Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Δευτέρα (4/12) σε τελετή στο παλάτι του Κρεμλίνου, παρέλαβε τις συστατικές διαπιστευτήριες επιστολές και συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων τους 21 διπλωμάτες ως πρεσβευτές των χωρών τους, μεταξύ των οποίων ήταν από την Ελλάδα η Αικατερίνη Ξαγοράρη και από την Τουρκία τον πρώην Εκπρόσωπο Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς.
Όπως είναι φυσικό οι δυο χώρες έχουν κρατήσει εντελώς διαφορετική στάση στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο κι έτσι τους αντιμετώπισε και ο Ρώσος Πρόεδρος.
Έτσι όταν ο Πούτιν παρέλαβε τα διαπιστευτήρια από την Ελληνίδα Πρέσβειρα δήλωσε ότι «δεν γίνεται να μην μας στενοχωρεί η κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας. Ελπίζουμε ότι οι παραδοσιακοί δεσμοί πνευματικής εγγύτητας, αμοιβαίας συμπάθειας και σεβασμού του ρωσικού και του ελληνικού λαού θα βοηθήσουν, και με την πάροδο του χρόνου, θα ξαναγεννηθούν οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μεταξύ των κρατών και οι κανονικές σχέσεις», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, χωρίς όμως να καθορίζει το πλαίσιο.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «για περισσότερους από δύο αιώνες, η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν καταφέρει να φτιάξουν μια εποικοδομητική και φιλική σχέση συνεργασίας, γεγονός που τις βοήθησε να επιτύχουν από κοινού καλά αποτελέσματα στην οικονομική διμερή συνεργασία και στις σχέσεις των δύο κοινωνιών».
Με τον νέο Τούρκο Πρέσβη ήταν πιο διαχυτικός δηλώνοντας ότι η εταιρική σχέση με την Τουρκία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και βασίζεται σε πολυετή εμπειρία σε διάφορους τομείς, σημειώνοντας ότι «και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας, της εταιρικής σχέσης και του αμοιβαίου συμφέροντος».
Αναφέροντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πούτιν είπε ότι στις επαφές αυτές συζητούνται όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.
Πιο συγκεκριμένα ο Πούτιν απευθυνόμενος σ’ έναν πολύ έμπειρο διπλωμάτη και πορτ παρόλ τόσο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και του Χακάν Φιντάν, σημείωσε ότι «θα ήθελα να σημειώσω ιδιαίτερα ότι η ρωσοτουρκική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι πραγματικά στρατηγικής σημασίας.
Η Rosatom (Ρωσική Κρατική Εταιρεία Πυρηνικής Ενέργειας) συνεχίζει να κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού στην Τουρκία. Στενή συνεργασία έχει καθιερωθεί στον τομέα του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της λειτουργίας των αγωγών Blue Stream και TurkStream. Οι εργασίες για τη δημιουργία κέντρου διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία βρίσκονται σε εξέλιξη. Έχουμε πολλά ενδιαφέροντα έργα και συνεργασίες στους τομείς του εμπορίου και της υψηλής τεχνολογίας».