Κόσμος

COP27: «Δύσκολη αλλά ιστορική συμφωνία» για τις χώρες του πλανήτη – Τι προβλέπει

Οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν και έτσι επετεύχθη η «δύσκολη αλλά ιστορική συμφωνία» για το κλίμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής COP27, που έγινε στην Αίγυπτο.

Οι χώρες υιοθέτησαν, την Κυριακή (20/11), μια δύσκολη τελική συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP27, η οποία δημιουργεί ένα ταμείο για να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες που πλήττονται από τις κλιματικές καταστροφές, αλλά δεν ενισχύει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εκπομπών που τις προκαλούν.

Συγκεκριμένα, ύστερα από τεταμένες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν όλη τη νύχτα, η αιγυπτιακή προεδρία της COP27 έδωσε στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο της συμφωνίας και ταυτόχρονα συγκάλεσε Σύνοδο Ολομέλειας για να την εγκρίνει γρήγορα.

Τι προβλέπεται και το παρασκήνιο της συμφωνίας

Η Σύνοδος, σύμφωνα με το Reuters, ενέκρινε πρώτα τη διάταξη του κειμένου για τη δημιουργία ενός ταμείου «ζημιών και απωλειών», το οποίο θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες σχετικά με το άμεσο κόστος των γεγονότων που προκαλούνται από το κλίμα, όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες. Ωστόσο, μετέθεσε πολλές από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις αναφορικά με το ταμείο για το επόμενο έτος, όταν μια «μεταβατική επιτροπή» θα διατυπώσει συστάσεις για τις χώρες, οι οποίες και θα υιοθετηθούν στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα COP28, που θα γίνει τον Νοέμβριο του 2023. Οι συστάσεις αυτές θα καλύπτουν τον «προσδιορισμό και την επέκταση των πηγών χρηματοδότησης», αναφερόμενες στο επίμαχο ζήτημα του ποιες χώρες θα πρέπει να πληρώνουν στο νέο ταμείο.

Οι εκκλήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής, που διήρκεσε για δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να μην ολοκληρωθούν την Παρασκευή (18/11). Έτσι, ύστερα από μια παύση που ζήτησε η Ελβετία για να επανεξετάσει το τελικό κείμενο, οι διαπραγματευτές δεν διατύπωσαν αντιρρήσεις καθώς ο πρόεδρος της COP27, Σαμέχ Σούκρι, εξέτασε τα τελευταία σημεία της ημερήσιας διάταξης και έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία». Το πρωί της Κυριακής (20/11), λοιπόν, στον χώρο της Συνόδου Κορυφής, στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, η συμφωνία είχε επιτευχθεί. 

https://twitter.com/COP27P/status/1594161317333581826 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Επιδρομή στη Συρία εξαπέλυσε η Τουρκία – Τουλάχιστον 12 νεκροί
Σταϊκούρας: «Ιστορικός» ο προϋπολογισμός 2023 - Αντέχει η ελληνική οικονομία
Chevron Right