Μια εξέχουσα οργάνωση δικαιωμάτων αναφέρει ότι περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία, ενώ αποτίουν φόρο τιμής στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε σε μια απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP).
Ο ξαφνικός θάνατος του 47χρονου Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με τον «Guardian», ήταν ένα συντριπτικό πλήγμα για πολλούς Ρώσους, οι οποίοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για το μέλλον στον πιο σφοδρό αντίπαλο του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Επισημαίνεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι παρέμεινε ηχηρός στην αμείλικτη κριτική που ασκούσε στο Κρεμλίνο, ακόμη και μετά την επιβίωσή του από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα και την επιβολή πολλαπλών ποινών φυλάκισης. Εκατοντάδες άνθρωποι σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας συνέρρευσαν, την Παρασκευή (16/02) και το Σάββατο (17/02), με λουλούδια και κεριά σε αυτοσχέδια μνημεία και μνημεία θυμάτων πολιτικών καταπιέσεων για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πολιτικό.
Σε περισσότερες από 12 πόλεις, η Αστυνομία συνέλαβε 401 άτομα μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (17/02), σύμφωνα με την οργάνωση δικαιωμάτων OVD-Info που παρακολουθεί τις πολιτικές συλλήψεις και παρέχει νομική βοήθεια.
Περισσότερες από 200 συλλήψεις έγιναν στην Αγία Πετρούπολη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, ανέφερε η οργάνωση. Μεταξύ των συλληφθέντων εκεί ήταν και ο Γκριγκόρι Μιχνόφ-Βοϊτένκο, ιερέας της Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – μιας θρησκευτικής ομάδας ανεξάρτητης από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία – ο οποίος ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σχεδιάζει να τελέσει μνημόσυνο για τον Αλεξέι Ναβάλνι και συνελήφθη, το πρωί του Σαββάτου (17/02), έξω από το σπίτι του. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διοργάνωση συγκέντρωσης και μπήκε κρατητήριο, αλλά αργότερα νοσηλεύτηκε με εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ανέφερε το OVD-Info.
Σύμφωνα με το AP, τα δικαστήρια στην Αγία Πετρούπολη διέταξαν 42 από τους συλληφθέντες, την Παρασκευή (16/02), να εκτίσουν ποινή φυλάκισης από μία έως έξι ημέρες, ενώ σε άλλους εννέα επιβλήθηκαν πρόστιμα, όπως δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι αργά το Σάββατο (17/02). Στη Μόσχα, τουλάχιστον έξι άτομα διατάχθηκαν να εκτίσουν 15 ημέρες φυλάκισης, σύμφωνα με το OVD-Info. Ένα άτομο φυλακίστηκε, επίσης, στην πόλη Κρασνοντάρ και δύο ακόμη στην πόλη Μπριάνσκ, όπως ανέφερε η εν λόγω οργάνωση.
Η είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι ήρθε ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, οι οποίες αναμένεται ευρέως να δώσουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν άλλα έξι χρόνια στην εξουσία. Τα ερωτήματα σχετικά με την αιτία του θανάτου παρέμεναν, τη στιγμή που και, την Κυριακή (18/02), συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του ηγέτη της αντιπολίτευσης.