Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ζήτησε «ολόψυχα και απερίφραστα» συγγνώμη, τη Δευτέρα (20/05), από τα θύματα του σκανδάλου με το μολυσμένο αίμα, λέγοντας ότι ήταν μια «ημέρα ντροπής για το βρετανικό κράτος».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sky News, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι τα ευρήματα της τελικής έκθεσης για το μολυσμένο αίμα θα πρέπει να «ταρακουνήσουν το έθνος μας μέχρι το μεδούλι», καθώς υποσχέθηκε να καταβάλει «ολοκληρωμένη αποζημίωση σε όσους μολύνθηκαν και σε όσους επλήγησαν», προσθέτοντας: «Ό,τι και αν κοστίσει η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, θα το πληρώσουμε».
Η έκθεση του προέδρου της έρευνας, Σερ Μπράιαν Λάνγκσταφ, κατηγόρησε «διαδοχικές κυβερνήσεις, το NHS [σ.σ. βρετανικό σύστημα Υγείας] και τις υπηρεσίες αίματος» για αποτυχίες που οδήγησαν 30.000 ανθρώπους να μολυνθούν «εν γνώσει τους» είτε με HIV είτε με ηπατίτιδα C μέσω προϊόντων αίματος – περίπου 3.000 από τους οποίους έχουν πλέον πεθάνει.
Τι είπε ο Ρίσι Σούνακ για το σκάνδαλο με το μολυσμένο αίμα
Κάνοντας λόγο για «συμφορά», ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η έκθεση δείχνει μια «ηθική αποτυχία δεκαετιών στην καρδιά της εθνικής μας ζωής», καθώς καταδίκασε τις ενέργειες του NHS, της δημόσιας διοίκησης και των υπουργών, τονίζοντας: «Οι θεσμοί τους οποίους εμπιστευόμαστε, απέτυχαν με τον πιο οδυνηρό και καταστροφικό τρόπο».
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας είπε ότι «απέτυχαν σε αυτή τη χώρα», προσθέτοντας: «Ξανά και ξανά, άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας και εμπιστοσύνης είχαν την ευκαιρία να σταματήσουν τη μετάδοση αυτών των λοιμώξεων. Ξανά και ξανά, απέτυχαν να το πράξουν. Θέλω να ζητήσω ολόψυχα και απερίφραστα συγγνώμη για αυτή τη φοβερή αδικία».
Επισημαίνοντας τα βασικά ευρήματα της έκθεσης, από την καταστροφή εγγράφων μέχρι τις αποτυχίες στον έλεγχο, ο Ρίσι Σούνακ είπε ότι υπήρξαν «πολλά επίπεδα πόνου επί δεκαετίες». Ζήτησε, επίσης, συγγνώμη για τη «θεσμική άρνηση να αντιμετωπιστούν αυτές οι αποτυχίες και, ακόμη χειρότερα, για την άρνηση ή ακόμη και την προσπάθεια συγκάλυψής τους», προσθέτοντας: «Αυτή είναι μια συγγνώμη από το κράτος προς κάθε άτομο που επηρεάστηκε από αυτό το σκάνδαλο. Δεν χρειαζόταν να γίνει έτσι. Δεν έπρεπε ποτέ να γίνει έτσι και εκ μέρους αυτής και κάθε κυβέρνησης που εκτείνεται από τη δεκαετία του 1970, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη».
Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ, ζήτησε επίσης συγγνώμη για τον ρόλο του κόμματός του στο σκάνδαλο, λέγοντας στο βρετανικό κοινοβούλιο: «Θέλω να αναγνωρίσω σε κάθε άτομο που υπέφερε ότι εκτός από όλες τις άλλες αποτυχίες, η ίδια η πολιτική σας απογοήτευσε. Αυτή η αποτυχία ισχύει για όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του δικού μου. Υπάρχει μόνο μια λέξη, συγγνώμη».