Κόσμος

Ιμράν Χαν: Χάος στο Πακιστάν με 8 νεκρούς και 1000 συλλήψεις

Αναταραχή στη χώρα μετά τη σύλληψη του Ιμράν Χαν, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά. 

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες διαφθοράς, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του που προκάλεσε πανεθνικές διαδηλώσεις.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με την αστυνομία, και οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εθνικό επίπεδο στις διαδηλώσεις.

Υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στον ξενώνα της αστυνομίας όπου κρατείται, ο οποίος χρησιμεύει και ως αίθουσα δικαστηρίου.

Η σύλληψη κλιμάκωσε δραματικά τις εντάσεις μεταξύ του κ. Χαν και του στρατού σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Η καταδίκη θα αποκλείσει οριστικά τον πρώην αστέρα του κρίκετ – πρωθυπουργό από το 2018 έως το 2022 – από το να είναι υποψήφιος για το αξίωμα. Οι εκλογές θα διεξαχθούν αργότερα φέτος.

Δραματικά πλάνα έδειξαν δεκάδες αξιωματικούς ασφαλείας να απομακρύνουν με τη βία τον 70χρονο από το δικαστήριο την Τρίτη και στη συνέχεια να τον επιβιβάζουν σε ένα αστυνομικό όχημα.

Πακισταν, Ιμραν Χαν

Σύμφωνα με το BBC την Τετάρτη ο Χαν παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία ότι πούλησε παράνομα κρατικά δώρα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, σε μια υπόθεση που έφερε η Εκλογική Επιτροπή.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι εκπλήρωσε όλες τις νομικές προϋποθέσεις.

Ήταν η πρώτη από τις δεκάδες υποθέσεις εναντίον του για τις οποίες του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες.

Επί μήνες απέφευγε τη σύλληψη, με τους υποστηρικτές του να δίνουν κατά καιρούς σκληρές μάχες με την αστυνομία για να μην τεθεί υπό κράτηση.

Η σύλληψη της Τρίτης βασίστηκε σε νέο ένταλμα για μια ξεχωριστή υπόθεση διαφθοράς, που συνδέεται με τη φερόμενη μεταβίβαση γης για το Πανεπιστήμιο Αλ Καντίρ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ. Ο δικαστής προφυλάκισε τον Χαν για οκτώ ημέρες για την υπόθεση αυτή.

Το κόμμα Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) του Χαν δήλωσε ότι δεν είχε πρόσβαση σε νομικό σύμβουλο και ότι το κόμμα θα αμφισβητήσει τη νομιμότητα της σύλληψής του στο δικαστήριο.

Η δράση του πακιστανικού οργάνου καταπολέμησης της διαφθοράς οδήγησε σε βίαιες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα. Ο στρατός έστειλε ενισχύσεις στην πρωτεύουσα και στην πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας, την Παντζάμπ.

Ζητήθηκε η ανάπτυξη στρατευμάτων

Οι αρχές της επαρχίας Khyber Pakhtunkhwa ζήτησαν επίσης την ανάπτυξη στρατευμάτων για τη διατήρηση της ασφάλειας.

Εικόνες το βράδυ της Τρίτης δείχνουν τους υποστηρικτές του Χαν να λεηλατούν την κατοικία του διοικητή του σώματος στη Λαχόρη, να σπάνε πολυελαίους και να εξαφανίζονται με παγώνια -μεταξύ άλλων- τα οποία, όπως είπαν, αγοράστηκαν με «χρήματα των πολιτών».
Το BBC έγινε μάρτυρας συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη μέση ενός από τους κύριους αυτοκινητόδρομους του Ισλαμαμπάντ.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται μετά το μεσημέρι, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν μαζί τους σημαίες του PTI ή φορούσαν μάσκες προσώπου του Ίμραν Χαν.
Κανόνια με δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν στο πλήθος αμέσως μετά την έναρξη της συγκέντρωσης.

«Ήρθαμε να κάνουμε μια ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά αυτή η αστυνομία μας βομβαρδίζει», δήλωσε στο BBC ένας άνδρας, ο οποίος κρατούσε πέτρες και ένα ξύλο και φορούσε χειρουργική μάσκα.

Πακισταν, Ιμραν Χαν

«Μέχρι το θάνατό μας θα συνεχίσουμε αυτή τη διαμαρτυρία ή μέχρι να απελευθερώσουν τον Ιμράν. Διαφορετικά θα κλείσουμε όλη τη χώρα».

Ο Χαν εκδιώχθηκε τον περασμένο Απρίλιο, μετά από λιγότερο από τέσσερα χρόνια πρωθυπουργίας.

Τον Νοέμβριο, πυροβολήθηκε στο πόδι ενώ έκανε προεκλογική εκστρατεία ανάμεσα σε πλήθος στην πόλη Wazirabad.

Κατηγόρησε ανώτερο αξιωματούχο των μυστικών υπηρεσιών ότι πραγματοποίησε την επίθεση – κατηγορία που αρνήθηκε σθεναρά ο στρατός. Μια ημέρα πριν από τη σύλληψή του, ο στρατός είχε προειδοποιήσει τον Χαν να μην επαναλάβει τον ισχυρισμό.
Το κόμμα του Χαν λέει ότι αντιμετωπίζει περισσότερες από 100 δικαστικές υποθέσεις, οι οποίες, όπως λέει, έχουν πολιτικά κίνητρα.

Οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να τον εμποδίσει να συμμετάσχει στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Πακισταν, Ιμραν Χαν

Η δρ Shireen Mazari, πρώην υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κυβέρνηση του κ. Khan από το PTI, δήλωσε στο BBC ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Χαν είχε κρατηθεί ισοδυναμεί με κρατική απαγωγή.

«Δεν περιμένουμε ακόμη και από τον στρατό να καταχραστεί την ιερότητα του δικαστηρίου με αυτόν τον τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι στο Πακιστάν «βράζουν από οργή» για τον τρόπο με τον οποίο του είχαν φερθεί, καθώς και για τα ευρύτερα οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ κήρυξε τη σύλληψη νόμιμη.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πάτρα: «Ξετρύπωσαν» 50 κιλά κάνναβης σε πλοίο - 3 συλλήψεις
Sky Express - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50% στα εισιτήρια για τις εκλογές 2023
Chevron Right