Τα πρώτα πλάνα από τη μεταφορά των σορών από το σημείο συντριβής του ελικοπτέρου είδαν το φως της δημοσιότητας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι. Τα σωστικά συνεργεία που πραγματοποιούσαν έρευνες από χθες το απόγευμα στην περιοχή, όπου εικαζόταν, ότι συνετρίβη το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο, τον υπ. Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους, μεταφέρουν τις σορούς που εντοπίστηκαν. Δεν έχει γίνει γνωστό αν ανάμεσα στις σορούς είναι και αυτή του Ιρανού προέδρου.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA έδωσε τη λίστα με τους επιβαίνοντες. Κανένας δεν κατάφερε να επιζήσει της πρόσκρουσης.
Εκτός από τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, στο ελικόπτερο επέβαιναν επίσης ο Αγιατολάχ Μοχάμαντ Αλί αλ-Ε Χασέμ, ιμάμης της προσευχής της Παρασκευής στην πόλη Ταμπρίζ, και ο στρατηγός Μαλέκ Ραχματί, κυβερνήτης της ιρανικής επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν.
Σκοτώθηκε επίσης και ο διοικητής της μονάδας προστασίας του προέδρου, ο Sardar Seyed Mehdi Mousavi.
Παράλληλα, στο ελικόπτερο επέβαιναν σωματοφύλακες και μέλη του πληρώματος, τα οποία δεν έχουν κατονομαστεί.
Η τελευταία φωτογραφία του Ραΐσι στο μοιραίο ελικόπτερο
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των ιρανικών Μέσων Ενημέρωσης για τον θάνατο του προέδρου, η κυβέρνηση του Ιράν διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατός του δεν θα προκαλέσει «την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης» της χώρας.
«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (…) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος», αντέδρασε η κυβέρνηση στον θάνατό του. «Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση θα έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση», μετέδωσε παράλληλα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την ώρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν.
Το ιρανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της χώρας αντικαθίσταται στην περίπτωση θανάτου του από τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Μοχαμάντ Μοχμπέρ στην προκειμένη περίπτωση, ενώ στη συνέχεια προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε διάστημα 50 ημερών.
Πλάνα από το σημείο της συντριβής
Διεθνής ανησυχία – Το χρονικό του δυστυχήματος
Οι προοπτικές να βρεθούν ζωντανοί ο 63χρονος πρόεδρος, που είχε εκλεγεί το 2021, και οι οκτώ άλλοι επιβάτες, μειώνονταν σταδιακά στη διάρκεια της νύκτας. Μεταξύ αυτών ήταν ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, ο κύριος ιμάμης της περιφέρειας, καθώς και ο αρχηγός της ασφάλειας του προέδρου και τρία μέλη του πληρώματος.
Το ελικόπτερο εξαφανίσθηκε χθες, Κυριακή, νωρίς το απόγευμα ενώ πετούσε πάνω από απόκρημνη και δασώδη περιοχή σε δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες με βροχή και πυκνή ομίχλη.
Τα συντρίμμια βρέθηκαν τα χαράματα και οι διασώστες σύντομα ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως οι επιβάτες του ελικοπτέρου» βρίσκονται στη ζωή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Η διεθνής κοινότητα παρακολούθησε με προσοχή την πρόοδο των ερευνών, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα και τις γειτονικές χώρες.
«Παρακολουθούμε από κοντά τις πληροφορίες», ανέφερε χθες, Κυριακή, εκπρόσωπος της διπλωματίας στην Ουάσινγκτον, ενώ το Πεκίνο δήλωσε πως «ανησυχεί πολύ» μετά την εξαφάνιση του ελικοπτέρου.
Ο Ραϊσί, ο οποίος είχε τον τίτλο του αγιατολάχ, ήταν πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Θεωρούνταν υπερσυντηρητικός και είχε εκλεγεί στις 18 Ιουνίου 2021 από το πρώτο γύρο μιας ψηφοφορίας η οποία είχε χαρακτηρισθεί από αποχή ρεκόρ για προεδρικές εκλογές και την απουσία σημαντικών αντιπάλων.
Φορώντας πάντα το μαύρο τουρμπάνι του και το μακρύ πανωφόρι του ιερωμένου, είχε διαδεχθεί το μετριοπαθή Χασάν Ροχανί, ο οποίος τον είχε κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του 2017.
Υποστηριζόταν από την κύρια αρχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε χθες το βράδυ τους Ιρανούς να «προσευχηθούν» και «να ελπίζουν ότι ο Θεός θα ξαναφέρει τον πρόεδρο και τους συντρόφους του στην αγκαλιά του Έθνους».
«Ο ιρανικός λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, δεν θα υπάρξει διαταραχή στη διοίκηση της χώρας», διαβεβαίωσε.