Κόσμος

Βρετανία: Πρώτη κίνηση Στάρμερ – Καταργεί το «σχέδιο Ρουάντα» των Τόρις για το μεταναστευτικό

Το δημοσίευμα της Telegraph για το σχέδιο που προκάλεσε έντονη συζήτηση στη Βρετανία.

Ο νεοεκλεγείς Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, πέταξε… στα σκουπίδια το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης με βάση το οποίο οι μετανάστες που έφταναν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απελαύνονταν στη Ρουάντα.

Όπως γράφει η εφημερίδα Telegraph, η οποία επικαλείται πηγές του Εργατικού Κόμματος, το σχέδιο αυτό που είχε προκαλέσει έντονη συζήτηση στη Βρετανία -και όχι μόνο- είναι «ουσιαστικά νεκρό».

Ο Στάρμερ είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το σχέδιο του Συντηρητικού Κόμματος να στέλνονται οι αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα. Καθώς όμως το μεταναστευτικό ήταν από τα βασικά ζητήματα αυτών των εκλογών, εκτιμάται ότι θα βρεθεί και ο ίδιος υπό πίεση, ώστε να βρει έναν τρόπο να σταματήσει τους χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν από τη Γαλλία, διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια.

Η πολιτική των Συντηρητικών για να σταματήσουν τις βάρκες με τους μετανάστες, βασίστηκε σε ένα σχέδιο απέλασης αρκετών εξ αυτών στη Ρουάντα. Οι επικριτές του -και εντός Τόρις- επέμεναν ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, είναι απάνθρωπο και δεν θα σταματήσει τους ανθρώπους που θέλουν να μια καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο, τις ταραχές και την πείνα.

Τι είναι το «σχέδιο Ρουάντα» που προκάλεσε έντονη συζήτηση στη Βρετανία

Σύμφωνα με το «σχέδιο Ρουάντα», που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2022 ο Μπόρις Τζόνσον, οι οικονομικοί μετανάστες που φτάνουν παράνομα στη Βρετανία θα στερούνται ασύλου, θα κρατούνται σε στρατόπεδο και θα στέλνονται χωρίς δικαίωμα επιστροφής στη Ρουάντα.

Για την πιο… ομαλή υλοποίηση του σχεδίου, ο (τότε) Βρετανός πρωθυπουργός είχε φτάσει σε μια συμφωνία ύψους 120 εκατομμυρίων λιρών με την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας. Δικαιολογήθηκε, μάλιστα, επικαλούμενος το πνεύμα του Brexit, λέγοντας ότι «ο βρετανικός λαός ψήφισε πολλαπλά για τον έλεγχο των συνόρων μας».

Όπως είχε πει ο Τζόνσον, ενώ η συμπόνια του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι αμέτρητη, η ικανότητα της χώρας να φιλοξενεί ανθρώπους δεν είναι. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον Βρετανό φορολογούμενο να δώσει λευκή επιταγή», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τα όσα είχε αναφέρει, δέχθηκαν άμεσα κριτική. Και για το κόστος του προγράμματος, το οποίο οι επικριτές του είπαν ότι θα μπορούσε να φτάσει σε 1,4 δισ. λίρες, αλλά και για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρουάντα.

Στο «σχέδιο Ρουάντα» συμφωνούσε και ο τέως (πλέον) πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ.

Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει τον προηγούμενο Απρίλιο, είχε αναφέρει πως «είμαστε έτοιμοι. Τα σχέδια είναι έτοιμα. Και αυτές οι πτήσεις θα φύγουν ό,τι και να γίνει», πρόσθεσε.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε θέσει σε ετοιμότητα ένα αεροδρόμιο, έχουμε κλείσει πτήσεις τσάρτερ και διαθέτουμε 500 υψηλής εκπαίδευσης άτομα για να συνοδεύσουν τους παράνομους μετανάστες στην Ρουάντα και θα ακολουθήσουν και άλλοι 300 τις επόμενες εβδομάδες», είχε επισημάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σλοβακία: Πρώτη δημόσια εμφάνιση για τον Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα δολοφονίας του
Μήνυμα του πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια: Η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί την ονομασία Βόρεια Μακεδονία
Chevron Right