Κόσμος

Η Ρωσία προσεγγίζει τον νέο Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών

Συνομιλία των ΥΠΕΞ της Ρωσίας και του Ισραήλ για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η δήλωση του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να μιλάει λιγότερο για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας ερμηνεύτηκε ότι θα κινηθεί πιο κοντά στη Μόσχα και θα είναι λιγότερο επικριτικός.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προσέγγισε τον νέο υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν για να συζητήσουν τρόπους εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις εντάσεις λόγω του πολέμου της Μόσχας με την Ουκρανία. 

«Ολοκλήρωσα τώρα μια συζήτηση με τον… Λαβρόφ, ο οποίος τηλεφώνησε για να με συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων μου» ανέφερε ο Κοέν, προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε μια σειρά από διμερή και περιφερειακά θέματα και τις σχέσεις μεταξύ των χωρών».

Οι δύο άνδρες μίλησαν μόλις μία ημέρα μετά το τηλεφώνημα που είχε δεχθεί ο Κοέν από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Ισραήλ τόνισε ότι ο Κοέν και ο Λαβρόφ είχαν μιλήσει συγκεκριμένα για τη βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Η συνομιλία ακολουθεί τη συγχαρητήρια κλήση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του νέου Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο Νετανιάχου και ο Πούτιν διατηρούν εδώ και καιρό στενές σχέσεις και πριν εγκαταλείψει τα καθήκοντά του το 2021, είχε προσπαθήσει να παραμείνει ουδέτερος σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο διάδοχος του Νετανιάχου Ναφτάλι Μπένετ ήταν επίσης επιφυλακτικός απέναντι στη Ρωσία και είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Υπάρχουν εικασίες ότι το Ισραήλ υπό τον Νετανιάχου ήταν σε θέση να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή. Ζητούμενο, επίσης για το Ισραήλ ήταν η παρουσία της Ρωσίας στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ 

Ο προκάτοχος του Νετανιάχου, ο Γιαΐρ Λαπίντ, ήταν πολύ πιο ευθύς εναντίον της Μόσχας.

Το Ισραήλ ενώθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη στην καταδίκη της Ρωσίας, της προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υποχωρήσει στο αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια.

Τον τελευταίο χρόνο, η Μόσχα έκλεισε τα γραφεία του Jewish Agency και ο εξόριστος αρχιραββίνος της Μόσχας Πίντσας Γκόλντσμιθ προέτρεψε τους Ρώσους Εβραίους να φύγουν για να γλιτώσουν από τον αυξανόμενο αντισημιτισμό.

Η ομιλία του Κοέν στο υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα, στην οποία είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να μιλάει λιγότερο για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ερμηνεύτηκε ότι θα πλησιάσει περισσότερο τη Μόσχα και θα είναι λιγότερο επικριτικός.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνας έγραψε στο Twitter, ότι το να μένει σιωπηλός για την «εγκληματική συμπεριφορά της Ρωσίας δεν είναι καλό».

Το γραφείο του Κοέν δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα του ρωσικού εβραϊσμού καθώς και της μεγάλης κοινότητας των Ισραηλινών που κατάγονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Λαβρόφ ενημέρωσε επίσης τον Κοέν για την κατάσταση στην Ουκρανία. Εξήγησε ότι οι δύο άνδρες μίλησαν επίσης για τη Συρία και την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Πέτρος Κλαμπάνης παρουσιάζει live το project «Tora Collective»
Πότε θα γίνει ο Σασμός; Το spoiler της «παπαδιάς»
Chevron Right