Κόσμος

Γαλλία: Κόντρα στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Κύκλους στον Πύργο του Άιφελ

«Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι ήταν καλοί λένε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τώρα έχουν τελειώσει», λένε ορισμένοι κάτοικοι του Παρισιού.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, προκάλεσε έντονη συζήτηση λέγοντας ότι θέλει να παραμείνουν οι Ολυμπιακοί Κύκλοι στον Πύργο του Άιφελ και μετά το τέλος των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024.

«Η απόφαση εξαρτάται από εμένα και έχω τη συμφωνία της ΔΟΕ [σ.σ. Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή]», δήλωσε πριν από μερικές ημέρες η Αν Ινταλγκό στην «Ouest-France», προσθέτοντας: «Οπότε ναι, θα παραμείνουν [οι Ολυμπιακοί Κύκλοι] στον Πύργο του Άιφελ». Ωστόσο, τη Δευτέρα (2/9), όπως αναφέρει το BBC, ορισμένοι Παριζιάνοι υποστήριξαν την κίνηση αυτή, αλλά άλλοι – μεταξύ των οποίων και ακτιβιστές για την πολιτιστική κληρονομιά – είπαν ότι είναι κακή ιδέα και ότι θα «βεβηλώσει» το εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι πέντε Ολυμπιακοί Κύκλοι – πλάτους 29 μέτρων, ύψους 15 μέτρων και βάρους 30 τόνων – τοποθετήθηκαν στον Πύργο του Άιφελ πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων 2024, δηλαδή στις 26 Ιουλίου και αναμένετα να αφαιρεθούν μετά την τελετή λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων 2024, δηλαδή στις 8 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, η Αν Ινταλγκό τόνισε ότι ήθελε να διατηρήσει τους Ολυμπιακούς Κύκλους που συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους, σημειώνοντας: «Οι Γάλλοι ερωτεύτηκαν ξανά το Παρίσι κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Θα ήθελα αυτό το εορταστικό πνεύμα να παραμείνει».

Κάτοικος του Παρισιού, παρ’ όλα αυτά, ανέφερε: «Είναι ένα ιστορικό μνημείο, γιατί να το βεβηλώσουμε με τους Ολυμπιακούς Κύκλους; Ήταν καλοί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά τώρα έχουν τελειώσει, μπορούμε να προχωρήσουμε, ίσως θα έπρεπε να τους αφαιρέσουμε και να επαναφέρουμε τον Πύργο του Άιφελ όπως ήταν πριν». Από την πλευρά του, ο Κριστόφ Ρομπέν δήλωσε ότι η Αν Ινταλγκό θα έπρεπε να είχε συμβουλευτεί τους Παριζιάνους πριν προχωρήσει στο σχέδιό της.

Η αμφιλεγόμενη δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό

Υπενθυμίζεται ότι ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε το1889 για την Παγκόσμια Έκθεση. Ο πύργος από σφυρήλατο σιδερένιο πλέγμα επικρίθηκε αρχικά έντονα από Παριζιάνους καλλιτέχνες και διανοούμενους, αλλά πλέον θεωρείται από πολλούς ως το σύμβολο της «Πόλης του Φωτός». Η Αν Ινταλγκό, η οποία διοικεί το Παρίσι από το 2014, είναι γνωστή για τις τολμηρές – και ενίοτε αμφιλεγόμενες – μεταρρυθμίσεις της.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της θητεία της Αν Ινταλγκό, πολλοί δρόμοι της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των όχθων του ποταμού Σηκουάνα, έχουν πεζοδρομηθεί. Πέρυσι, κέρδισε ένα δημοψήφισμα στην πόλη για την απαγόρευση της ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ. Ωστόσο, λιγότεροι από το 8% των εγγεγραμμένων προσήλθε να ψηφίσει.

Ακόμα, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Παριζιάνοι ενέκριναν αύξηση των τελών στάθμευσης για οχήματα τύπου SUV. Παρ’ όλα αυτά, τόσο οι οργανώσεις των οδηγών όσο και τα στελέχη της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στο σύστημα, λέγοντας ότι η ταξινόμηση ως SUV ήταν παραπλανητική, καθώς πολλά οικογενειακού μεγέθους αυτοκίνητα θα επηρεάζονταν. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Christophe Béchu δήλωσε τότε ότι η προσαύξηση ισοδυναμούσε με «τιμωρητικό περιβαλλοντισμό». Επίσης, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, η Αν Ινταλγκό και άλλοι αξιωματούχοι κολύμπησαν στον Σηκουάνα για να αποδείξουν ότι ο ποταμός ήταν ασφαλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ρένια Λουιζίδου για Φόνους στο Καμπαναριό: «Μας την έπεσαν πολύ, με κράξιμο, βρήκαν τα τηλέφωνά μας»
Τζόκερ Κλήρωση 3/9/2024: Μοιράζει σήμερα τουλάχιστον 7.400.000 ευρώ
Chevron Right