Όταν ο Κιρ Στάρμερ εξελέγη επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος το 2020, αμέσως μετά τη χειρότερη ήττα του κόμματος τα τελευταία 85 χρόνια, έθεσε ως αποστολή του να οδηγήσει τους Εργατικούς και πάλι στην εξουδία.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο Στάρμερ αναλαμβάνει τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου με μεγάλη διαφορά απέναντι από τους Συντηρητικούς, που υπέστησαν πανωλεθρία.
Ο 61χρονος Στάρμερ μπορεί εδώ και χρόνια να «κατηγορείται» για έλλειψη χαρίσματος, όμως, η μεθοδική αποστολή του να κάνει τους Εργατικούς και πάλι πρωταγωνιστές της πολιτικής στη Βρετανία απέδωσε καρπούς με εμφατικό τρόπο.
Τόσο ο Στάρμερ όσο και οι Εργατικοί έχουν κεφαλαιοποιήσει χρόνια οικονομικού πόνου και πολιτικού χάους υπό τους Συντηρητικούς.
Ποιος είναι ο Στάρμερ που χρίστηκε ιππότης
Ο Στάρμερ μεγάλωσε στην μικρή πόλη Surrey, λίγο έξω από το Λονδίνο. Η μητέρα του εργαζόταν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ο πατέρας του ήταν κατασκευαστής εργαλείων.
Όταν ο Κιρ ήταν μόλις 11 ετών η μητέρα του διαγνώστηκε με σπάνια αυτοάνοση ασθένεια – φλεγμονώδη αρθρίτιδα -, με τον πατέρα του να αφιερώνει τη ζωή του στην φροντίδα της.
«Με το ζόρι περπατούσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της», είχε δηλώσει ο Στάρμερ σε συνέντευξή του στο Politico το 2019. Πέθανε λίγες εβδομάδες αφότου εξελέγη για πρώτη φορά στο βρετανικό κοινοβούλιο το 2015 και τρία χρόνια μετά έφυγε από τη ζωή και ο πατέρας του.
Ο Στάρμερ σε παλιές του δηλώσεις έχει πει ότι η σχέση του μαζί του του ήταν τεταμένη και το γεγονός ότι δεν του είπε ποτέ «σ’ αγαπώ και σε σέβομαι» είναι «το μόνο πράγμα για το οποίο μετανιώνω».
Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειάς του που κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο. Σπούδασε νομική, έγινε δικηγόρος, ανέβηκε στην ιεραρχία και έγινε επικεφαλής της Δημόσιας Εισαγγελίας (DPP) της Βρετανίας το 2008 και Προϊστάμενος της Βασιλικής Εισαγγελίας (CPS), θέση που διατήρησε ως το 2013.
Eίναι επίσης κάτοχος διπλωμάτων μουσικής στο φλάουτο, στο πιάνο και το βιολί, από τη μουσική σχολή «Guildhall School of Music and Drama» του Λονδίνου.
Το 2014, ο Στάρμερ τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη για το έργο του στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης και έγινε Σερ Κιρ. Στην τελετή ανακήρυξής του σε Ιππότη, ο Στάρμερ -που κάποτε «πιάστηκε» να ζητά την κατάργηση της βρετανικής μοναρχίας- γονάτισε μπροστά στον Κάρολο, τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος τον άγγιξε στους δύο ώμους με ένα σπαθί.
Έχοντας μπει στο κοινοβούλιο το 2015, ο Στάρμερ έγινε σκιώδης γραμματέας του Brexit υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν τον επόμενο χρόνο. Ήταν πάντα προσεκτικός να μην επιτεθεί στον αριστερό ηγέτη του, ενώ ο Κόρμπιν παρέμενε δημοφιλής στα μέλη των Εργατικών.
Ήταν όμως επίσης προσεκτικός στο να μη χαθεί το φιλοευρωπαϊκό αίσθημα στο κόμμα, πιέζοντας για δεύτερο δημοψήφισμα που θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε.
Μετά την ήττα του Εργατικού Κόμματος στις γενικές εκλογές του 2019, ο Στάρμερ εξελέγη νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος στις 4 Απριλίου 2020.
Ο Στάρμερ δεν έχει τη δική του κλίκα βουλευτών και έχει προσλάβει δημόσιους υπαλλήλους σε βασικές πολιτικές θέσεις, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της ισχυρής επικεφαλής του επιτελείου του, Σου Γκρέι.
Όπως, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα διεθνή ΜΜΕ, ο Στάρμερ δεν κατάφερε ποτέ να αποτινάξει την εικόνα ενός σχετικά βαρετού πολιτικού.
Στην προσωπική του ζωή είναι παντρεμένος από το 2007 με την δικηγόρο Βικτώρια Αλεξάντερ, με την οποία έχουν αποκτήσει 2 παιδιά. Υποστηρίζει την Άρσεναλ και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά στο παρελθόν με το ποδόσφαιρο.
Ο Στάρμερ και η… Μπρίτζετ Τζόουνς
Μπορεί μεγάλα σκάνδαλα να μην υπάρχουν γύρω από το όνομά του, όμως στον Τύπο της Βρετανίας εδώ και και χρόνια κυκλοφορούν φήμες ότι ο Στάρμερ ήταν η… έμπνευση για χαρακτήρα στη σειρά βιβλίων και ταινιών Μπρίτζετ Τζόουνς.
Οι φήμες, που θέλουν τον Στάρμερ να αποτελεί την έμπνευση για τη δημιουργία του δικηγόρου Μαρκ Ντάρσι, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ο ηγέτης των Εργατικών έχει δηλώσει πως θα ήταν «κολακευμένος», αν είναι αλήθεια.