Κόσμος

Από τις καταγγελίες και τον εξάψαλμο στο «ευχαριστώ ΝΑΤΟ» – Ο Ζελένσκι πήρε εκπαίδευση πιλότων στα F16 και τα γύρισε

Παρά την «πόρτα» Στόλτενμπεργκ για άμεση ένταξη στο NATO, η Ουκρανία πέτυχε μια νίκη που εκτιμά ότι θα την βοηθήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Με… καρότο και μαστίγιο κατεύνασε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το NATO, μετά τον εξάψαλμο.

Παρά την «πόρτα» Στόλτενμπεργκ στην Ουκρανία για άμεση ένταξη στο NATO, η Συμμαχία πρόκειται να εκπαιδεύσει ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά F-16.

Συγκεκριμένα, συνασπισμός 11 κρατών θα ξεκινήσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε αεροσκάφη F-16 τον Αύγουστο στην Δανία, ενώ κέντρο εκπαίδευσης δημιουργείται και στη Ρουμανία.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορούμε να δούμε αποτελέσματα στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε ο Δανός υφυπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Δανία και η Ολλανδία, ηγούνται των προσπαθειών ενός διεθνούς συνασπισμού για την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού υποστήριξης, τη συντήρηση αεροσκαφών και τελικά την προμήθεια F-16 στην Ουκρανία.

Τα ευχάριστα νέα καλωσόρισε μέσω Twitter ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov.

«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ»

Λίγο νωρίτερα, οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, χωρίς όμως να δοθεί στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στη Συμμαχία, κάτι που η Ουκρανία επιδίωκε.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ήρε την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στον δρόμο του Κιέβου για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ανέφερε διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε ανακοίνωση.

Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

Στόλτενμπεργκ: «Όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις»

«Καταστήσαμε σαφές ότι θα προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», είπε στη συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη πρόσκληση», τόνισε, όταν ρωτήθηκε για την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη στάση της Συμμαχίας. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία βούληση ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», τόνισε νωρίτερα ο Ζελένσκι, σε ένα οργισμένο tweet, θεωρώντας «παράλογο» ότι δεν έχει δοθεί στη χώρα του χρονοδιάγραμμα ένταξης.

Μετά τη διακήρυξη του ΝΑΤΟ, από το Βίλνιους όπου έφτασε για τη σύνοδο κορυφής ο Ζελένσκι δήλωσε πως το «ΝΑΤΟ θα κάνει την Ουκρανία ασφαλέστερη και η Ουκρανία θα κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο».

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ακόμη ότι οι Σύμμαχοι δεσμεύτηκαν επίσης να επενδύουν κάθε χρόνο «τουλάχιστον 2%» του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες.

«Έντεκα σύμμαχοι έχουν φτάσει ή ξεπεράσει αυτό το όριο. Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο έτος».

Το… ευχαριστώ του Ζελένσκι

Ωστόσο, μετά το «δώρο» από το NATO, ο Ζελένσκι τα γύρισε αμέσως, ευχαριστώντας τόσο τη Συμμαχία όσο και το Βίλνιους για την πρόσκληση στη Σύνοδο.

«Οι άνθρωποι εδώ γνωρίζουν τι είναι ασφάλεια και πώς να την επιτύχουν. Και ξέρουν ότι ασφάλεια σημαίνει να είσαι μαζί με την Ουκρανία», έγραψε στο Twitter. 

«Το ΝΑΤΟ θα δώσει στην Ουκρανία ασφάλεια. Η Ουκρανία θα κάνει τη Συμμαχία ισχυρότερη», πρόσθεσε σε δεύτερο μήνυμά του.

Ο Ζελένσκι λίγο πριν βρέθηκε σε κεντρική πλατεία του Βίλνιους μαζί με τη σύζυγό του, Ολένα Ζελένσκα, όπου τον υποδέχτηκε πλήθος κόσμου με ουκρανικές σημαίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
O Μπόρις Τζόνσον έγινε ξανά πατέρας - Το ελληνικό όνομα που επέλεξε για τον γιο του (Εικόνες)
Λαϊκό Λαχείο 11/7/2023: Αυτός είναι ο πίνακας κερδών στην 28η κλήρωση
Chevron Right