου από το να μισώ έντονα, άγρια αυτούς που πούλησαν και σπατάλησαν την ιστορική ευκαιρία που είχε η χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του ’90», δήλωσε ο Ναβάλνι.

Για το φόβο και τη φιλοδοξία:

«Γιατί πρέπει να φοβάμαι;», είπε το 2011 όταν ρωτήθηκε για τους κινδύνους της αμφισβήτησης του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τη φιλοδοξία του, συσπάστηκε αλλά είπε: «Θα ήθελα να γίνω πρόεδρος, αλλά δεν υπάρχουν εκλογές στη Ρωσία».

Για το θάνατο:

«Αν αποφασίσουν να με σκοτώσουν, τότε αυτό σημαίνει ότι είμαστε απίστευτα δυνατοί και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη και να μην τα παρατήσουμε», είχε δηλώσει κάποτε στο CNN. «Δεν συνειδητοποιούμε πόσο δυνατοί είμαστε στην πραγματικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο πρίγκιπας Χάρι βλέπει «επανασύνδεση» της βασιλικής οικογένειας λόγω του καρκίνου του Καρόλου
Είσοδος στα γήπεδα με τα νέα μέτρα: Πώς η ταυτοποίηση με κινητό και gov.gr wallet
Chevron Right