Επίθεση φιλίας στους Κούρδους «αδελφούς του» πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας και εκ νέου υποψήφιος για τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
«Κανείς δεν θα μπορέσει να απειλήσει τον Κούρδο αδελφό μου, κανείς δεν θα μπορέσει να υποθηκεύσει τη θέλησή του με τη βία των όπλων» έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του προσθέτοντας ότι «οι Κούρδοι πολίτες αγωνίζονται σκληρά για να τους παραδοθούν τα δικαιώματά τους, τα οποία είναι τόσο χαλάλ όσο το λευκό γάλα της μητέρας τους».
Σημειώνοντας ότι έχουν καταβάλει πολύ σοβαρές προσπάθειες ώστε να μην κλαίνε οι μητέρες και να μην καίγονται οι καρδιές, ο Ερντογάν συνέχισε γράφοντας ότι «είστε οι πιο κοντινοί μάρτυρες των ειλικρινών μας προσπαθειών. Γνωρίζετε πολύ καλά ποιες δυσκολίες έχουμε ξεπεράσει και ποιες παγίδες έχουν στηθεί μπροστά μας. Φυσικά, είχαμε τις αδυναμίες μας, υπήρξαν πράγματα που θέλαμε να κάνουμε αλλά δεν μπορέσαμε να τα κάνουμε, αλλά αυτό που έχουμε φέρει στην Τουρκία στον τομέα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών είναι προφανές. Σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε καμία οπισθοδρόμηση από αυτά».
«Όποιος προσπαθήσει να αναβιώσει την παλιά Τουρκία υπό την απειλή της τρομοκρατίας θα μας αντιμετωπίσει. Όποιος προσπαθήσει να βάλει ένα όπλο στα χέρια φτωχών παιδιών Κούρδων και να τα κάνει να πυροβολούν στρατιώτες, αστυνομικούς και τον λαό μας, θα μας αντιμετωπίσει. Όποιος προσπαθεί να καταστρέψει την ειρήνη του έθνους μας για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα μας βρει μπροστά. Όποιος επιχειρήσει να βάλει χέρι στα δικαιώματά σας θα βρει τον Ταγίπ Ερντογάν και τη Λαϊκή Συμμαχία. Όσο ο Κύριός μου δίνει ζωή και το έθνος μας επιτρέπει, οι μητέρες δεν θα κλαίνε ξανά σε αυτή τη χώρα, κανείς δεν θα μπορεί να απαγάγει τα παιδιά μας στα βουνά. Το σκοτάδι της τρομοκρατίας δεν θα κατέβει στις πόλεις μας μες τη νύχτα. Κανείς δεν θα μπορέσει να απειλήσει τον Κούρδο αδελφό μου, κανείς δεν θα μπορέσει να υποθηκεύσει τη θέλησή του με την απειλή όπλου» έγραψε στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος.
Sevgili Kürt kardeşlerim
Bugüne kadar ananızın ak sütü gibi helal olan haklarınızı size teslim etmek için büyük mücadeleler verdik.
Analar ağlamasın, yüreklere ateş düşmesin diye çok ciddi çabalar harcadık.
Sizler, samimi gayretlerimizin en yakın şahitlerisiniz.…
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 11, 2023
Ο Ερντογάν έγραψε επίσης ότι θα εργαστούν «μέχρι η Τουρκία να γίνει ένα πιο ελεύθερο, ειρηνικό και ευημερούν μέρος και για τα 85 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι θα οικοδομήσουν τον Τουρκικό Αιώνα μαζί με την υποστήριξη των Κούρδων πολιτών».
Οι Κούρδοι ψηφοφόροι θεωρούνται κρίσιμοι για την εκλογική νίκη είτε του Κιλιτσντάρογλου είτε του Ερντογάν. Το κυρίαρχο κουρδικό κόμμα HDP δεν έχει κατεβάσει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, όμως έδωσε τη στήριξη του στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Ερντογάν από την άλλη προσέγγισε και έβαλε στην Λαϊκή Συμμαχία του ισλαμιστικό συντηρητικό κουρδικό κόμμα HÜDA PAR σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψήφους από τους Κούρδους ψηφοφόρους, που εναντιώνονται στις πρακτικές του ΡΚΚ.