Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, και την ευρύτερη περιοχή, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της, και μετέδωσε ο Guardian.
Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ήρθε μια ημέρα μετά το τελευταίο κύμα πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας που στόχευσαν το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.
Ο Oleh Syniehubov, περιφερειακός κυβερνήτης του Χάρκοβο, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Telegram: «Το ρεύμα διακόπηκε σε ολόκληρη την περιοχή του Χάρκοβο. Αυτή τη στιγμή, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί σε όλη την περιοχή και την πόλη».
Η επίθεση της Παρασκευής, κατά την οποία εκτοξεύτηκαν 76 ρουκέτες σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, προκάλεσε «κολοσσιαία» ζημιά στην ηλεκτρική υποδομή του Χάρκοβο, δήλωσε χθες ο δήμαρχός του, Ιχόρ Τερέχοφ, ενώ ζήτησε από τους κατοίκους να κάνουν υπομονή, με το νερό, το ρεύμα και τη θέρμανση εκτός λειτουργίας.
Την ίδια στιγμή νέοι φόβοι ξέσπασαν στο Κίεβο για νέα ρωσική επίθεση.
Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στο The Economist, ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας εκτίμησε ότι μια μεγάλη επίθεση θα μπορούσε να γίνει «τον Φεβρουάριο, στην καλύτερη περίπτωση τον Μάρτιο και στη χειρότερη στα τέλη Ιανουαρίου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι θα μπορούσαν να θέσουν στο στόχαστρο τη νότια Ουκρανία, το Ντονμπάς ή την ίδια την ουκρανική πρωτεύουσα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους στο Κίεβο», υποστήριξε ο αρχιστράτηγος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αμφισβητηθεί αυτή η υπόθεση.
Η αποτυχία του Μαρτίου
Η υπόθεση έρχεται πρώτα από όλα σε αντίθεση με τα μαθήματα του παρελθόντος. Εξαπολύοντας την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία ήλπιζε να δει τις αρχές της Ουκρανίας να διαλύονται, τον στρατό της να καταρρέει και τον λαός της να υποδέχεται τον ρωσικό στρατό ως σωτήρα.
Συνέβη το αντίστροφο. Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστάθηκαν, ο λαός εξεγέρθηκε και οι Ρώσοι έδειξαν αδυναμίες που κανείς δεν φανταζόταν: ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποστήριξη, μονάδες που δεν λάμβαναν πρωτοβουλίες, ανεπαρκή στρατιωτικό συντονισμό, περιορισμένη ενημέρωση. Μεταξύ άλλων.
Μια επίθεση στο Κίεβο στις αρχές του 2023; «Θεωρητικά είναι δυνατό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρώσος ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάντερ Κραμτσίχιν. «Σαφώς, αυτή θα πρέπει να μελετηθεί καλύτερα, χωρίς αυτή την τρελή ιδέα ότι όλα θα συμβούν (χωρίς μάχες) όπως συνέβη στην Κριμαία το 2014».
Η παγίδα των πόλεων
Τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός οδοστρωτήρας αποδείχθηκε αποτελεσματικός στο συνδυασμό των σφοδρών βομβαρδισμών με την αργή προώθηση των χερσαίων δυνάμεων. Όλα μάλλον μακριά από οικισμούς.
«Το να καταλάβεις μια πόλη χωρίς να την καταστρέψεις είναι δύσκολο, εκτός από την περίπτωση της απόφασης παράδοσης, όπως το Παρίσι το 1940», σημειώνει ο Αλεξάντερ Κραμτσίχιν.
«Όλες οι πόλεις που καταλήφθηκαν στην Ουκρανία από ένα στρατόπεδο καταλήφθηκαν έπειτα από αιφνιδιασμό (…) ή περικύκλωση ή την απειλή περικύκλωσης», τονίζει ο Μισέλ Γκογιά, πρώην συνταγματάρχης του γαλλικού στρατού και ιστορικός του πολέμου.
Η πολιορκία της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), μεταξύ Φεβρουαρίου και τέλους Μαΐου, οδήγησε στην ισοπέδωση της πόλης. Μια επίθεση στο Κίεβο θα ήταν μεγαλύτερη και πιο δύσκολη, με ένα θεμελιώδες στρατηγικό διακύβευμα.