Επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν το άφησε ασχολίαστο.
Με μια κοινή δήλωση 7.000 λέξεων οι δύο πολιτικοί άνδρες διατράνωσαν την εμβάθυνση της «στρατηγικής τους συνεργασίας» και των στρατιωτικών δεσμών τους, δεσμευόμενοι για μια «νέα εποχή» ενάντια στις ΗΠΑ, τον «επιθετικό ηγεμόνα του Ψυχρού Πολέμου», όπως είπαν, ο οποίος «σπέρνει το χάος σε όλο τον κόσμο».
Η επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο είναι γεμάτη με συμβολισμούς: Η εορταστική συναυλία για τον εορτασμό της 75ης επετείου των επίσημων σχέσεων των δύο χωρών, η επίσκεψη στην «Απαγορευμένη Πόλη» και η «Μικρή Μόσχα».
Ένας προσεγμένος σχεδιασμός προκειμένου να σταλεί μήνυμα στη Δύση και κυρίως στις ΗΠΑ ότι το σινορωσικός άξονας είναι στιβαρός και η ολοένα και στενότερη συνεργασία διαμορφώνει έναν ισχυρό πόλο ανταγωνισμού.
- Πούτιν – Σι: Το κονσέρτο, η «Απαγορευμένη Πόλη» και η επίσκεψη στη «μικρή Μόσχα» – Νέες στρατιωτικές συμφωνίες
Ποια είναι όμως η αντίδραση του πρώην Αμερικανού προέδρου που διεκδικεί εκ νέου την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ για αυτή τη συνάντηση; Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κρύψει ποτέ τις σχετικά καλές σχέσεις που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, με τον οποίο μάλιστα όπως είχε πει πριν καιρό θα μιλήσει μαζί του για να διαπραγματευτεί την έκβαση του ρωσοουκρανικού πολέμου αν τελικά επανεκλεγεί.
Οι σχέσεις του Τραμπ με τον Σι Τζινπινγκ πέρασαν από πολλά κύματα. Οι σινοαμερικανικές σχέσεις κατά την προεδρία Τραμπ έφτασαν στα όρια ενός ψυχρού οικονομικού πολέμου, λόγω των υψηλών δασμών που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στα κινεζικά προϊόντα αλλά εξομαλύνθηκαν το 2018 για να επιδεινωθούν εκ νέου με αφορμή την πανδημία Covid-19.
Mέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Πούτιν και τον Σι ότι ενώθηκαν για να «κάνουν ζημιά». Μιλώντας μετά το τέλος της διαδικασίας της ημέρας στη δίκη του στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, ο Τραμπ είπε:
«Τον πρόεδρο Σι της Κίνας, τον ξέρω καλά, τον πρόεδρο Πούτιν της Ρωσίας, τον ξέρετε καλά, αυτή τη στιγμή δουλεύουν μαζί πάνω σε σχέδια για να κάνουν ζημιά, γιατί τελικά αυτό σκέφτονται να κάνουν, ζημιά».
Είπε επίσης ότι ο Σι «σκοπό έχε να καταλάβει την Ταϊβάν. Αυτή τη δήλωση έκανε σήμερα. Αυτή είναι μια μεγάλη δήλωση», ανέφερε ο Τραμπ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ λέγεται ότι «ειδωλοποιεί» τον Πούτιν, σε βαθμό που πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών και άλλοι ειδικοί φοβούνται ότι μια νέα προεδρία Τραμπ θα ωφελούσε τη Μόσχα και θα έβλαπτε τη δημοκρατία και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Η επίσκεψη στη «μικρή Μόσχα»
Ένα σημείο με ιδιαίτερο συμβολισμό πάντως ήταν η επίσκεψη των δύο ηγετών, Πούτιν και Σι στο Χαρμπίν, το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «μικρή Μόσχα».
Το Χαρμπίν έχει ισχυρούς δεσμούς με την τσαρική Ρωσία και κάποτε φιλοξενούσε δεκάδες χιλιάδες Ρώσους, πολλοί από τους οποίους ήταν έποικοι κατά τη διάρκεια της κατασκευής σιδηροδρόμων ή κατέφυγαν στην πόλη κατά τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο του 1917-22.
Το διήμερο ταξίδι του Ρώσου ηγέτη στην Κίνα έρχεται καθώς οι δυνάμεις της χώρας του έχουν εντείνει την επίθεση στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τη σημαντικότερη συνοριακή εισβολή από την έναρξη της πλήρους εισβολής, αναγκάζοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του Πούτιν μετά την ορκωμοσία του και ως εκ τούτου έχει σκοπό να δείξει ότι οι σινο-ρωσικές σχέσεις ανεβαίνουν σε άλλο επίπεδο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανεξάρτητος Ρώσος πολιτικός αναλυτής Kονσταντίν Καλάτσεφ. «Για να μην αναφέρουμε την εμφανώς ειλικρινή προσωπική φιλία μεταξύ των δύο ηγετών». Η Κίνα έχει ενισχύσει τους εμπορικούς και στρατιωτικούς της δεσμούς με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις κατά των δύο χωρών, ιδιαίτερα κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.