Νέα πυρά κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε σήμερα Δευτέρα (4/12) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα δικασθεί ως εγκληματίας πολέμου για την επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα ανήκει πάντα στους Παλαιστίνιους.
Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Νετανιάχου ως τον «χασάπη της Γάζας» μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
Στο Κατάρ ο Ερντογάν – Οι διπλωματικές πιέσεις για παραπομπή του Ισραήλ στο ΔΠΔ
Επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο, Τρίτη, ο Ερντογάν. Βασικό αντικείμενο της επίσκεψης είναι οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Γάζα.
Ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να γίνει δεκτός από τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, τον εμίρη του Κατάρ, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με επικεφαλής και αντιπροσωπείες.
Στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν και Αλ Θάνι βρίσκεται το αίτημα για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Τουρκία πιέζει μέσω διπλωματικών κινήσεων για την παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, θέμα που αναμένεται να θέσει ο Ερντογάν στην Ντόχα, ενώ το Κατάρ από την πλευρά του διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.