Πιο κοντά από ποτέ σε εκεχειρία φαίνεται πως βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, κάτι το οποίο ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για έναν αριθμό ομήρων που σχεδιάζεται να ανταλλαγούν με Παλαιστινίους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, αξιωματούχος του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που έχει πιάσει η Χαμάς βρίσκονται στο «πλησιέστερο σημείο» τους και έχουν φτάσει στο «τελικό στάδιο». Μάλιστα, δημοσιογράφος του Μέσου αναφέρει πως η συμφωνία θα έρθει και σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί.
«Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσαρί.
Το Κατάρ βοήθησε τις διαμεσολαβητικές συνομιλίες με στόχο την απελευθέρωση ορισμένων από τους 240 ομήρους με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, μια προσπάθεια διαμεσολάβησης που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στην απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων.
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πολύ αισιόδοξοι», είπε ο Αλ-Ανσαρί σε μια ενημέρωση. «Αλλά είμαστε επίσης πολύ πρόθυμοι να πετύχει αυτή η διαμεσολάβηση στην επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας».
Νωρίτερα, ο ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh είπε ότι αξιωματούχοι «προσεγγίζουν μια συμφωνία εκεχειρίας» με το Ισραήλ.
Από την πλευρά του Ισραήλ, αποφεύγονται τα σχόλια για την πρόοδο των συνομιλιών.
Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία εκεχειρίας
Η δήλωση του αρχηγού της Χαμάς Ισμαίλ Χανίγια στο Reuters – η οποία δόθηκε στο πρακτορείο την Τρίτη μέσω του στενού συνεργάτη του Γιαχία Σινουάρ – το επιβεβαιώνει ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Al Jazeera ο Ιζάτ αλ Ρισκ, στέλεχος της Χαμάς, η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία εκεχειρίας θα περιλαμβάνει:
- αμοιβαία απελευθέρωση ομήρων και κρατούμενων, που θα αφορά γυναίκες και παιδιά που κρατά η Χαμάς και Παλαιστινίους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ
- διευθετήσεις για να φτάσουν σε όλες τις περιοχές της Γάζας φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθει
- μεταφορά τραυματιών από τη Γάζα σε νοσοκομεία άλλων χωρών
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν από το Κατάρ καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την ηγεσία του εμιράτου.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Al Jazeera TV ότι οι επικεντρώθηκαν στη χρονική διάρκεια της εκεχειρίας.
Και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή πλευρά καθυστερεί τη συμφωνία.
Ο αξιωματούχος της Χαμάς είπε ότι η συμφωνία συμφωνήθηκε από όλες τις ταξιαρχίες στη Γάζα μέσω τηλεφωνικών κλήσεων σημειώνοντας στο Al Jazeera ότι «είμαστε πάντα ενωμένοι είτε στο πεδίο της μάχης είτε στη λήψη πολιτικών αποφάσεων».
Κατά της συμφωνίας ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας
Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκιβρ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί κατά της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων.
«Είμαι πολύ ανήσυχος επειδή γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία. Μας κρύβουν πράγματα και δεν μας λένε την αλήθεια. Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος, παρόμοιο με τη συμφωνία Σαλίτ».
Σε μια συμφωνία του 2011, το Ισραήλ απελευθέρωσε πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούσε σε αντάλλαγμα για τον όμηρο Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.
Ο Μπεν Γκιβρ δήλωσε ότι το Ισραήλ μπορεί να είναι έτοιμο να κάνει «μια συμφωνία που μπορεί να φέρει καταστροφή».