Ο Σίρο Γκόμες Λέιβα, ένας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στο Μεξικό, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε επίθεση από αγνώστους που πυροβόλησαν εναντίον του χωρίς όμως να τον πετύχουν.
Ο Μεξικανός πρόεδρος εξέφρασε την «αλληλεγγύη» του στον Λέιβα, τον οποίο είχε επικρίνει δύο ημέρες νωρίτερα.
«Στις 23:10 της Πέμπτης, τοπική ώρα, σε απόσταση 200 μέτρων από το σπίτι μου, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα με πυροβόλησαν, προφανώς με σκοπό να με σκοτώσουν» ανέφερε ο δημοσιογράφος σε ανάρτησή του στο Twitter.
Πρόσθεσε ότι σώθηκε καθώς το αυτοκίνητό του είναι θωρακισμένο και ανάρτησε φωτογραφίες από τη ζημιά που προκάλεσαν οι σφαίρες στο παρμπρίζ, στα τζάμια και στο αμάξωμα.
Ο δημοσιογράφος είναι γνωστός στο Μεξικό για την κριτική του που ασκεί στην κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος συχνά του απαντά δηκτικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Agradezco sus mensajes. Me salvó el blindaje de la camioneta. CGL pic.twitter.com/jNfX0N5uCA
— Ciro Gómez Leyva (@CiroGomezL) December 16, 2022
Την Τετάρτη σχολίασε ότι είναι «επικίνδυνο για την υγεία» να ακούει κανείς τον Γκόμες Λέιβα και άλλους που επικρίνουν το κυβερνητικό έργο. «Φανταστείτε αν δεν ακούγατε κανέναν άλλον παρά μόνο τον Σίρο (…) μέχρι και όγκος στον εγκέφαλο θα μπορούσε να εμφανιστεί».
«Θέλω να στείλω την αλληλεγγύη μου, τη στήριξή μου στον Σίρο Γκόμες Λέιβα», είπε ο πρόεδρος. «Είναι ένας διαμορφωτής της κοινής γνώμης και το να επιτίθεσαι σε ένα πρόσωπο σαν τον Σίρο προκαλεί πολιτική αστάθεια», σχολίασε.
"Venía un coche delante de mí muy lento. En ese momento escuché dos disparos en seco. Volteo y veo a una persona disparándome desde una motocicleta", así narró Ciro Gómez Leyva el ataque que sufrió anoche: https://t.co/VAAecWXJGE
— Ciro Gómez Leyva (@CiroGomezL) December 16, 2022
Ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ εξέφρασε την αλληλεγγύη, την εκτίμηση και τη στήριξή του στον δημοσιογράφο, ευχόμενος να εντοπιστούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης.
Το Μεξικό θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Από το 2000, πάνω από 150 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί και τα περισσότερα από τα εγκλήματα έμειναν ατιμώρητα.