Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται ο πλανήτης λόγω της νέας έξαρσης του κορονοϊού στην Κίνα, με τη μία χώρα μετά την άλλη να επιβάλλει ελέγχους και μέτρα στους ταξιδιώτες από την ασιατική χώρα.
Τελευταία εξ αυτών το Βέλγιο το οποίο ανακοίνωσε ότι θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού.
«Θα είναι άλλο ένα μέσο παρακολούθησης για να επαληθεύουμε ότι τα στοιχεία που λαμβάνουμε από την Κίνα είναι ακριβή», είπε ο Στέφεν Φαν Γκουχτ, του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Όπως είπε επίσης, οι αρχές αντιλαμβάνονται πως ορισμένοι επιβάτες που πάσχουν από Covid-19 μπορεί να μην χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Επομένως, το νέο μέτρο δεν έχει ως στόχο να εντοπίζει ασθενείς αλλά να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην Κίνα.
Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.
Αντίδραση από την Κίνα
Οι περιορισμοί που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες στους προερχόμενους από την Κίνα ταξιδιώτες λόγω της covid είναι παράλογες και δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, είπε σήμερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως είπε ο Μάο Νινγκ «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές» και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.
Ποιες χώρες έχουν επιβάλει μέτρα και ποια
Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα– οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Μαλαισία, το Μαρόκο και μόλις σήμερα το Κατάρ.
Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που επέβαλε υποχρεωτικούς ελέγχους για επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα.
Μάλιστα, η Ιταλία κάλεσε την Πέμπτη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμά της, όμως η Γερμανία και η Πορτογαλία δήλωσαν ότι δεν βλέπουν την ανάγκη για νέους περιορισμούς, ενώ η Αυστρία τόνισε τα οικονομικά οφέλη από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.
H Γαλλία, ενώ αρχικά τηρούσε στάση αναμονής, ανακοίνωσε την Παρασκευή (30/12) πως όλοι οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.
Η Βρετανία από την πλευρά της, ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή (30/12), ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι επιβάτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.
Όσον αφορά την Ισπανία, όσοι ταξιδεύουν από την Κίνα θα πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ, ή να είναι πλήρως εμβολιασμένοι για τον κορονοϊό, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας.
Την ίδια ώρα, σε εξονυχιστικό έλεγχο υποβάλλει όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα η Μαλαισία, ενώ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτικό από την 5η Ιανουαρίου οι επιβάτες από την Κίνα να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ (PCR) το αργότερο 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ή τεστ αντιγόνων εντός 24 ωρών. Την επιβολή τεστ για τους ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα, εφαρμόζουν επίσης το Ισραήλ και οι Φιλιππίνες.
Το Κατάρ πρόκειται επίσης από σήμερα 3/1 να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19 , το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους. Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.