Κόσμος

Καταπέλτης ο γερμανικός ΣΕΒ κατά Σολτς για την αγορά F-35 χωρίς εγχώρια συμπαραγωγή

Σε αντίθεση με τους Γερμανούς οι Έλληνες βιομήχανοι σιωπούν και τρώνε πασαντέμπο, απολαμβάνοντας τον Μητσοτάκη να κατηγορεί τον Τσίπρα ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ερντογάν και των εμπόρων όπλων. Σκληρή αντεπίθεση αναμένεται από Τσίπρα.

Στη «γραμμή» Τσίπρα που κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι έδωσε 7 δισ. ευρώ στους Γάλλους με fast Track διαδικασίες για αγορά όπλων και δεν επέστρεψε ούτε ένα ευρώ στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, κινείται τώρα και ο γίγαντας της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας κατηγορώντας την Σόλτς ότι δικαστικά έσπευσε να αγοράσει 100 F-35 παρακάμπτοντας την εγχώρια αμυντική βιομηχανία! 

Η εξέλιξη αυτή στη Γερμανία έρχεται να δικαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα και να του δώσει την ευκαιρία να αντεπιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έσπευσε να κατηγορήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με τη θέση του να ζητάει επαναδιαπραγμάτευση των γαλλικών συμβάσεων, ουσιαστικά συμπλέει με τα συμφέροντα του Ερντογάν και των Εμπόρων Όπλων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται αύριο από το βήμα της Βουλής να μην του χαριστεί του Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αμετάκλητη η απόφαση του να υπερασπιστεί την εγχώρια αμυντική βιομηχανία κάτι που προκλητικά δεν κάνει εκείνος επί 3 1/2 χρόνια που είναι πρωθυπουργός. 

Σε ό,τι αφορά στη Γερμανία είναι ένα «καζάνι» που βράζει. Σε αντίθεση με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών που διαχρονικά λειτουργεί ως φερέφωνο των Δεξιών κυβερνήσεων και επί δυο χρόνια σωπαίνει μπροστά στο έγκλημα που συντελείται για απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία αποκλείεται από τις μεγάλες εξοπλιστικές προμήθειες, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Γερμανίας ξεσηκώθηκε και εκφράζει την ανησυχία του για την απόφαση Σόλτς να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II της Lockheed Martin.

Η τελευταία έκθεση από το γερμανικό έντυπο Wirtschaft αναφέρει ότι η απόφαση να αγοραστεί το F-35 από το ράφι θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη γερμανική βιομηχανία όπλων ελλείψει δικαιωμάτων συντήρησης ή εγχώριας κατασκευής των εξαρτημάτων του αεροσκάφους.

Επίσης η Ομοσπονδιακή Ένωση της Γερμανικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (BDLI), σε έκθεση της αναφέρει ότι το γερμανικό uπουργείο Άμυνας έκανε λάθος επειδή δεν απαίτησε τη συμμετοχή της βιομηχανίας όπλων του στη συντήρηση, επισκευή και υποστήριξη αυτών των ακριβών αεροσκαφών. Κάτι που δεν έκανε ούτε η ελληνική κυβέρνηση με τα Rafale.

Το BDLI επανέλαβε ότι η γερμανική αμυντική βιομηχανία διατρέχει τον κίνδυνο να μείνει εκτός κύκλου εργασίας με τις αγορές μαχητικών αεροσκαφών F-35 και ελικοπτέρων βαρέως τύπου CH-47F Chinook, συνολικού κόστους άνω των 16 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η έκθεση επικαλείται τον πρόεδρο της ένωσης, Martin Kroell, ο οποίος δήλωσε ότι «τα νέα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα για την Bundeswehr δεν θα μπορούσαν επομένως να διατηρηθούν στη Γερμανία, αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο δίκτυο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ή από οι αμερικανικές εταιρείες Lockheed (F-35) ή Boeing (Σινούκ). Αυτό δημιουργεί μια επικίνδυνη εξάρτηση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ελικοπτέρων Airbus, Wolfgang Schoder, επέκρινε επίσης τη βιαστική και απερίσκεπτη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εισάγει όπλα από εξωτερικούς εταίρους. Ο Σόντερ είπε ότι θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ανεξαρτησία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και τη στρατιωτική τεχνολογία της.

Η υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ δέχθηκε πυρά για μια «εσπευσμένη απόφαση» να ενισχύσει τη μαχητική ικανότητα της χώρας χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στο στρατιωτικό-βιομηχανικό της συγκρότημα.

Ο  Kroell δήλωσε ότι η γερμανική βιομηχανία πρέπει να καθίσει στο τραπέζι επί ίσοις όροις «και να μην αφήνει τα πάντα σε φίλους στις ΗΠΑ».

Αυτά όλα στη Γερμανία που ο ξεσηκωμός του εγχώριου Βιομηχανικού Συνδέσμου ακούγεται στα πέρατα του κόσμου! Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων ακούει τα μπουμπουνητά των Γερμανών Βιομηχάνων έξω από την Καγκελαρία ή εξακολουθεί να πετάει χαρταετό και να τρώει πασαντέμπο απολαμβάνοντας τον Κυριάκο να αποκαλεί τον Αλέξη προδότη του Ερντογάν και τσιράκι των εμπόρων όπλων επειδή έπραξε το πατριωτικό του καθήκον τολμώντας να υπερασπιστεί την ελληνική αμυντική βιομηχανία;

Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του την κρίσιμη ώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πάνος Καλίδης: Ο λόγος που αποχώρησε από το σχήμα με την Κατερίνα Στανίση
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη
Chevron Right