Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Τετάρτη (07/02) απέρριψε κατηγορηματική μια πρόσφατη πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός σε τρία στάδια, χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα της παλαιστινιακής οργάνωσης ως «παραληρηματικά» και «εκτός πραγματικότητας».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Washington Post, τα σχόλια του Μπενιαμίν Νετανιάχου έγιναν λίγο μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και μία ημέρα αφότου το Ισραήλ έλαβε την απάντηση της Χαμάς σε πρόταση για συμφωνία ομηρίας.
«Υποχωρώντας στις απαιτήσεις της Χαμάς, το μόνο που θα κάνουμε είναι να προσκαλέσουμε μια νέα σφαγή», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη νότια Γάζα και τονίζοντας το εξής: «Η συνεχής στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση των ομήρων».
Ακόμα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε: «Για να συνεχιστούν οι μάχες, πρέπει να παρέχουμε την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Χαμάς παίρνει το 60% της βοήθειας που εισέρχεται στον θύλακα. Δεν ανέφερε, ωστόσο, στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτόν.
Πλήγμα για τον Άντονι Μπλίνκεν
Το Ισραήλ ήταν απίθανο να δεχτεί την απάντηση της Χαμάς ως έχει, και η ανακοίνωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν σημαίνει απαραίτητα το τέλος των διαπραγματεύσεων. Παρ’ όλα αυτά, η σθεναρή απόρριψη των όρων της Χαμάς από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και η δέσμευσή του για την «απόλυτη νίκη» αποτελεί πλήγμα για τον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ταξίδεψε στο Ισραήλ επιδιώκοντας να δημιουργήσει πλαίσιο υποστήριξης για μια συμφωνία.
Νωρίτερα, στην Ιερουσαλήμ, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχει «πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», αλλά άφησε μια νότα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «ελπίζω το Ισραήλ και η Χαμάς να μπορέσουν να συνεχίσουν την απελευθέρωση των ομήρων».
Ποια η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο του εγγράφου της Χαμάς που είδε το Reuters, προτείνονται τα εξής:
-
Φάση πρώτη: Μια πρώτη παύση των μαχών για 45 ημέρες κατά την οποία όλες οι Ισραηλινές γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι θα ανταλλαγούν με Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας και θα αρχίσει η ανοικοδόμηση των νοσοκομείων και των προσφυγικών καταυλισμών.
-
Φάση δεύτερη: Μια δεύτερη φάση στην οποία οι εναπομείναντες άνδρες Ισραηλινοί όμηροι θα ανταλλαγούν με Παλαιστίνιους κρατούμενους και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρήσουν πλήρως από τη Γάζα.
-
Φάση τρίτη: Μια τελική φάση κατά την οποία οι δύο πλευρές θα ανταλλάξουν σορούς.
Με τη συμφωνία αυτή προβλέπεται να αυξηθούν, επίσης, οι παραδόσεις τροφίμων και άλλης βοήθειας στη Γάζα. Μέχρι το τέλος της παύσης των μαχών, η Χαμάς λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου θα έχουν ολοκληρωθεί.