Κόσμος

Άντονι Μπλίνκεν: «Εφαρμόσιμες κάποιες αλλαγές που προτείνει η Χαμάς στο σχέδιο κατάπαυσης πυρός»

«Η Χαμάς πρέπει να αποφασίσει», διεμήνυσε ο Άντονι Μπλίνκεν για το προτεινόμενο σχέδιο κατάπαυσης πυρός στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την Τετάρτη (12/06) δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές θα συνεχίσουν να προσπαθούν να κλείσουν μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφού η Χαμάς πρότεινε πολυάριθμες αλλαγές στην πρόταση, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, μερικές από τις οποίες – όπως είπε – ήταν «εφαρμόσιμες» και άλλες όχι.

Συγκεκριμένα, οι ελπίδες για μια συμφωνία που μπορεί να δώσει τέλος σε έναν οκτάμηνο πόλεμο στη Γάζα, παραμένουν ζωντάνες. Ακόμα, όπως αναφέρει το AP, η πρόταση κατάπαυσης του πυρός έχει παγκόσμια υποστήριξη, αλλά δεν έχει αγκαλιαστεί πλήρως από το Ισραήλ ή τη Χαμάς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κατάρ, ο Άντονι Μπλίνκεν δεν διευκρίνισε ποιες αλλαγές επιδιώκει η Χαμάς, αλλά δήλωσε ότι οι διαμεσολαβητές – το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ – θα συνεχίσουν να προσπαθούν να «κλείσουν αυτή τη συμφωνία». Βέβαια, ο ίδιος επέρριψε το βάρος στη Χαμάς, κατηγορώντας την ότι αλλάζει τα αιτήματά της.

«Η Χαμάς πρότεινε πολλές αλλαγές στο σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι, ορισμένες από τις αλλαγές είναι εφαρμόσιμες, κάποιες δεν είναι», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας το εξής: «Πιστεύω ότι οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γεφυρωθούν, διότι τελικά η Χαμάς πρέπει να αποφασίσει». Πάντως, η τοποθέτηση του Άντονι Μπλίνκεν έγινε την ώρα που η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, προκειμένου να εκδικηθεί για τη δολοφονία ενός κορυφαίου διοικητή, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις περιφερειακές εντάσεις.

Βέβαια, η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν, ανταλλάσσει πυρά με το Ισραήλ σχεδόν καθημερινά από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα και λέει ότι θα σταματήσει μόνο αν υπάρξει εκεχειρία. Οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν σε όλο το βόρειο Ισραήλ και ο στρατός της χώρας ανέφερε ότι περίπου 160 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο – πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την έναρξη των μαχών. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα, καθώς ορισμένες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλες έκαψαν θάμνους.

Τροποποιήσεις έχει ζητήσει η Χαμάς

Η Χαμάς μετέφερε, την Τρίτη (11/06), στους διαμεσολαβητές την επίσημη απάντησή της στην πρόταση. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Τζιχάντ Τάχα, δήλωσε στο λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο ElNashra ότι οι «τροποποιήσεις» που ζήτησε η παλαιστινιακή οργάνωση έχουν στόχο να εγγυηθούν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Έτσι, η πρόταση που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, περιλαμβάνει ορισμένες διατάξεις, αλλά η Χαμάς έχει εκφράσει την επιφυλακτικότητά της για το αν το Ισραήλ θα εφαρμόσει τους όρους.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί την όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι είναι «σχεδόν πανομοιότυπη» με εκείνη που είχε προτείνει η Χαμάς στις 6 Μαΐου, συμπληρώνοντας το εξής: «Κάποια στιγμή σε μια διαπραγμάτευση που αυτή πάει μπρος-πίσω για μεγάλο χρονικό διάστημα, φτάνεις σε ένα σημείο όπου αν η μία πλευρά συνεχίζει να αλλάζει τις απαιτήσεις της, συμπεριλαμβανομένων και της επιμονής σε αλλαγές για πράγματα που έχει ήδη αποδεχθεί, πρέπει να αμφισβητήσεις αν προχωράει με καλή πίστη ή όχι».

Μιλώντας μαζί με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, ανέφερε: «Έχουμε δει τη συμπεριφορά και των δύο πλευρών σε διάφορες περιπτώσεις να είναι αντιπαραγωγική για τις προσπάθειες».

Τι προβλέπει το σχέδιο για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η πρόταση προβλέπει ένα σχέδιο τριών φάσεων, το οποίο αρχίζει με εκεχειρία έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από κατοικημένες περιοχές και θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η πρώτη φάση απαιτεί, επίσης, την ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», η οποία, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, σημαίνει την καθημερινή είσοδο 600 φορτηγών στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, η οποία θα φέρει «μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των άλλων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα». Η τρίτη φάση δρομολογεί «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας και την επιστροφή των λειψάνων όλων των νεκρών ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα στις οικογένειές τους».

Ενώ οι ΗΠΑ λένε ότι το Ισραήλ έχει αποδεχτεί την πρόταση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει κάνει αντικρουόμενες δηλώσεις, λέγοντας ότι «το Ισραήλ εξακολουθεί να είναι προσηλωμένο στον πολεμικό του στόχο για την καταστροφή της Χαμάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Έφυγε» ο θρύλος του μπάσκετ Τζέρι Γουέστ, ο άνθρωπος που έγινε λογότυπο του NBA
Basket League: Ο Παναθηναϊκός ζήτησε έκτακτα μέτρα για τον τέταρτο τελικό με τον Ολυμπιακό
Chevron Right