Το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο εκπέμπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ενδεχόμενο της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική θέση για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών παραμένει σταθερή.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος δεν είπε τίποτα διαφορετικό από όσα λέει τόσο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας στο NTV, o Iμπραήμ Καλίν ερώτηση για το ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας εάν ισχύει ο ισχυρισμός για επέκταση στα 12 ν.μ. των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, απάντησε ότι «ακόμα κι αν κάνουν τα 12 μίλια, 6, 7, 8, 9 μίλια δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε, αποκλείεται. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες και για την Ελλάδα. Περιμένουμε να μην καταφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο».
Ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου πέρα από τις απειλές για την Ελλάδα έκανε γνωστό ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αύριο τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ερωτηθείς σχετικά με τις εκτιμήσεις του για το περασμένο έτος, ο Καλίν δήλωσε ότι το 2022 ήταν το έτος της «εξομάλυνσης» και ότι ξεκίνησε μια διαδικασία εξομάλυνσης με πολλές προβληματικές χώρες. Αναφέροντας ότι το 2022 ήταν μια χρονιά κατά την οποία επέστρεψε ο αγώνας των μεγάλων δυνάμεων στην εξωτερική πολιτική και τη διεθνή στρατηγική, ο Καλίν τόνισε ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν ήταν μόνο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και ένας αγώνας των μεγάλων δυνάμεων.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως χώρα που έχει τοποθετηθεί εντός της δυτικής συμμαχίας, έχει αναλάβει πολύ σημαντικές νέες πρωτοβουλίες τα τελευταία 10-15 χρόνια, ο Καλίν είπε ότι, «στον ουκρανικό πόλεμο, όπως γνωρίζετε, το μόνο τραπέζι ειρήνης και διαπραγματεύσεων που έφερε τα μέρη κοντά με μια πραγματική έννοια από την αρχή δημιουργήθηκε στην Τουρκία. Η πρώτη ήταν στην Αττάλεια και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς, δεν υπήρξε συνέχεια, αλλά όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρός μας έχει επανειλημμένα ζητήσει να έρθουν οι δύο ηγέτες κοντά, και συνεχίζουμε να ανανεώνουμε αυτή την έκκληση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Για την ακρίβεια, ο Πρόεδρός μας θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν και στη συνέχεια με τον κ. Ζελένσκι. Με άλλα λόγια, συνεχίζουμε να διατηρούμε αυτή την εντατική διπλωματία και με τις δύο πλευρές. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και άλλοι συνάδελφοί μας συνεχίζουν να συναντώνται με τους συνομιλητές τους και στις δύο πλευρές. Η Τουρκία είναι προς το παρόν η μόνη χώρα που μπορεί να το κάνει αυτό με αυτή την αποτελεσματικότητα και το εύρος».