Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε σήμερα Τετάρτη (4/9) στην Άγκυρα τον αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία μετά από 12 χρόνια, με στόχο να μπει τέλος στις πολυετείς διενέξεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον Σίσι το Φεβρουάριο στο Κάιρο, αντάλλαξε με τον αιγύπτιο ηγέτη χειραψία κατά την κάθοδο του τελευταίου από το αεροπλάνο, σύμφωνα με τις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία.
Η ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Σίσι
Οι δύο άνδρες πρόκειται να υπογράψουν σήμερα σειρά συμφωνιών, ενώ γύρω στις 17:00 θα μιλήσουν στους δημοσιογράφους, ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.
«Όλες οι πτυχές των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου θα επανεξεταστούν και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου θα συζητηθούν πιθανά βήματα για την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας. «Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, ιδίως για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται οι ευκαιρίες μακροπρόθεσμης συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της υγείας, του τουρισμού και της αμυντικής βιομηχανίας. Ο στόχος για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος κυμαίνεται σήμερα στα 10 δισ. δολάρια, έχει τεθεί στα 15 δισ. δολάρια. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αξιολογηθούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Πώς έλιωσε ο πάγος μεταξύ των δύο ηγετών
Ο πάγος μεταξύ των δύο προέδρων άρχισε να λιώνει τον Νοέμβριο του 2022, όταν αντήλλαξαν χειραψία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ και με τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων από τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εισήλθαν σε περίοδο κρίσης και οι διπλωματικές τους σχέσεις υποβαθμίστηκαν σε επίπεδο επιτετραμμένου. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ταχθεί στο πλευρό του Αιγύπτιου ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, χαρακτηρίζοντας τον Αλ-Σίσι «δολοφόνο και πραξικοπηματία».