Μια 36χρονη γυναίκα από την Ινδία έστειλε γράμμα στην πρόεδρο της Ινδίας, ζητώντας άδεια να υποβληθεί ευθανασία, μετά από ομαδικό βιασμό που υπέστη, στις 14 Μαΐου.
Η γυναίκα, η οποία ανήκει στην κατώτερη κάστα των «Ανέγγιχτων» (Νταλίτ) της Ινδίας κατήγγειλε ότι βιάστηκε βάναυσα από 3 άνδρες στο χωριό όπου κατοικεί.
Συγκεκριμένα, η ίδια αναφέρει ότι της επιτέθηκε ένας 35χρονος άνδρας μαζί με δύο συναδέλφους του, αφού της έδωσαν ποτό που περιείχε ηρεμιστικά, τα οποία κατέστησαν αδύνατη την οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης. Ένας από τους άνδρες ήταν γνωστός στο θύμα και χρησιμοποίησε την οικειότητα αυτή προκειμένου να της προσφέρει το ποτό χωρίς να κινήσει υποψίες.
Σύμφωνα με την ινδική εφημερίδα «Indian Times», η άτυχη γυναίκα προσπάθησε να καταγγείλει τους βιαστές της, ωστόσο το αίτημά της αρχικά απορρίφθηκε. Η 36χρονη έστειλε στη συνέχεια γραπτή διαμαρτυρία στο διευθυντή της αστυνομίας, ο οποίος τελικά δέχτηκε την αναφορά, 10 μέρες μετά το βιασμό.
Ακολούθησαν ιατροδικαστικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα όμως ήταν ασαφή, καθώς είχε περάσει 10 μέρες από το περιστατικό. Επιπλέον, το θύμα δήλωσε δυσαρεστημένο επειδή οι βιαστές αντιμετωπίζουν τις ελαφρύτερες κατηγορίες του βιασμού και όχι τις βαρύτερες κατηγορίες του ομαδικού βιασμού.
Τόσο η τραυματική εμπειρία του βιασμού της, όσο και η απόρριψη της αστυνομίας έχουν βυθίσει τη γυναίκα σε βαθιά κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να αιτείται την άδεια να προχωρήσει σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Το πιθανότερο είναι πως το αίτημά της δε θα γίνει δεκτό, καθώς ο ινδικός νόμος απαγορεύει την ευθανασία, με εξαίρεση το «παθητικό δικαίωμα στον θάνατο», σε περιπτώσεις δηλαδή που το άτομο βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη.
Σημειώνουμε ότι τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στην Ινδία. Το 2020 καταγράφτηκαν 28.046 περιστατικά βιασμού, αριθμός που αντιστοιχεί σε 77 βιασμούς την ημέρα κατά μέσο όρο. Το 2021 το νούμερο αυτό αυξήθηκε σε 31.677 βιασμούς.
Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες της κατώτερης κάστας Νταλίτ, οι οποίες βιώνουν συχνά τη βία, χωρίς να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη.