Η αστυνομία της Γεωργίας έκανε χρήση δακρυγόνων σε μια απόπειρα να διαλύσει διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ λίγο νωρίτερα, η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών, ορισμένοι από τους οποίους προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο της Βουλής.
Video of the protest in #Tbilisi from a drone
There are more than 10,000 people at the rally. pic.twitter.com/msX1KoruLd
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2023
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν για δεύτερη συνεχή ημέρα στις ογκώδεις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου, που σύμφωνα με τους επικριτές του, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη χώρα.
https://twitter.com/GiorgiGab/status/1633565107056779265
Το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» λέει ότι έχει ως πρότυπο την αμερικανική νομοθεσία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Οι επικριτές του, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της χώρας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, λένε ότι θυμίζει τον ρωσικό νόμο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να πατάξει τη διαφωνία.
Protesters in front of the #Georgian parliament light flares. pic.twitter.com/7mZL5wiCS6
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2023
Στις βίαιες συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ, οι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στην αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσει το πλήθος. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 66 άτομα.
Rally in #Tbilisi on March 8 – view from a drone
Protesters – from 10 to 20 thousand, some of them tried to get into parliament, now they are all forcibly dispersed by police in different directions. pic.twitter.com/MbLqYFp7u1
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2023
On the second day of protests in #Georgia, people surrounded the parliament building and are trying to get inside. Police used water cannons and tear gas.
Protests in the country continue due to the adoption of the law on "foreign agents" in the first reading. pic.twitter.com/LynhchGHZw
— NEXTA (@nexta_tv) March 8, 2023
Η Ουάσινγκτον καλεί το Τμπιλίσι να σεβαστεί τις «ειρηνικές διαδηλώσεις»
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις γεωργιανές αρχές να «σεβαστούν τις ειρηνικές διαδηλώσεις», λέγοντας ότι είναι «σε αλληλεγγύη με τον γεωργιανό λαό» που διαμαρτύρεται ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που ενέκρινε η Βουλή της Γεωργίας.
«Καλούμε την κυβέρνηση της Γεωργίας να σεβαστεί την ελευθερία του συνέρχεσθαι και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, επαναλαμβάνοντας την «ανησυχία» της Ουάσινγκτον για αυτό τον νόμο.
Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι επιθυμεί μια «επιτυχία της δημοκρατίας»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι επιθυμεί «μια επιτυχία της δημοκρατίας» για τους διαδηλωτές στη Γεωργία οι οποίοι αντιτίθενται σε ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με επικριτές του, σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη χώρα.
«Δεν υπάρχει Ουκρανός που να μην εύχεται επιτυχία στη φίλη μας Γεωργία. Μια επιτυχία της δημοκρατίας. Μια ευρωπαϊκή επιτυχία», τόνισε ο Ζελένσκι. «Όλα τα ελεύθερα έθνη στην Ευρώπη αξίζουν» να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε, καθώς το Κίεβο και το Τμπιλίσι φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ.