Κόσμος

Πού κρύβεται ο Μακρόν – Τα «σχέδια επί χάρτου» στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Για πόσο καιρό θα μένει ο Εμανουέλ Μακρόν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας; 

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν τον τελευταίο καιρό, καθώς πέρα από τις προγραμματισμένες διεθνείς υποχρεώσεις του, κανείς δεν τον έχει δει να κυκλοφορεί πουθενά εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες.

Την τελευταία φορά που ο Εμανουέλ Μακρόν εθεάθη δημόσια, φορούσε ένα σκούρο μπουφάν αεροπόρου, γυαλιά ηλίου Top Gun και ένα μαύρο καπέλο του μπέιζμπολ.

Την περασμένη Κυριακή, μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματος του Γάλλου προέδρου στον πρώτο γύρο των γαλλικών εθνικών εκλογών, ο Μακρόν… εξαφανίστηκε. Το Μέγαρο των Ηλυσίων αρκέστηκε σε μια σύντομη δήλωση του προέδρου, ο οποίος… καλούσε σε ενότητα.

Ενώ τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες τις άφησε για τον πρωθυπουργό του Γκαμπριέλ Ατάλ.

γκαμπριελ ατάλ γαλλια εκλογες εμανουελ μακρόν

Για πρώτη φορά, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν – που δέχτηκε πλήγμα και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου – φαίνεται πως δίνει μια… απελπισμένη μάχη χωρίς τον ηγέτη της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, στην πραγματικότητα οι σύμμαχοί του δεν θέλουν να χρησιμοποιούν την εικόνα του Μακρόν. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου αφαιρείται ακόμη και από τα φυλλάδια της προεκλογικής εκστρατείας.

Μάλιστα, κατά την προεκλογική εκστρατεία πριν από τον α’ γύρο των βουλευτικών εκλογών, ορισμένοι υποψηφιοι που κατέβαιναν με τον σχηματισμό του Μακρόν δεν ήθελαν να συμπεριλάβουν στις αφίσες τους, το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου, καθώς – όπως έλεγαν – μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στο να τους ψηφίσουν.

«Του είπαν να σταματήσει την προεκλογική εκστρατεία… Και αναγκάστηκε να “πάρει” το μήνυμα», δήλωσε στέλεχος του κόμματος της Renaissance, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Ο πρόεδρος υποτίμησε το πόσο πολύ η προσωπικότητά του απωθεί τους ψηφοφόρους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά «βαριά» ονόματα του κόμματος πίεσαν τον Μακρόν να μείνει μακριά από την προεκλογική εκστρατεία, σε μια προσπάθεια… απο-Μακρονικοποίησης. Μάλιστα, ένας υπουργός παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης ότι η εικόνα του Μακρόν έχει «φθαρεί».

Για τον φλύαρο, τολμηρό 46χρονο πρόεδρο, ο οποίος φροντίζει να έχει πάντα πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, φέρνοντας νέες ιδέες και διαταράσσοντας το status quo, η νέα πραγματικότητα δεν είναι άνετη, σημειωνει το Politico.

Στο «καταφύγιο» των Ηλυσίων

Ωστόσο, ο Μακρόν προετοιμάζει την επόμενη μάχη του. Πώς να κυβερνήσει τη Γαλλία μετά από μια ήττα που αναμένεται να είναι ηχηρή την προσεχή Κυριακή, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση οδυνηρής «συγκατοίκησης» με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, που αναμένεται να σχηματίσει τη μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μακρόν ήταν απασχολημένος με την ενίσχυση της επιρροής του, διορίζοντας αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους σε καίρια πόστα στη Γαλλία και πιέζοντας συμμάχους να πάρουν θέσεις-κλειδιά στις Βρυξέλλες, προκαλώντας την οργή της Λεπέν που τον κατηγόρησε ότι οργανώνει ένα «διοικητικό πραξικόπημα».

Σημειώνεται πως η Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει πως δεν θα δεχτεί να λάβει ο Μακρόν από μόνος του αποφάσεις για θέσεις κλειδιά στα όργανα της Ε.Ε. και πως πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα του β’ γύρου των εκλογών.

Χθες Τετάρτη (3/7), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε νέους διορισμούς στην αστυνομία και τα σώματα ασφαλείας, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Δεκάδες ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι διορίστηκαν επίσης στο στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία.

Προβλέπονταν περισσότεροι διορισμοί, ωστόσο αντιμέτωπος με την αυξανόμενη κατακραυγή για το «διοικητικό πραξικόπημα», ο Γάλλος πρόεδρος όπως είπε ειρωνικά έκανε μια… μικρή οπισθοχώρηση.

Κλεισμένος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Γάλλος πρόεδρος επεξεργάζεται τα σενάρια της επόμενης ημέρας, τα οποία περιλαμβάνουν: μια σαρωτική νίκη της ακροδεξιάς, ένα κοινοβούλιο με τον Εθνικό Συναγερμό να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του αλλά και το σενάριο για έναν συνασπισμό χωρίς τη συμμετοχή της ακροδεξιάς.

Αρκετοί σύμμαχοι του Μακρόν βλέπουν ως λύση διεξόδου έναν… χαλαρό συνασπισμό, τύπου Ισπανίας και Γερμανίας.

«Ίσως είναι μια ευκαιρία να επανεφεύρουμε τον τρόπο που κυβερνάμε», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, μιλώντας για «μια πλουραλιστική Εθνοσυνέλευση», όπου τα παραδοσιακά κόμματα θα έχουν ad hoc συνεργασία επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Ωστόσο, μια τέτοιους είδους συμμαχία εξαρτάται από τα αποτελέσματα της Κυριακής και θα ήταν εφικτή μόνο εάν ο Μακρόν συμφωνούσε να συνεργαστεί με την άκρα αριστερά ή εάν οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές συμφωνούσαν να έρθουν σε ρήξη με τον εταίρο του συνασπισμού τους, την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Και οι τα δύο αυτά ενδεχόμενα φαίνονται πολύ μακρινά.

melanson 3 bd724

Ακόμα στο παιχνίδι

Για πόσο καιρό, όμως, ο Μακρόν θα παραμείνει μακριά από τις κάμερες; Οχι για πολύ, όπως φαίνεται.

Το βράδυ της Κυριακής, μόλις γίνει γνωστό το μέγεθος της νίκης του Εθνικού Συναγερμού, ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να προτείνει τον νέο πρωθυπουργό, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, αν δεν υπάρχει καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Θα πρωτοστατήσει και πάλι ως εγγυητής των θεσμών της Γαλλίας», δήλωσε στο Politico αξιωματούχος. Εάν η ακροδεξιά κερδίσει μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, ο Μακρόν θα πιεστεί να διορίσει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά.

Εάν όχι, ο Γάλλος πρόεδρος θα μπορούσε να εμπλακεί σε μακρές συνομιλίες συνασπισμού με τους σημερινούς του αντιπάλους στην αριστερά και τη δεξιά.

Ωστόσο, σημαντικό ζητούμενο είναι η βελτίωση της εικόνας του Μακρόν στο ευρύ κοινό. Η δημοτικότητά του έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ατάλ, ένα από τα λίγα δημοφιλή πρόσωπα στην κυβέρνηση, δεν ένιωθε άνετα όταν γινόταν δέκτης αρνητικών κριτικών για το «αφεντικό» του. Με τη γαλλική πολιτική να βρίσκεται σε αναταραχή, ο Μακρόν για πολλούς ψηφοφόρους χαρακτηρίζεται ως ο «δημιουργός του χάους» που απλώς κάθεται και παρακολουθεί ένα φιάσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Xάρης Δούκας: Εάν εκλεγώ θα παραμείνω δήμαρχος, δεν έχω μιλήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη
Έξι φωτιές στην Αττική από κεραυνούς: Πιο πολλά και πιο δύσκολα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
Chevron Right