Κόσμος

Ο Ουίλιαμ «σπάει» τη σιωπή του για την Κέιτ και τον Κάρολο – Τι θα πει σήμερα σε ομιλία του

Σε βασιλικά καθήκοντα επιστρέφει ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μετά τη διάγνωση του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο.

Για πρώτη φορά μετά τη διάγνωση του βασιλιά Καρόλου με καρκίνο, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα μιλήσει σήμερα το βράδυ σε φιλανθρωπικό γκαλά, καθώς έχει επιστρέψει στα βασιλικά του καθήκοντα. 

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας πρόκειται να μιλήσει δημόσια για την ασθένεια του πατέρα του σε μια ομιλία στο ετήσιο γκαλά συγκέντρωσης χρημάτων του London Air Ambulance στο Λονδίνο.

Αναμένεται, επίσης, να ευχαριστήσει τον κόσμο και να μιλήσει για όσα πέρασε η βασιλική οικογένεια τις τελευταίες ημέρες από τη διάγνωση του μονάρχη.

Σίγουρο είναι πάντως δεν θα αναφερθεί στη συνεχώς επιδεινούμενη σχέση του με τον πρίγκιπα Χάρι, καθώς δεν σκοπεύει να τον συναντήσει για όσο βρίσκεται στη Βρετανία.

Νωρίτερα, θα παραστεί σε τελετή στο Κάστρο του Ουίνδσορ για λογαριασμό του Βασιλιά.

 Σενάρια για αντιβασιλεία

Η κακή κατάσταση της υγείας του ηγεμόνα του Ηνωμένου Βασιλείου πάντως έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσε να υπάρξει ανάγκη για αντιβασιλεία στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Independent, εάν ο βασιλιάς Κάρολος ήταν ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του, τότε ο πρίγκιπας της Ουαλίας, δηλαδή ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, θα μπορούσε να διοριστεί πρίγκιπας αντιβασιλέας μέσω του νόμου περί αντιβασιλείας του 1937, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του βασιλιά.

Παρ’ όλα αυτά, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε ότι ο καρκίνος του βασιλιά «εντοπίστηκε νωρίς», γεγονός που υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε προοπτική αντιβασιλείας είναι απίθανη σε αυτό το στάδιο. Εάν πάντως χρειαστεί να εφαρμοστεί η αντιβασιλεία, τότε θα είναι η πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια που η βρετανική μοναρχία χρειάζεται αντιβασιλεία, με τον τελευταίο πρίγκιπα αντιβασιλέα να είναι ο Γεώργιος Δ’ (1811 – 1820).

Τι είναι η αντιβασιλεία – Έτσι θα μπορούσε να εφαρμοστεί

Μια περίοδος αντιβασιλείας επιτρέπει στον βασιλιά να μεταβιβάσει τις εξουσίες του ως μονάρχης στον πρίγκιπα της Ουαλίας χωρίς να χρειαστεί να παραιτηθεί. Ο βασιλιάς Κάρολος θα εξακολουθούσε να είναι ο μονάρχης και αρχηγός του κράτους, αλλά ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα μπορούσε να εκτελεί βασιλικά καθήκοντα στο όνομα και για λογαριασμό του βασιλιά Καρόλου.

Η αντιβασιλεία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσω του σχετικού νόμου του 1937, ο οποίος ορίζει ότι τα καθήκοντα του μονάρχη θα εκτελούνται από αντιβασιλέα εάν ο μονάρχης κηρυχθεί «λόγω αδυναμίας του νου ή του σώματος» ανίκανος να εκτελέσει τα βασιλικά καθήκοντα ή εάν υπάρχουν «ενδείξεις ότι ο ηγεμόνας δεν είναι διαθέσιμος για την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων για κάποια συγκεκριμένη αιτία».

Αυτό πρέπει να δηλώνεται εγγράφως από τρεις ή περισσότερους από τους ακόλουθους: Τη σύζυγο του ηγεμόνα δηλαδή τη βασίλισσα, τον λόρδο καγκελάριο, τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, την επικεφαλής του δικαστικού σώματος της Αγγλίας και της Ουαλίας και τον δικαστικό λειτουργό που προεδρεύει στο αστικό τμήμα του Εφετείου της χώρας. Επισημαίνεται ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν έχει λόγο και δεν χρειάζεται να συμφωνήσει με την απόφασή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική μοναρχία είναι, επίσης, μια ιερατική μοναρχία – στο πλαίσιο της στέψης του, ο βασιλιάς Κάρολος πέρασε από τελετουργικό χειροτονίας, το οποίο είναι παρόμοιο με το τελετουργικό χειροτονίας που περνάει ένας ιερέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Είσοδος στα γήπεδα: Στο gov.gr wallet το εισιτήριο - Βήμα - βήμα η διαδικασία
Κατερίνα Καινούργιου για Πολυχρονόπουλο: «Μίλησε στον Γιώργο Λιάγκα, αφού εμείς δεν το κλείσαμε»
Chevron Right